Mittwoch, 5. August 2009

Двуцветни спирали

На тях се натъкнах съвсем случайно тук :-)



175гр масло
150гр захар
2 яйца
400гр брашно
1ч.л бакпулвер
щипка сол
1/2ч. л сода

4 цвята кулинарна боя

Маслото и захарта се разбиват с миксер. Добавят се яйцата и отново се миксира. Пресява се брашното и осталите съставки и постепенно добавя. Замесва се гладко тесто. Разделя се на 4 части и оцветява с кулинарна боя. Цветът трябва да е по-наситен. Тестото се оставя за около половин час в хладилник. После се разточва на листове, които 2 по 2 се налагат един върху друг и завиват на руло. Завиват се в свежо фолио и оставят в хладилната камера, за да стегнат и да се режат лесно на шайби, без промяна на формата. Шайбите се редят в тава застлана с готварска хартия и пекат на 200°C за около 15мин. Не трябва да се препичат! Изваждат се и охлаждат върху решетка.



Сладките са много вкусни: леки и топящи се в устата.. Чудесни за следобедното кафе или чай. А интересният им, пъстър външен вид е радост за очите :-)

Kommentare:

  1. Страхотно предложение,Дими!

    AntwortenLöschen
  2. Страхотни са! Вероятно може едното тесто да остане бяло, а другото да се оцвети с какао.
    Така и аз бих могла да опитам! :)

    AntwortenLöschen
  3. А, да! Разбира се.. когато не сме сигурни в качеството и безвредността на боите, е чудесна идея.

    Поздрав, Злато!

    Благодаря ти, Краси :-)

    AntwortenLöschen
  4. Страхотно цветово съчетание, чудесно е че си се сетила да излезнеш от традиционото съчетане на кафяво и бяло, ного добро предложени :-)
    Поздрави Лати!!!

    AntwortenLöschen
  5. Признавам си: именно заради цветовете най-напред се впечатлих и впоследствие направих бисквитките :-)

    Благодаря, Лати! Поздрав и от мен :-)

    AntwortenLöschen
  6. Много закачливо и свежо предложение!За съжаление напоследък нямам възможност да надничам често тук.Поздрави!

    AntwortenLöschen
  7. И мен цветовете ме грабнаха много :), въпреки че не се съмнявам в това колко са вкусни спиралите. Приличат на гигантски близалки :-).
    А и всичките ти снимки са божествено аранжирани, не можеш да си представиш колко време съм прекарала пред тях :).

    AntwortenLöschen
  8. Нанита, благодаря ти за посещението и одобрителната оценка!

    Успешни дни и :-)

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря ти за вниманието и за милия комплимент, Теодора, радва ме одобрението ти!

    Сърдечен поздрав от мен :-)

    AntwortenLöschen
  10. Ти наистина си магьосница щом от тази класическа рецепта правиш съвършени бисквити-спирали.
    Това е една от първите рецепти, която преди години съм правила и винаги бяло и кафяво с какао маслено тесто, разточено едно върху друго и след това навито на стегнато руло, нарязано на кръгчета.
    Ти си човек на детайла и перфекционист.
    Не само когато приготвяш твоите торти, можеби във всичко.

    AntwortenLöschen
  11. В случая нямам голяма заслуга: реализацията на готова идея често е по-лесна от собствена импровизация.. но пък се замислям за мой вариант на сладките, със сигурност ще ги направя още веднъж - много се харесаха на свекърва ми ;-)
    Благодаря ти за похвалните думи!

    Сърдечен поздрав!

    AntwortenLöschen
  12. Заповядай при мен-имам лична награда за теб!

    AntwortenLöschen
  13. Благодаря ти, Гери! Трогната съм!

    Поздрав най-сърдечен :-)

    AntwortenLöschen
  14. има ли начин човек да се зарази от твоя ентусиазъм и майсторлък?

    AntwortenLöschen
  15. Ами.. не знам.. :-D Но пък понякога чувствам и доза неудовлетвореност - от многото идеи, за които нямам време и възможност за реализация.

    AntwortenLöschen