Mittwoch, 28. Januar 2009

Пана кота с горски плодове

3а 6 порции:

300мл прясно мляко
500мл течна неовкусена сметана (не знам как е положението с този продукт в Бг.. ползвам млечна, с 36% масленост сметана)
150гр захар
2-3 ванилийки
6л. желатин
1-2с. л плодов ликьор (горски плодове - най-добре.. но може и просто ром)

200гр горски плодове (може и от замразените)
250мл плодов (малинов, боровинков... ) сок
1с. л захар
1с. л ликьор или ром
4л желатин

Желатинът се накисва за 5мин в хладка вода. Млякото с ванилийките и захарта се възварява. Охлажда се и се прибавя сметаната. После ромът или ликьорът - при него предварително трябва да се знае дали няма да пресече млякото! Желатинът се втечнява, когато температурите се изравнят - първо с 1-2с. л от млечната смес, а после с цялата - се смесва. Горските плодове се затоплят в плодовия сок, добавя се ром/ликьор, захарта, разбърква до стопяване и се прибавя по същия начин желатин. В подходящи съдове - изплакнати със студена вода (чашки, шоли) се налива първо плодовата смес и после панна котата, ако след това ще се обръщат, ако ли не - първо панна котата, после плодовете... или както се прецени в момента - според предпочитанията.
Друг вариант е смесването на двете смеси в една: внимава се при смесване на сок и пр. мляко + ликьор, а съотношението им може да се промени по желание.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen