Montag, 5. Oktober 2009

Есенно месно



3а 2 порции:

600-700гр свинско осолено филе
125гр ориз
200гр тиква
сол, мазнинка
индийско орехче, пресен розмарин

Барбекю-сос:

5 с.л кленов сироп
1 с.л соев сос
1 с.л доматено пюре-концентрат
1 ч.л сос Табаско
2 скилидки чесън - намачкани
сол, чер пипер
щипка суха мащерка

Месото се нарязва на шайби по 1,5см. Полага се в тава с мазнинка и малко вода и пече. През това време се сварява ориза - във водата се пускат няколко клончета пресен розмарин, отцежда се, осолява се. Тиквата се почиства, настъргва на едро ренде и задушава в мазнинка. Смесват се оризът и тиквата, сместа се подправя с малко сол и индисйко орехче. Сервира се като топла гарнитура към изпеченето месце, залято с барбекю-сос.



Ястиeто пасва с червено вино.. :-)

Kommentare:

  1. Hi Dimi,

    schönes Gericht und absolut meisterhaft präsentiert.
    Mein Kompliment

    Ganz lieben Gruß Jacob

    AntwortenLöschen
  2. Снимките са страхотни-поздравления

    AntwortenLöschen
  3. Ммм, вкусотия!
    А масата е толкова красиво подредена! Със сигурност, ако човек има желание и вложи малко старание и въображение, със сигурност ще внесе прекрасна есенна атмосфера в дома си :-) Какво като е студено навън, важното е вкъщи да ни е топличко, не само на тялото, но и на душата! :-)

    Желая ви, Дими, все такава топлина на масата и в сърцата!

    AntwortenLöschen
  4. Леле, остави манджите, ама к`ви украсени трапези спретваш! Събираш ми очите! :)
    Любовта на мъжа, минавала през стомаха...
    Е, твоят мъж 100% е лудо влюбен! ;)

    AntwortenLöschen
  5. Mмм много вкусно :) хладното време определено си е време за месце :) Приятна вечер от мен!

    AntwortenLöschen
  6. Умееш да пресъздаваш уюут в дома си.Топлота и чар.Красота и финес.Поклон пред женствеността ти.

    AntwortenLöschen
  7. Danke Dir, Jacob!

    Ja.. ein herbstliches Gericht, herbstlich präsentiert :-)

    Schönen Gruss!

    AntwortenLöschen
  8. Благодаря, Дани :-)

    Да, не е необходимо кой знае какво, за да се създаде уютна атмосфера и през есента - някоя и друга свещ, покривка, чинии, салфетки в топлещи есенни цветове.. Ирина, благодаря ти за чудесното пожелание!

    Широко ме усмихна, Злато! Благодаря ти :-)))

    Ох, тепърва ще захляднява все повече.. Но пък идва времето на специфичните есенни ястия :-) Приятна вечер и на теб, Зори!

    Има-няма.. и внезапно ме смутиш, Йоли :-) Благодаря ти за комплимента!

    Усмихната и успешна седмица ви пожелавам, момичета :-)

    AntwortenLöschen
  9. Невероятна атмосфера създаваш на масата!
    Обичам да чета рецептите ти, но снимките ти са просто разкошни!

    AntwortenLöschen
  10. Както винаги, поднесено със стил и красота!Хубави снимки и една топлина извира от тях!Радвам се,че хора като теб споделят таланта си с нас и имам възможност да се наслаждавам на това.Поздравления!
    Спорна и ведра седмица Дими!

    AntwortenLöschen
  11. Теди, пък аз точно снимките искам да подобря.. само че дори не сядам да прочета минимума: опътването и щракам на автоматичичен режим и фантазия..

    Нанита, :-)

    Благодаря ви от сърце, момичета за одобрителните, окуражаващи думи!

    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  12. На мен пък снимките страшно много ми харесват. С какъв апарат снимаш? :-)

    AntwortenLöschen
  13. Снимам с canon 400D, с китовия обектив. Технически.. доколкото като лаик преценявам - снимките си имат недостатъци, но не се набиват на око.. Това, което бих желала да променя е самата композиция, знам ли.. а и със светлината тепърва ще имам проблеми - ще стане тъмно, сиво, мрачно..

    AntwortenLöschen
  14. Дими,
    какво да добавя -
    Много елегантно ястие,
    предложено стилно,
    в топла и уютна атмосфера.
    Очарована съм и ти се възхищавам, Диана

    AntwortenLöschen
  15. О, явно съм пропуснал последните 1-2 поста, но всъщност май нищо ново. :P

    Все така изящна и все така перфектна! :)

    Браво Дими!
    Радвам се, че те познавам! :)

    PS.
    Аз съм фен по-скоро на бялото вино и дегустацийте на скъпоценните капчици в хладните изби през лятотото са ми слабост.
    Всяка година обикалям из винарските райони по Райн, старият Ар и Мозел и съм влюбен в тази смесица от вино, слънчев летен прах и спокойствие!
    Ето ти адреса на винара от когото купувам в последно време най-често:

    http://www.blees-ferber.de

    Страницата му не е от най-удобните, на за това пък винцето е великолепно! :)
    Препоръчвам ти горещо Auslese! И другите са много приятни, но само ако ги пиеш разбира се преди него. ;)

    AntwortenLöschen
  16. Диани, благодаря ти, мила приятелко!

    Благодаря, за посещението и интереса, Драго!

    п.п Ние сме фенове на червеното вино.. хм.. сега обаче ме обзе любопитство и няма начин да не разгледам страницата на винара. Аууу... представяш ли си да се пропием вкъщи на стари години?! ;-)
    Това на масата е червено, от областа Wachau: ами, както с всички автрийски червени вина - нещо не му достига. Поне според моя вкус..

    AntwortenLöschen
  17. :)
    А аз вино пропих в Германия и по-хубаво все още не съм намерил.
    Поръчай си поне едно картонче (6 бутилки) от това за да си струва транспорта. Не е много скъп. Мисля, че е към 5-6 EWR.

    Изстуди го и го опитай.

    Обещавам ти, че не само няма да ти липсва нещо, а дори ще откриеш неща за които дори не си и мечтала! ;)

    AntwortenLöschen
  18. :-)))

    Да си призная ли сега, че не си спомням кога и дали съм пила немско вино... Колкото по-на север, толкова по-резервирана ставам ;-) Но си спомням едно ужасно евтино, народно, червено испанско вино Senorio de los Llanos - Crianza, което и досега усещам по небцето си.. И за да си върна жеста, Драго: Vinartis :-)

    AntwortenLöschen
  19. Ех,Дими,прекрасно е!И ястието ,и снимките...
    А тази есенна красота в средата на масата...
    направо да се влюбиш в нея!
    Много целувки!

    AntwortenLöschen
  20. Разбирам че си резервирана, но поне на мен би трябвало мъничко да ми повярваш. :P
    Микроклимата по реката Мозел е почти средиземноморски. Навсякъде разстат смокини, и то такива каквито дори в България няма.
    Schiefestein допълнително поема слънцето и го съхранява, а винарството е въведено там още преди над 2000год. Познай от кого:
    Аха. От римляните разбира се. :P
    Проивеждали са го с голям замах и са го транспортирали до Рим по реката като по магистрала.
    Рим никак не е близо, така че със сигурносно си е заслужавало.
    А десертните вина от вида Spätlese (Късна беридба), са открити даже в Германия и то дори не съвсем отдавна през 1775 г. в Johannisberg, Reingau.
    Цялата историйка е тук: http://www.rheingau.de/wein/spaetlese
    Прочети я, защото тук май няма място да я разкажа.
    Ще подхвърля само най-общо, че тайната на Spätlese се крие в една плесен и в късното бране на гроздето когато времето е вече студено.
    Колкото по-късно, толкова е по-сладко. За сметка на количеството обаче.
    Ausläse е пък едно стъпало още нагоре т.е. избраното от избраното. ;)
    М? Ще го опиташ ли сега най-после? Аз не взимам процет, не бой се. Само за твое добро го правя. ;)
    Благодаря ти много за линка, но предлагането е така голямо, че едва ли ще се реша скоро за някоя снимка. ;)

    Ок. Хайде стига за днес, че съвсем ти нафудих страничката.

    Един хубав ден от мен и ... дано скоро да ти е сладко. :)

    AntwortenLöschen
  21. Благодаря, Краси! Прегръдка от мен за милите думи :-)

    Хм, Драго.. Убеди ме! Душа си ти :-)

    п.п ..И не се притеснявай за страничката ми: място има и за по-обемни коментари! Радвам се, когато има дискусия и диалог.. макар за виното да не се говори - пие се ;-) Колко ли истина се е родила от него? :-D
    Винаги си добре дошъл в блога ми, Драго! Ценя твоето мнение и твоят интерес ме радва!

    Сърдечен поздрав :-)

    AntwortenLöschen
  22. Нахрани ме само със снимките! Благодаря! Е, сигурно и ще опитам...сега като идва хладното.

    AntwortenLöschen
  23. Благодаря за комплимента! И за посещението :-)

    AntwortenLöschen
  24. Дими, много ми е приятно да те видя в любимите ми цветове, много красиво и стилно!

    AntwortenLöschen
  25. Благодаря, Танита! Подобен одобрителен отзив именно от теб (силно ме впечатляват чудесните ти снимки на ястия сред хубави цветни прибори, чинии, салфетки.. всичко в тон, хармония и баланс) страшно ме радва!

    Поздрав!

    AntwortenLöschen
  26. :-) Много семпло и елегантно поднесено ястие, ....отдавна се каня да пробвам ризото с тиква,:-)....а масата е издържано изцяло в топли есенни цветове и предразполагащо към релакс на сетивата и наслада за небцето с вкусното ястие....
    Лек и слънчав есенен петък:-)
    Лати

    AntwortenLöschen
  27. ..от кога пък аз се каня да изпробвам разни работи видени тук и там.. няма смисъл да изброявам: имам списък :-)))

    Благодаря ти, Лати, за одобрителния, свеж коментар :-) Хубав петъчен ден и за теб!

    AntwortenLöschen