Ragout Fin е вид рагу, сервирано предимно като предястие, особено в Берлинската кухня.
Рецептата ми предложи Павел - вкусен спомен от престоя му в Берлин, по негови думи:
От тогава го правя всяка година за имения и рождения си ден, и понеже оня ден го правих ми хрумна идеята, че ще ми бъде много приятно да го видя приготвено от теб..
Рецептата:
350 гр. телешко месо
300 гр. телешки език (или повече телешко месо)
100 гр. гъби 'Шампиньон'
1 л. вода
1 гл. лук
зеленчуци за супа (морков, праз, целина, магданоз)
1 дафинов лист
4 зърна черен пипер
4 зърна бахар
2 карамфилчета
сол на вкус
250мл сухо бяло вино
40 гр масло
50 гр. брашно
1 с.л. лимонов сок
2 жълтъка
4 с.л. сметана
формички от бутер тесто (воловани) или вид огнеупорни купички
Зеленчуците за супа нарязани на едро, лука разрязан на две, дафиновия лист, черният пипер, зърната бахар, карамфилът, солта, месото и гъбите се варят във вода около 50 мин. Всичко се изважда от бульона, месото се нарязва на кубчета, езикът се обелва и нарязва на кубчета, бульонът се прецежда. В разтопеното масло се добавя брашното и се запържва до златисто. Постепенно се прибавя топлият и прецеден бульон, полученият сос се вари 10 мин. Добавят се кубчетата месо, езикът, гъбите, виното, лимоновият сок, сол и черен пипер на вкус. Жълтъците, сметаната и малко от соса се разбъркват отделно и впоследствие добавят към останалата част от соса. Получената смес се изсипва в огнеупорни купички или бутер формички (воловани), поръсва се с кашкавал и се запича в загрята фурна.
Пред/ястието се сервира с резен лимон и препечен хляб.
Наздраве, Павел :-)
Hi Dimi,
AntwortenLöschensuper feine Kreation. Kompliment.
Du hast den Namen des Gerichtes aller Ehre gemacht. Sehr fein das Ragout.Excellente Präsentation .
LG Jacob
Hi, Jacob!
AntwortenLöschenDeine Anarkennung freuet mich besonders! Dankeschön!
LG, Dimi :-)
Дими,
AntwortenLöschenмного добро предложение,
като всичко което си правила до сега.
Здравей,Дими!
AntwortenLöschenМного интересно предложение!
Весел ден!
Много красиво...
AntwortenLöschenДиани, :-)
AntwortenLöschenЛатинка, Краси, благодаря ви за одобрителните коментари!
AntwortenLöschenПоздрави :-)
Интересно предложение,със сигурност и вкусно.Очакват награди при мен.Поздрави!
AntwortenLöschenБлагодаря, Нанита, за интереса, посещението и милото отношение!
AntwortenLöschenПоздрав и :-)
Предястието изглежда великомепно! И вкесно!Благодаря за рецептата! Поздрави!
AntwortenLöschenПоздрав и лятна :-) за теб, мила Дария!
AntwortenLöschenНа свой ред ти благодаря!
Hola vengo desde mi cocina Española!!
AntwortenLöschenPrecioso tu blog, así como exquisitas todas las recetas y cositas que haces.
Un placer haberte descubierto.
Isabel.
Hola Isabel!
AntwortenLöschenGracias por el cumplido! Bienvenido a mi blog :-)