Mittwoch, 28. Januar 2009

Тарталети със смокини

3а 4бр.:

3а тестото:

125гр фина неовкусена извара
150гр брашно
50гр пудра захар
10гр меко масло
1с. л прясно мляко или течна сметана
1 жълтък
ванилия

3а пълнежа:

4 узрели смокини
125гр рикота
2с.л маскарпоне
100гр течна сметана
фиксатор за сметана
1с.л пчелен мед

Изварата, маслото, захарта, ванилията, жълтъкът и прясното мляко се разбъркват добре. Към тях се прибавя постепенно пресятото брашно. Омесва се тесто, разделя се на четири топки, които се разточват и с всяка от тях се покрива предварително намазана с олио или масло тарталетена форма (диаметър 12см.). Тестото се надупчва с вилица и се пече в предварително загрята фурна 180°C. Когато са готови, тарталететите се вадят от формите и се охлаждат върху решетка.
Смокините се разрязват на 8 части, като цвете, намазват се леко с масълце, поставят се в тава и за около десетина минути се запичат във фурната, 180°C. През това време се разбива сметаната с фиксатора, добавят се към нея рикотата, маскарпоне, мед. С тази смес се намазват вече охладените тарталети и отгоре им се поставя по една от също охладените смокини. Mоже да се добавят листа от мента и ядки (орех, лешник..). Тарталетките много добре пасват с гроздoв сок или плодово вино.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen