Dienstag, 7. Juli 2009

Ragout Fin с телешко



Ragout Fin е вид рагу, сервирано предимно като предястие, особено в Берлинската кухня.

Рецептата ми предложи Павел - вкусен спомен от престоя му в Берлин, по негови думи:

От тогава го правя всяка година за имения и рождения си ден, и понеже оня ден го правих ми хрумна идеята, че ще ми бъде много приятно да го видя приготвено от теб..


Рецептата:

350 гр. телешко месо
300 гр. телешки език (или повече телешко месо)
100 гр. гъби 'Шампиньон'
1 л. вода
1 гл. лук
зеленчуци за супа (морков, праз, целина, магданоз)
1 дафинов лист
4 зърна черен пипер
4 зърна бахар
2 карамфилчета
сол на вкус
250мл сухо бяло вино
40 гр масло
50 гр. брашно
1 с.л. лимонов сок
2 жълтъка
4 с.л. сметана
формички от бутер тесто (воловани) или вид огнеупорни купички

Зеленчуците за супа нарязани на едро, лука разрязан на две, дафиновия лист, черният пипер, зърната бахар, карамфилът, солта, месото и гъбите се варят във вода около 50 мин. Всичко се изважда от бульона, месото се нарязва на кубчета, езикът се обелва и нарязва на кубчета, бульонът се прецежда. В разтопеното масло се добавя брашното и се запържва до златисто. Постепенно се прибавя топлият и прецеден бульон, полученият сос се вари 10 мин. Добавят се кубчетата месо, езикът, гъбите, виното, лимоновият сок, сол и черен пипер на вкус. Жълтъците, сметаната и малко от соса се разбъркват отделно и впоследствие добавят към останалата част от соса. Получената смес се изсипва в огнеупорни купички или бутер формички (воловани), поръсва се с кашкавал и се запича в загрята фурна.



Пред/ястието се сервира с резен лимон и препечен хляб.

Наздраве, Павел :-)

13 Kommentare:

  1. Hi Dimi,

    super feine Kreation. Kompliment.
    Du hast den Namen des Gerichtes aller Ehre gemacht. Sehr fein das Ragout.Excellente Präsentation .

    LG Jacob

    AntwortenLöschen
  2. Hi, Jacob!

    Deine Anarkennung freuet mich besonders! Dankeschön!

    LG, Dimi :-)

    AntwortenLöschen
  3. Дими,
    много добро предложение,
    като всичко което си правила до сега.

    AntwortenLöschen
  4. Здравей,Дими!
    Много интересно предложение!
    Весел ден!

    AntwortenLöschen
  5. Латинка, Краси, благодаря ви за одобрителните коментари!

    Поздрави :-)

    AntwortenLöschen
  6. Интересно предложение,със сигурност и вкусно.Очакват награди при мен.Поздрави!

    AntwortenLöschen
  7. Благодаря, Нанита, за интереса, посещението и милото отношение!

    Поздрав и :-)

    AntwortenLöschen
  8. Предястието изглежда великомепно! И вкесно!Благодаря за рецептата! Поздрави!

    AntwortenLöschen
  9. Поздрав и лятна :-) за теб, мила Дария!

    На свой ред ти благодаря!

    AntwortenLöschen
  10. Hola vengo desde mi cocina Española!!

    Precioso tu blog, así como exquisitas todas las recetas y cositas que haces.
    Un placer haberte descubierto.

    Isabel.

    AntwortenLöschen
  11. Hola Isabel!

    Gracias por el cumplido! Bienvenido a mi blog :-)

    AntwortenLöschen