Mittwoch, 28. Januar 2009

Кестенова торта



3а форма с диаметър 24см.:

3а тестото:

6 яйца
200гр захар
150гр брашно
2с. л какао
2с.л меко масло
2с. л кестеново пюре
1ч. л бакпулвер
ванилия

3а крема:

350гр кестеново пюре (консерва от около 400гр. или много добре сварени, обелени и пюрирани кестени)
250мл течна неовкусена сметана
100гр пудра захар
1с.л ром
4л. желатин

100гр фин кайсиев мармалад/сладко (може да се замени с всякакво според вкуса, но от сорта на фино желе сладко, например - желе от дюли..)

3а глазурата:

200гр тъмен шоколад
150мл течна неовкусена сметана
50гр масло

Допълнително и по желание:

50гр ситно смлени орехови ядки
няколко варени и обелени кестена

Яйцата се разделят. Жълтъците с 1с.л захар, меко масло, ванилия, какао, кестеново пюре хубаво разбъркват. Добавя се пресятото с бакпулвера брашно. Белтъците с останалата захар се разбиват на сняг и също внимателно прибавят, разбърква се с дървена лъжица. Цялата смес се изсипва във форма намазана с масло или 'облицована' с готварска хартия и се пече около 50мин. на средна скара, предварително загрята на 180°C фурна. След като се опече - се оставя добре да се охлади. Реже се на 4 блата.
Кестеновото пюре се разбърква с рома и пудрата захар. Сметаната се разбива на сняг и прибавя. Желатинът се накисва във вода за 5мин. после се втечнява на слаб огън и разбъркан с малка част от кестеновата смес се прибавя към останалото количество, разбърква до хомогенност. Всеки блат (редят се в тортен ринг) се намазва най-напред с втечненото, фино кайсиево сладко, после с 1/3 кестенов крем. Оставя се в хладилник да стегне. Когато това стане (след няколко часа) рингът внимателно се маха и тортата залива с шоколадовата глазура: сметаната се затопля, в нея се разтопява настъргания предварително шоколад, прибавя се маслото, разбъркват добре.
По желание тортата може да се украси с потопени най-напред в шок. глазура, после в ореховите ядки кестена (сварени и обелени). Стените също могат да се полепят с орехови (бадемови) ядки.

Kommentare: