Dienstag, 27. Januar 2009

Боровинкова торта

3а тестото:

5 яйца + още 2 жълтъка
150гр захар
1/2ч. л лимонена кора
150гр брашно
30гр пшеничено нишесте
90гр горещо масло

Яйцата със захарта се разбиват на водна баня (водата в никакъв случай не трябва да ври!) докато се позатоплят (става бързо, предимството е по-бързо разтопяване и усвояване на захарта). После се снемат и в продължение на 5-8 мин. яйчената маса се доразбива с редуване на кръгообразно-бъркащи с бързо-разбиващи движения. След което с по-бавно, но постоянно темпо и бъркане докато масата стане кремообразна и съвсем видимо увеличила обема си.
Брашното и нишестето се пресяват и съвсем бавно 'на струйка' (за удобство - пресяват се върху хартия, която се прегъва) се добавят с внимателно и плавно бъркане към яйчената смес. Маслото се разтопява, обира му се пяната и леко поизстинало (около 40°C) също на тънка струйка се прибавя с внимателно разбъркване до получаване от сместа на абсолютно хомогенна маса. Сместа се изсипва в тортена форма с диаметър 22-24см. и се пече 30-35мин. при 190°C. Аз я изсипах и изпекох в тава с размери 24х30см., че да си сефтосам новия поднос След изпичането си и 5мин. 'почивка' тестото се обръща върху наръсена фино с брашно, за да не залепне, повърхност. По този начин и отгоре, и отдолу е равно и добре изглеждащо, готово за ползване.

3а пълнежа и украсата:

250гр течна сметана
250гр фина неовкусена извара
50-100гр (според вкуса) пудра захар
125гр боровинки
пакетче фиксатор за сметана

Сметаната с фиксатора се разбива на сняг, към нея се добавя изварата разбъркана със захарта. 100-на гр. от боровинките се пасират и прибавят към половината (може и малко повечко) от сметановоизварената смес. Изпеченото и добре охладено тесто се разрязва на две, върху долната част се разстила сметановоборовинковата смес, покрива се с другата половина от тестото и се украсява с шприцоване на сметановоизварената смес + цели боровинки. 3а известно време се оставя в хладилник.

1 Kommentar:

  1. Направих блата както е описано, но за жалост някак си не бухна( не стана както на снимката).

    AntwortenLöschen