Donnerstag, 1. Oktober 2009

"Под шипковия храст"

Наистина срещам затруднение при даване наименования на измислиците си. Снимайки сладките внезапно се сетих за едно мое любимо филмче от детските ми години "Приказки под шипковия храст"... :-D



3а тестото:

160гр брашно
100гр студено масло
15гр (1с.л) захар (пудра)
ванилия, щипка сол
50мл почти ледено студена вода

Най-напред се смесват с пресяване сухите съставки. Добавя се маслото, на малки кубчета и за кратко се омесва (в миксер/робот - е идеалния вариант). Прибавя се водата, на части, за да се види колко точно и да поеме само необходимото количество до меко, гладко тесто. Тестото се завива в свежо фолио и оставя в хладилник за половин-един час. Изважда се на малки части (ако количеството е по-голямо) и се разточва с дебелина около 0,5см. Изрязват се цветчета с диаметър малко по-голям от дъното на формичките (24er Backform). Формите се намазват с масло и във всяка се поставя тестено цветче.



За пълнежа:

100гр смляно маково семе
100гр смлени орехи
1с. л пудра захар
100мл прясно мляко

100гр шипков мармалад

Завира се прясното мляко, в него се разтваря пудрата захар, добавят се смлените орехи и маковото семе, разбърква се добре и сместа се оставя да попие млякото. Формичките се пълнят с пълнежа (с по 1ч.л)



и се пекат на 200°C, 10-15мин.

Готови се изваждат и охлаждат върху решетка. Най-накрая се шприцова в средата на всяко цветче шипковия мармалад. Друг вариант е още преди печенето да се бодне ядка - макадамия, бадем..



Сърдечен поздрав,

Зъбчо :-)))

Kommentare:

  1. Eee, Дими :) страхотни са, а името е точно попадение :) Приятна вечер от мен!

    AntwortenLöschen
  2. Хубава приказка ,хубави сладки.Тези формички са по-различни от тези за мъфини-нали

    AntwortenLöschen
  3. Чудесно име си измислила Дими :) А тарталетките изглеждат толкова примамливо.. ще се пресегна през монитора да се почерпя ако не възразяваш! Прегръдка и лека нощ!

    AntwortenLöschen
  4. :) Много обичам шипков мармалад!
    А Ушко и Зъбчо ми бяха любими герои! :)))

    AntwortenLöschen
  5. Почти очаквах някоя торта да се крие под това заглавие :-))). Прекрасно изглеждат шипковите цветя!
    Поздравления за това, че неуморно приготвяш и поднасяш храната красиво!

    AntwortenLöschen
  6. името е като машина на времето :)
    и сладките

    AntwortenLöschen
  7. Хей.. приятели! Много ме зарадвахте с одобрителните си коментари :-) Благодаря ви за интереса!

    Дани, формичките са като за мъфини, но мини - дънцето на всяка формичка е около 3,5см.

    Сърдечни поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  8. Красота и изящество.Финес и изтънченост.

    AntwortenLöschen
  9. Привет Дими!
    Възкликнах като видях името на рецептата ти. Любима моя приказка. Върна ме в детството, колко пъти само сме заспивали със сестра ми на тази приказка.
    При вида на онова, което се намира под твоя шипков храст ахнах. Толкова много красота, пъстрота и вълшебство на събрани на едно място.

    Поздрави,
    Таня

    AntwortenLöschen
  10. Прегръдка за теб, Йоли! :-)

    Таня.. спомням си почти всички филмчета за 'Лека нощ, деца!' и прекрасните приказки.. от детството.. един друг, съвършен свят. Ех!
    Благодаря ти за хубавите думи!

    Сърдечен поздрав :-)

    AntwortenLöschen
  11. Лелеее....как се прехласнах по тази красота...чудни!Поздрви и ведър уикенд!

    AntwortenLöschen
  12. Hallo liebe Dimi,

    Deine Blumen sehen sensationell aus und die Füllung wie ich von dir gewohnt bin super raffiniert.
    Mein großes kompliment.

    Lieben Gruß Jacob

    AntwortenLöschen
  13. Аз,честно казано ,не знам какво да напиша!Иска ми се под всяка твоя рецепта да оставя някакъв знак,че ужасно ми е харесала,но пък вече не намирам думите...а не ми се иска да се повтарям!
    Възхищавам се на хора с талант като твоя ,и толкова въображение и фантазия!
    Как ми се иска да те познавам не само виртуално...
    Страхотен човек си,Дими!
    Много целувки!

    AntwortenLöschen
  14. Благодаря, Нанита, за посещението и похвалните думи!

    Краси.. сега пък аз не знам какво да напиша.. смути ме. Но благодарността за милите думи и прителското отношение е от цялото ми сърце! Така ми се иска да мога освен снимка и няколко думи, да почерпя наистина..

    Много поздрави и виртуална прегръдка от мен, приятели! :-)

    AntwortenLöschen
  15. Vielen Dank, Jacob!

    Ich wünsche dir ein schönes Wochenende!

    Liebe Grüsse :-)

    AntwortenLöschen
  16. Здравей Дими,
    много са красиви и вече си ги представям на вкус,ммммммм...... маково семе, орехи и шипков мармалад.... нямам думи.:-)
    Много целувки и усмивки през уикедна!
    Лати

    AntwortenLöschen
  17. Прекрасни са тези сладки! Поздравления!
    Желая ти хубави и радостни дни!

    AntwortenLöschen
  18. Скъпа Дими,
    чудесна идея и перфектно изпълнение!

    В днешният ден ти направи доброто дело -
    Трогна ме и очарова.
    Благодаря ти!
    Аз искам да ти подаря усмивка, Диана

    AntwortenLöschen
  19. Лати, Дария, Диани, благодаря ви за одобрителните думи! Много сте мили, усмихнахте ме и днес :-)

    Усмивка и от мен и пожелание за слънчев и приятен, вкусен уикенд!

    AntwortenLöschen
  20. Мм, страшно апетитно изглеждат тези сладки! А сега аз да си призная - никога не съм опитвала маков сладкиш или изобщо нещо приготвено от маково семе. Мисля, обаче, че това съвсем скоро ще се промени, харесала съм си доста твои макови вкусотии :-)

    Между другото, днес докато бях в един магазин да си купувам разни готварски посуди, видях такива тавички за мини мъфини като твоите и много се зачудих дали да не си взема. Ти доволна ли си от тях? Чувала съм, че тази марка е хубава, но не съм много наясно :-)

    Топли, независимо от дъждовното време тук, поздрави от мен! :-)

    AntwortenLöschen
  21. Привет, Ирина!

    Ще се радвам, ако решиш да опиташ и ти се хареса :-)
    Преди да се озова в Австрия и аз не бях опитвала нищо с маков пълнеж/плънка. Маковото семе се смила по един специфичен начин - притрива се. Улеснена съм, тъй като го купувам готово. За съжаление, не знам дали и къде в родината се продава смляно и въобще маково семе в по-големи количества от стандартните няколко грама несмляно за поръсване (по спомени).
    За формичките на Kaiser - на мен ми допадат и съм доволна: добре пекат, безпроблемно се вади печивото, не залепва, лесно се измиват, бързо изсъхват - не си играе човек специално да ги подсушава, за да ги прибере.. Идеални са за сладки и хапки :-) Каква им е цената в БГ?

    Поздрав най-сърдечен :-)

    AntwortenLöschen
  22. Привет от мен! :-)

    Маковото семе като разфасовка се продава вече и в по-големи количества - аз лично съм си купувала и от 100-200 грама. Смляно, обаче, никъде не съм виждала, но пък четох в една книга, че може да се използва кафемелачка.

    Колкото до формичките, честно казано не попитах каква е цената, тъй като продавачката беше неособено любезна, но си мисля, че ще е по-скъпо, отколкото в Австрия. Предполагам, че ще са между 20 и 40лв, тъй като аз си купих ето таква форма за печене http://s3.amazonaws.com/tc-photos/10733/product/standard/127210.jpg за 38лв.
    Така или иначе, съм си спестила някой лев за такива неща, така че като поспре пороя в София, надявам се до утре, ще отида до магазина и ще докладвам за точната цена :-)

    В един сайт за он-лайн пазаруване видях регулиращ се ринг за торта на Kaiser (16-32см) като този, който ти ползваш, за 27лв и мисля да си го взема, тъй като никъде по магазините не съм виждала да се продава. А със сигурност ще е доста полезен. :-)

    Поздрави от мен, с пожелание за спокойни почивни дни :-)

    AntwortenLöschen
  23. Me gusta tu blog, y además me gusta tu pelo estás muy guapa.... este postre es muy rico...
    Un beso desde España

    AntwortenLöschen
  24. Mar, gracias por el cumplido y la alegría comentario :-)

    AntwortenLöschen
  25. Здравей ,Дими!Бях те изгубила по едно време,но от твоя блог ухае така вкусно,че по ароматните нотки пак те открих :)Между другото едно предложение :)

    AntwortenLöschen
  26. Привет, Петя!

    Вече обмислям реализация във връзка с предложението ти.. :-)

    пп. .. черен гологан не се губи ;-)
    Благодаря ти за хубавите думи!

    AntwortenLöschen
  27. Лятото и аз се бях сетила за това филмче. Обърнах цялата световна мрежа в търсене, но ударих на камък. Може би следобед с тези красиви сладки и разказани стари приказки чудесно ще заменят ненамереното :)

    AntwortenLöschen
  28. Дано, Рос! Бих се радвала :-)

    По повод сладките, исках да разкажа на съпруга ми за филмчето.. и да покажа главните герои :-D Хм... нищо не намерих из нет-а.. макар да се опитах да търся и на чешки.. Жалко.

    Поздрав и :-)

    AntwortenLöschen
  29. Дими, идвам с благодарности и комплименти за тези невероятно вкусни сладки!
    Голямо разкошче си, да знаеш @->-
    И за да те зарадвам и аз снещо, макар не толкоз полезно,заповядай ;) :

    http://www.youtube.com/watch?v=RSBMeXRr1mI&feature=related

    Поздрави сърдечни! :)

    AntwortenLöschen
  30. :-)))

    bluemoon, добре дошла из страниците на блога ми!

    Ще се радвам много, ако добавиш рецепти и създадеш собствен кулинарен блог - има какво да покажеш и споделиш!

    Благодаря ти за удоволствието да видя реализирана и от друг рецептата, още като видях снимката им в 'Гответе с мен!' се зарадвах много! Благодаря ти за интереса, доверието, симпатията! И поздрава :-)))

    Поздрав най-сърдечен и от мен!

    AntwortenLöschen
  31. Дими, направих подобни на тези сладки, като използвах тесто за пай, което ми беше останало! Идеята ти да е като цветенце в мини мъфин форма е напрво върха! Ще нарпавя такива и солени!
    Моите ги напълних с крушово карамелизирано сладко и орехи и станаха супер!
    Благодаря ти!

    AntwortenLöschen
  32. Ани, радвам се, че идеята за такъв тип сладки ти е допаднала! Благодаря за интереса и посещението!

    пп. Сладко от круши и орехови ядки... чудесна комбинация!

    AntwortenLöschen
  33. Нещата, които правиш са като истински произведения на изкуството. Направо не е за вярване, че тези красоти могат и да се ядат.
    В кухнята аз готвя, а ти твориш.

    AntwortenLöschen
  34. Благодаря ти за чудно хубавия комплимент, Деси!

    Поздрав най-сърдечен и :-)

    AntwortenLöschen