3а блатовете:
форма с диаметър 24см.
8 яйца
200гр захар
100гр брашно
50гр нишесте
1к. л бакпулвер
2с.л какао
100гр тъмен готварски шоколад
1 ванилия
Жълтъците с ванилията и 1/3 от захарта се разбъркват на пяна докато удвоят обема си. Добре е това да става на водна баня, за да няма чувствителна разлика с температурата на следващите по ред на добавяне продукти (шоколад/какао). Шоколадът може да бъде заменен с 50гр какао + 50гр масло. Разтопява се шоколадът на водна баня и внимателно с разбъркване добавя към яйчената смес. Тя не бива да е изстинала, за да се избегне втвърдяване на шоколада. Разбитите с останалото количество захар белтъци се прибавят към сместа на части с внимателно разбъркване на дървената лъжица. Добавя се постепенно брашното пресято с нишестето, какаото и бакпулвера, разбърква се съвсем внимателно до хомогенност. Сместа се изсипва в тортена форма с ринг (диаметър 24см-26см и застлана с готварска хартия), заглажда се и пече на средна скара, 180-190°C. Проверява се с шиш или клечица. Когато е готово се вади, оставя се 2-3мин. във формата, след това тя се разкопчава и съдържанието обръща върху решетка. Като се поохлади - отново обръща и едва след няколко часа се реже на три блата.
3а пълнежа:
2 буркана/консерви компот от круши на половинки (вс. по около 825гр) - крушите от един компот с малко не стигат
450гр шоколад (тъмен, леко горчив)
2 пакетчета желатин (вс. по 9гр)
1с. л пудра захар
100гр течна (млечна, 36%) сметана
Изцеждат се плодовете от сока. Всяка от половинките се реже на шайба с дебелина около 1см и се нареждат плътно върху първия, най-долен блат, стегнат в тортен ринг.
Приготвя се шоколадовия мус: загряват се 350мл сок от компота + 100мл течна сметана + малко пудра захар (може и без) и в тях се разтопява шоколада (или шоколадов чипс, или начупен, настърган на ситно готварски шоколад) желатинът (според указанията на опаковката) се накисва за 5мин в студена вода, да набъбне, след което се разтваря в шоколадовата (поохладена) смес. Поизстинала 1/2 от шок. смес се изсипва върху крушите, слага се след това внимателно втория, среден блат и върху него се изсипва останала 1/2 шоколадов мус. 3ахлупва се внимателно с третия, последен блат и оставя за няколо часа в хладилник.
3а отгоре:
топчета от круши, ако крушите не са достатъчни, се набавя още един компот или консерва от малките с предварително оформени, издълбани от круши топчета
консерва/бурканче компот от папайя - пак под формата на топчета
бурканче коктейлни череши
1 пакетче желатин за плодови торти - така изглежда
Плодовете се изцеждат от течността и нареждат върху тортата (все още стегната в тортения ринг). Според указанията върху опаковката: тортеното желе се разбърква с 4с. л захар в 125мл вода + 125мл течност-компот и вари 1мин. 10мин. се охлажда с бъркане от време на време, за да не се образува 'кожа' и след това внимателно, с лъжица изсипва върху плодовете. Отново се оставя тортата в хладилник.
3а отстрани:
150гр тъмен шоколад
100гр краве масло
150мл течна сметана
Разтопява се шоколада в сметаната и охлажда в хладилник до стайна температура. Маслото (също със стайна температура) се разбива до изсвестляване. Разбива се шок. ганаш. Смесва се постепенно с непрекъснато разбиване с маслото. Шприцова се по стените на тортата, извадена вече от ринга.
И парче - много тънко, както и останалите (заради броя на хората).. секунди преди изяждане:
Възхитена съм от плетката на страничния борд! Много сполучилива кошница! Страхотна си, Дими!
AntwortenLöschenА на вкус не се съмнявам, че е много вкусна тортата!
Драго ми е, че тортата ти харесва, Милена! Доста късно се научих аз да плета кошници ;-)Това е втори опит, признавам - сполучлив: попаднах на една много добре онагледена плетеница в интернет-пространството. http://1.foto.radikal.ru/0601/b0253493193b.jpg
AntwortenLöschenДими, благодаря ти много за целия ти блог и за тази рецепта специално, с която сполучих да направя първата си торта. :) Ето тук може да видиш и снимки на бледото подобие на твоята есенна кошница: http://meditina-ina.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html
AntwortenLöschenНе бях видяла коментарите и линка и затова плетох плетки, както ми дойде. :)
Привет, Екатерина!
AntwortenLöschenНа свой ред благодаря за похвалните и одобрителни думи!
Веднага ще погледна :-)
Поздрави!
Привет и от мен Дими! Очарована съм от това, което създаваш в кухнята !
AntwortenLöschenДнес правих блатовете за тази торта, но нещо не се получи. След като разбих 8 жълтъка с ванилията и 1л. захар, сложих посетпенно брашното със бакпулвера и нишестето - поучи се твърдо тесто, което ставаше за сладки. Започнах да добавям разбитите на сняг белтъци, но тестото не се разбиваше. И накрая взех пасатора (антинабухвателна идея), за да може да стане еднородна смес. Надигна се , но според мен недостатъчно имайки предвид колко яйца има в него. Ако имаш идея кажи къде сбърках и дали това количество брашно и нишесте не са повече. Благодаря!
Привет, Галя!
AntwortenLöschenНай-напред бих искала да се извиня за подвеждането! Съжалявам много и.. не знам къде ми е била главата, когато съм помествала рецептата, но.. се натъкнах на грешка и неточности. Нямам обяснение, нито оправдание за това, при все че проверявам правилното написване на рецептите.. тази явно е останала в суровия си вид. Още веднъж моля за извинение!
Имаш право: брашното е в повече. Редактирах рецептата. По-добре малко по-малко като количество брашно, отколкото в повече.. количеството може да варира с +/- 50гр в зависимост от големината на яйцата (ползвам М).
Благодаря ти за милите думи и не мога да не добавя колко неловко се чувствам в момента.. Определено грешката е моя.
Желая добро здраве, хубав късмет и усмивки :-)
Благодаря ти за отговора :). Не се притеснявай за такива неща. От твоя Blog съм черпила толкова много идеи. Винаги съм ги реализира успешно и съм обирала овациите. Така, че още веднъж ти казвам да не се "кахъриш" :)
AntwortenLöschenТортата ми трябва за събота и довечера ще си направя отново блата. Този ще го оставя за домашна консумация. Вкусен е!
Ще пиша как е станала и впечатления след събота!
При нас в София нощес наваля и по улиците положението е трагично, но пък вече всичко е бяло, зимно и Коледно :)
Галя, благодаря ти на свой ред за отговора и за похвалните, окуражаващи думи!
AntwortenLöschenУспех в тортоправенето и нека бъде хубав празника!
Дано се получи добре блата - аз така и не разбрах досега какво точно се прави, че да става винаги, понякога просто не иска и това си е! Затова и рядко правя такъв тип торти - наблягам на витите, при тях блата не е капризен и се получава винаги.
Както всяка година, значи, така и тази зима отново се е оказала изненадваща и снегът през декември отново е сварил някои хора неподготвени.. :-D А не е смешно всъщност..
Въпреки това: нека да е празнично настроението!
Поздрави :-)
Привет,привет!
AntwortenLöschenАз като начинаеща в тази област,реших да я направя тортата,обаче крема не се получи.Стана много рядък (според мен) и почна да се излива отстрани.
Следвах стъпка по стъпка рецептата, но дори охладен крема пак беше много рядък.
Аз ли не съм разбрала нещо или си има някакви тънкости?
Привет :-)
AntwortenLöschenПроблемът на тази торта е, че се получава само през есента. Шегувам се, разбира cе ;-)
Наистина ли си я била стегнала добре в тортения ринг? Ако да, то проблемът е бил в желатина. Кремът не е гъст, той се стяга в гъста консистенция едва след като тортата е престояла няколко часа в хладилник. Това е. Няма тънкости.
Надявам се да съм била полезна с отговора си.
Желая повече успех и удоволствие при тортоправенето занапред :-)