За имения ми ден получих подарък шприц за сладки.
Благодаря ти, майко! :-D
Та.. именно с него направих 'фитилчетата', с които украсих тортата. Стават много лесно, бързо и сполучливо:
Радвам се много, че веднага имах възможност да изпробвам шприца.
Идеята за тортата се зароди спонтанно в главицата ми, когато с
Ивейн си говорихме за интересната и симпатична
комбинация торта-поднос.. E, тук не мога да не спомена, че Ивейн рисува чудесно и върху
торти :-)
Ето и тортената рецепта:
3а блатовете рецептата е същата като за
есенната торта с шоко и круши, но количеството на продуктите намалено на половина, тъй като тортата е малка, с диаметър 20-на см.:
4 яйца
100гр захар
100гр брашно
2с. л нишесте
1ч. л бакпулвер
1с.л какао
50гр тъмен готварски шоколад
1 ванилия
1с. л ром
Жълтъците с ванилията и лъжица захар се разбъркват на пяна. Добавят се пресятото с бакпулвера и нишестето брашно, разбърква се добре. Шоколадът се стопява на водна баня, с добавка на какао, поухлажда се и добавя към сместа. Последни идват на ред белтъците, разбити с останалото количество захар на сняг. Внимателно се изсипват и разбъркват с дървена лъжица до хомогенност. Сместа се изсипва в тортена форма с ринг (диаметър 24см-26см) и пече на средна скара, 180°C за колко 50мин. Проверява се с шиш или клечка. Когато е готово се вади, оставя се 5мин. във формата, след това тя се разкопчава и съдържанието обръща върху решетка. Като се поохлади - отново обръща и оставя за няколко часа преди да се разрязва на блатове. В случая - на два блата.
За крема-пълнеж:
500мл течна, неовкусена (36%) млечна сметана
300гр подсладена тъмна
нуга лешников крем
8 листа желатин (2/3 от пакетче желатин на прах, Dr.Oetker 9g)
50гр бадемов марципан сурова маса
Количеството на нуга и сметана се разделят на половина, за всеки слой по отделно.
Сметаната се сгорещява и в нея с бъркане разтопява нуга-масата. През това време половината от желатина (4л) се накисва в студена вода и като набъбне, а нуга-сместа се е хомогенизирала и поохладила леко, се отцежда от водата и разтваря в сметановолешниковата смес. Един от блатовете се стяга в тортен ринг и върху него се изсипва сместа. Оставя се така на хладно, докато стегне. Остранява се внимателно тортения ринг и същото се повтаря с останалото количество продукти за крема. Става сравнително по-бързо при наличие на два еднакви тортени ринга :-)
Оцветеният в зелено в случая марципан се разточва с дебелина 0,5см и изрязва като кръг с диаметър еднакъв с този на блатовете. Полага се върху единия блат с вече втвърден крем и захлупва с другия.
Замазала съм тортата с малко количество ганаш крем (1:1,5 шоко:сметана) Покрила съм я с оцветен в кафяво бадемов марципан и долна част фондан в златисто - златен сладкарски прах (благодаря за подаръка,
Марианка), леко разтворен в чист алкохол. Фитилчетата също са от захарен фондан. Кестенът - нуга-бонбон обвит в бадемов марципан.
И тъй като тортата е поредната ми измислица, бих препоръчала спестяване на марципанения слой между крема. Ден след разрязване на тортата започна да се размеква и прави опити да се топи :-)
Колко е красива тортата, още вчера ми направи огромно впечатление!
AntwortenLöschenМного е ефектно и съчетанието с прекрасния поднос! Вкусът със сигурност е невероятен, аз лично обожавам шоколад и лешници. :-)
Честит да ти е и подаръкът от майчето, със сигурност ще ти бъде много полезен!
Хубав ден, Дими! :-)
Димитрана, тортата е прелестна. Човек би си помислил, че не тя, а подносът е специално направен за нея.
AntwortenLöschenРазвълнувах се от вниманието, което ми оказваш в твоя блог. Благодаря ти.
Прекрасна е! Като истинско бижу.
AntwortenLöschenМисля, че ако беше вкъщи, на марципановия слой нямаше да му остане време да се топи :)
О, вкусът наистина е много добър :-)))
AntwortenLöschenИрина, благодаря ти за интереса и положителния отзив!
Напълно заслужено, Ивейн! На свой ред благодаря за вниманието :-)
Аз пък се чудя защо така реагира този марципан.. и с какво би могъл да се замени.
Всичко най-добро ти желая, Нуше :-) И благодаря за посещението!
Фантастична торта!Каквото и да кажа,все няма да е достатъчно за да изразя възхищението си!Имаш невероятен талант!
AntwortenLöschenХубава вечер и много усмивки!
Дими,
AntwortenLöschenот вчера многократно й се наслаждавам.
Да,
есента е много стилен сезон в изобиле от топли тонове. Твоята торта безусловно доказва и пресъздава това.
Очарована съм от това есенно вълшебство!
Възхищение и много целувки, Диана
От вчера гледам кестена и се чудя каква е тортата :) Но това съчетание от вкусове ми завъртя главата :) Невероятна си! Всичко най-добро от мен :)
AntwortenLöschenНанита, Диани, Зори, благодаря ви за похвалните думи! Много ме радва одобрението ви!
AntwortenLöschenРеших и аз да разнообразя и направя незавит сладкиш ;-) С коренно различен вкус.. предимно лешник и бадем.. ммм! :-D
Най-сърдечни поздрави :-)
Perfection, again!
AntwortenLöschenDimi darling, this is the moment I was waiting for, to see the inside of this fabulous cake. Now you are in trouble because I WANT SOME RIGHT NOW!!!! YUMMMMMMMMMMMMM :)))))) xoxo
AntwortenLöschenThank you, Marija, for your nice comment!
AntwortenLöschenPozdrav od srca :-)
Dear Nina!
AntwortenLöschenMany thanks for your great compliment!
Hugs & kisses from Vienna :-)
Divine!
AntwortenLöschenИ още един малък перфектен шедьовър!
AntwortenLöschenБраво Дими! Този път няма да кажа повече нищо, защото всички комплименти биха изглеждали бледи.
Благодаря за посещението и за одобрението, Драго!
AntwortenLöschenПоздрав и много усмивки за теб :-)
Michelle, thank you!
Чудесно съчетание на две абсолютни красоти!
AntwortenLöschenНаистина не намирам думите ,необходими да изразят възхищението ми!
И макар и със закъснение,искам да ти честитя имения ден и да ти пожелая всичкото щастие на Земята!
Има толкова много красота в теб...щастлива съм,че я споделяш с нас!
Целувки!
Краси, благодаря ти за честитката, мила!
AntwortenLöschenТвоето одобрение и интерес винаги ме радват!
Сърдечен поздрав и прегръдка :-)))
Ауу Дими,ама то самото вълшебство бе!
AntwortenLöschenНе бях влизала тук и днес - хоп изненада. Е, не точно изненада(няподозирани са твоите способности)-просто очарована съм отново.
И как нямате жал да ги ядте тези "казано по Драговски" шедьоври! Чак мен ме е яд че я няма май вече - само на снимка :( (както моята снаха би казала - беше вкусна, ама бешеееее)Ииих, защо нямаше вечни неща....
За тебе @->-- с целувки,
Ирма
:-)))
AntwortenLöschenХей... усмихна ме широко, Bluemoon! Има още малко от тортето.. от топенето на зеления марципан, съвсем сочен стана долния блат ;-)
Благодаря ти за хубавите думи!
Сърдечен поздрав и пожелание за усмихнат ден!
Дими, тези дни бях далече от вкъщи, макар и със закъснение, Честит Имен Ден и поклон пред майсторските ти умения.
AntwortenLöschenПоздрав най-сърдечен!
Сърдечна благодарност, Лати, за честитката и комплимента!
AntwortenLöschenПоздрав и пожелание за здрави и усмихнати дни :-)
Димитрана, разгледах блога ти и мога да кажа само едно - УАУ! Правиш невероятни неща, снимани изключително! А тортите ти - те са просто фантастични!
AntwortenLöschenПоздрави!
Добре дошла из страниците на блога ми, Даниела!
AntwortenLöschenБлагодаря за похвалните думи!
Сърдечен поздрав и :-) от мен!
Dimitrana, torta je raskosno lepa i elegantna.
AntwortenLöschenCestitke, pravo remek delo.
Hvala Ljilja, pohvala od tebe je stvarno veliki kompliment!
AntwortenLöschenPozdrav od srca :-)
Много съм възхитена от тортата. Прелестна е!!!
AntwortenLöschenОт известно време събирам смелост и аз да се пробвам с нещо такова, но бихте ли ми казали как се правят цветовете. Обиколих всички големи магазини и никъде не са чували за сладкарски оцветители? От къде се сдобивате с тях?
Благодаря за похвалата, Диана!
AntwortenLöschenСладкарски бои със сигурност се продават в специализираните сладкарски магазини (такива има във всеки по-голям европейски град) или в хранителните вериги като BILLA, например (поне 4 основни цвята сладкарски бои). Друг вариант е пазаруването onlinе.
Пожелавам успех в тортоправенето!
Поздрави :-)
В София явно е много трудно да се намерят, ще се ориентирам към online пазаруването.
AntwortenLöschenБлагодаря ти за отговора :)
O, София.. в София е най-лесно да се намерят, Диана! Провери в Метро за 4-те цвята Schwartau.
AntwortenLöschenИ като инфо от нет-а:
- ИЛЧОВСКИ:
София, кв. Витоша, ул. Ангел Каралийчев № 1
- Фирма П.И.К.Ко София - Казичане 1532
Индустриална зона - Север
ул. Индустриална 3
Тел: (00359 2) 999 50 31
- София - кв. Редута, ул. "Кадемлия"6
Дано да съм била полезна :-)
ООО много благодаря :)
AntwortenLöschenЗахващам се за работа!
Твоите прекрасни сладкиши са ми идеал, дано успея да сътворя нещо вкусно и красиво :)
Успешен и носещ задоволство престой в кухнята, Диана :-)
AntwortenLöschenВътре изглежда още по-прекрасно отколкото отвън (ако това въобще е възможно)!
AntwortenLöschenМоля те, следващата торта я снимай и като я приготвяш - чакам те в "Невъзможните рецепти"!
Приятен у.е.!
Ех, Райна.. моите рецепти умишлено не са от най-трудните :-D
AntwortenLöschenПо-трудно е да се снима стъпка по стъпка, особено когато се играе едновременно ролята и на сладкар, и на фотограф ;-)
Поздрави!