3а 2 порции:
700гр картофи
150гр шпек-кубчета*
1-2с. л майонеза
1 голяма глава червен кромид
прясна мащерка
мазнинка
сол
Картофите се измиват, обелват, нарязват на средно големи кубчета и сваряват в подсолена вода. Вадят се, отцеждат. В подходящ съд с масълце се запържва наситнения шпек и нарязания на шайби червен кромид, добавят се картофите, няколко стръка мащерка, солчица, майонеза, леко разбъркват - да ги 'види' огъня от всички страни и са готови.
Сервират се топли. Чудесни с бира :-)
*
шпек най-общо се превежда като сланина - тъканта между кожата и мускулите на прасето. Разнообразието всъщност е голямо, според ползваната свинска част - от гръб, корем или от бут, видът на обработка, съдържанието на мастна тъкан и т.н.
Гръбният шпек често се ползва при шпиковане на по-сухи меса (завива се около телешко, например, за да се избегне изсушаването му при печене) и бардиране - същото при месо от дивеч, ползва се за добиване на мас, също смлян или на ситни кубчета в направата на различни видове салами.
Коремният шпек допълва обикновено този от плешката в направата на ауфшнит-салами (обикновено се продават нарязани на много тънки шайби, готови за консумация):
Bierschinken - бирена шунка,
Bayerische Gelbwurst - баварски жълт салам, за
Lyoner - лионер и тип
Salami - шпеков салам.
Шпек се предлага осолен, пушен и сушен, а и в комбинация от тези обработки.. Беконът, например, представлява осолена и опушена гръбна или коремна тлъстина заедно с част от месната тъкан.
Най-познати шпек-продукти са:
Schwarwälder Schinken- шварцвалдската шунка,
Tiroler Speck - тиролски шпек,
Pancetta, още
Lardo и
Salo - познатата на всички ни домашна осолена сланина.
Често ползвам вид бекон, шварцвалдска шунка и както в случая
Speckwürfel - шпек-кубчета.
Интересна находка:
Нагледен каталог - салами, колбаси, шунка, шпек..
Дими, ще взема да ги пробвам тези картофи.По принцип си падам много по картофите, всякак приготвени-задушени,печени,варени,пържени.
AntwortenLöschenА Speckwürfel ги намирам за много практични.Могат за много неща лесно и бързо да се ползват - солени кексове, омлети, различни манджички и експерименти, че дори и в салати.
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса и одобрението, Петя!
AntwortenLöschenИ аз много обичам картофи! И шпек обичам.. :-D
Само не винаги тук из магазините откривам speckige картофи, а предимно festkochende, та затова и рецептата е най-напред с варене. Иначе - директно на фурна и с пълнежче са предпочитаните от мен ястия :-)
Поздрав от мен и пожелание за вкусен, уютен уикенд :-)
Дими, харесва ми предложението ти, много ме впечатли каталога :) А на мъжа ми му останаха очите там :) /много е месояден :)/Хубав уикенд от мен :)
AntwortenLöschenИ аз да се включа към любителите на картофки - обичам ги във всякаква форма и с всякакви добавки! А тази рецепта звучи (а и изглежда) много вкусничко!
AntwortenLöschenПоздрав от мен и :-)
Дими,
AntwortenLöschenсякаш усещам ароматът им...
Благодаря и за полезната информация.
Хубава съботна вечер, Диана
Чудесна вечеря Дими, добре, че съм похапнала, че огладнявам само като ти видя снимките! Лека нощ и хубава неделя!
AntwortenLöschenЕх, Зори.. ако знаете пък аз колко обичам колбасииии! Друго месо (с изключение на пиле) не ме блазни, но колбасчета - да! Е, че то кой всъщност не обича луканка?! :-)))
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса и одобрителния коментар!
Ирина, Диани, Мими, благодаря ви за хубавите думи и посещението!
Вкусна, спокойна и усмихната неделя, момичета!
yeni keşfettiğim sayfanızda olmak
AntwortenLöschençok keyif verici.
sevgiler..
good weekends.
Честит имен ден, Дими!
AntwortenLöschenБъди жива и здрава, нека светецът-закрилник на името ти, ти донесе най-желаните от теб неща :)
Хубав празник!
И в нашата къща са на особена почит картофките :) И тъй като според традицията днес е Димитровден, най-сърдечно искам да ти честитя именния ден! Нека всеки път, който избираш, води до нещо добро, истинско и красиво. Да ти е живо и здраво името, че както казват хората - човек за едното име живее :)
AntwortenLöschenХей... ето и първият поздрав! Благодаря ти, Пепи! Много си мила! Зарадва ме много!
AntwortenLöschenСърдечен поздрав :-)
Трогната съм! Рос, сърдечна благодарност за прекрасните пожелания!
AntwortenLöschenУсмихнат ден :-)