Freitag, 4. September 2009

Кнедли със сини сливи



т.нар. Zwetschkenknödel auf Holundersauce :-)

200гр брашно
100гр фина неовкусена извара
50гр меко масло
1 жълтък
100мл леко затоплено прясно мляко
щипка сол
около 20-на пресни средно големи сини сливи
20-на кубчета захар или карамелено-сметанови бонбони (от онези, мекичките)

За соса (2 порции:

200гр плодове от бъз
2-3с.л захар
1-2с. л течна сметана

Сините сливи се измиват и почистват от костилките. В средата на всяка слива се поставя бучка захар, в случая - имах вкъщи позабравени карамелено-сметанови бонбони. Картофите се сваряват, обелват, пасират. Добре отцедената фина извара се разбърква с мекото масло, жълтъка, прясното мляко и щипката сол. Брашното се пресява и добавя, разбърква се с миксер докато започне да се сгъстява сместа и при бъркане да се вижда дъното на съда. Оставя се за около час, да хомогенизира тестото. После от тестото се взима ред по ред равно количество, поставя се синя слива и овалва на плътна топка.
В достатъчно голяма тенджера се сварява вода с 1с. л сол. Кнедлите се потапят във водата и огънят се редуцира до минимум. Оставят се кнедлите за 12-15мин, след което се изваждат и сервират топли върху бъзовия сос. Сосчето се приготвя като бъзовите плодчета се изсипват в подходящ съд, с добавяне на захар и сгорещават с много внимателно бъркане до завиране. Добавя се 1с. л течна сметана.. готово.



Друга подходяща вариaция за сос - ванилиев :-) Рецепта за него има поместена тук.

2 Kommentare:

  1. Дими, ще се навия и аз :) Много добре изглеждат :) А и както съм отпуска, а не се знае дали и половинката ще може да почива, или ще заформя кулинарни фиести из къщи, или ще "хващам" гората сама :) Между другото преди време тази думичка Zwetschken доста ме поизнерви, добре че има уикипедия :) Хубав уикенд от мен :)

    AntwortenLöschen
  2. Хубава да е отпуската ти, Зори!

    Zmetschken или Zwetschgen се наричат сините сливи по тукашните земи. А Pflaumen зреят из Немско.. ;-)

    AntwortenLöschen