Freitag, 23. Oktober 2009

Картофи с шпек и червен кромид



3а 2 порции:

700гр картофи
150гр шпек-кубчета*
1-2с. л майонеза
1 голяма глава червен кромид
прясна мащерка
мазнинка
сол


Картофите се измиват, обелват, нарязват на средно големи кубчета и сваряват в подсолена вода. Вадят се, отцеждат. В подходящ съд с масълце се запържва наситнения шпек и нарязания на шайби червен кромид, добавят се картофите, няколко стръка мащерка, солчица, майонеза, леко разбъркват - да ги 'види' огъня от всички страни и са готови.



Сервират се топли. Чудесни с бира :-)

*шпек най-общо се превежда като сланина - тъканта между кожата и мускулите на прасето. Разнообразието всъщност е голямо, според ползваната свинска част - от гръб, корем или от бут, видът на обработка, съдържанието на мастна тъкан и т.н.
Гръбният шпек често се ползва при шпиковане на по-сухи меса (завива се около телешко, например, за да се избегне изсушаването му при печене) и бардиране - същото при месо от дивеч, ползва се за добиване на мас, също смлян или на ситни кубчета в направата на различни видове салами.
Коремният шпек допълва обикновено този от плешката в направата на ауфшнит-салами (обикновено се продават нарязани на много тънки шайби, готови за консумация):
Bierschinken - бирена шунка, Bayerische Gelbwurst - баварски жълт салам, за Lyoner - лионер и тип Salami - шпеков салам.
Шпек се предлага осолен, пушен и сушен, а и в комбинация от тези обработки.. Беконът, например, представлява осолена и опушена гръбна или коремна тлъстина заедно с част от месната тъкан.
Най-познати шпек-продукти са: Schwarwälder Schinken- шварцвалдската шунка, Tiroler Speck - тиролски шпек, Pancetta, още Lardo и Salo - познатата на всички ни домашна осолена сланина.
Често ползвам вид бекон, шварцвалдска шунка и както в случая Speckwürfel - шпек-кубчета.
Интересна находка:
Нагледен каталог - салами, колбаси, шунка, шпек..

13 Kommentare:

  1. Дими, ще взема да ги пробвам тези картофи.По принцип си падам много по картофите, всякак приготвени-задушени,печени,варени,пържени.

    AntwortenLöschen
  2. А Speckwürfel ги намирам за много практични.Могат за много неща лесно и бързо да се ползват - солени кексове, омлети, различни манджички и експерименти, че дори и в салати.

    AntwortenLöschen
  3. Благодаря за интереса и одобрението, Петя!

    И аз много обичам картофи! И шпек обичам.. :-D
    Само не винаги тук из магазините откривам speckige картофи, а предимно festkochende, та затова и рецептата е най-напред с варене. Иначе - директно на фурна и с пълнежче са предпочитаните от мен ястия :-)

    Поздрав от мен и пожелание за вкусен, уютен уикенд :-)

    AntwortenLöschen
  4. Дими, харесва ми предложението ти, много ме впечатли каталога :) А на мъжа ми му останаха очите там :) /много е месояден :)/Хубав уикенд от мен :)

    AntwortenLöschen
  5. И аз да се включа към любителите на картофки - обичам ги във всякаква форма и с всякакви добавки! А тази рецепта звучи (а и изглежда) много вкусничко!

    Поздрав от мен и :-)

    AntwortenLöschen
  6. Дими,
    сякаш усещам ароматът им...
    Благодаря и за полезната информация.
    Хубава съботна вечер, Диана

    AntwortenLöschen
  7. Чудесна вечеря Дими, добре, че съм похапнала, че огладнявам само като ти видя снимките! Лека нощ и хубава неделя!

    AntwortenLöschen
  8. Ех, Зори.. ако знаете пък аз колко обичам колбасииии! Друго месо (с изключение на пиле) не ме блазни, но колбасчета - да! Е, че то кой всъщност не обича луканка?! :-)))
    Благодаря за интереса и одобрителния коментар!

    Ирина, Диани, Мими, благодаря ви за хубавите думи и посещението!

    Вкусна, спокойна и усмихната неделя, момичета!

    AntwortenLöschen
  9. yeni keşfettiğim sayfanızda olmak
    çok keyif verici.
    sevgiler..
    good weekends.

    AntwortenLöschen
  10. Честит имен ден, Дими!
    Бъди жива и здрава, нека светецът-закрилник на името ти, ти донесе най-желаните от теб неща :)
    Хубав празник!

    AntwortenLöschen
  11. И в нашата къща са на особена почит картофките :) И тъй като според традицията днес е Димитровден, най-сърдечно искам да ти честитя именния ден! Нека всеки път, който избираш, води до нещо добро, истинско и красиво. Да ти е живо и здраво името, че както казват хората - човек за едното име живее :)

    AntwortenLöschen
  12. Хей... ето и първият поздрав! Благодаря ти, Пепи! Много си мила! Зарадва ме много!

    Сърдечен поздрав :-)

    AntwortenLöschen
  13. Трогната съм! Рос, сърдечна благодарност за прекрасните пожелания!

    Усмихнат ден :-)

    AntwortenLöschen