Freitag, 10. April 2009

Великденски зайчета

С наближаването на Великден, започва и съответната подготовка с често-често шетане из кухнята. След козуначените мъфини дойде ред и на великденските зайци, които се появяват из тукашните земи :-) и по немско - идеята взаимствах от немския форум, който посещавам от скоро. Danke Dir, Helga!



3а около 12-13бр.:

3а тестото:

330гр брашно
50гр захар
30-40гр меко масло
15-20гр свежа мая
125мл прясно мляко
щипка сол

жълтък с няколко капки прясно мляко за намазване

3а пълнеж:

120гр бадемов марципан (сурова маса)
1 белтък
100гр средно смлени бадеми

непълна шепа тъмен шоколад (кувертюр)

Маята се размива в прясното, леко позатоплено мляко. Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се сипва захарта, щипката сол, мекото масло (със стайна температура, на парчета надробено) и замесва тесто, което се оставя покрито за половин час.
През това време се подготвя пълнеж: марципанът се намачква с вилица или наситнява на ренде. Разбива се белтъка, добавят се към него бадемовите ядки и марципан, разбърква се добре.
От тестото се късат парчета с тегло около 40гр, разточват се в елипсовидна форма, добавя се по лъжичка от пълнежа и завиват на рулце, чиито краища се се засрещат и кръстосват.



Намазват се с жълтък, редят се в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200-220°C. Охлаждат се върху решетка и върху вече напълно охладените зайчета се рисуват с разтопен шоколад очички и муцинка. По желание се забождат на дървени шишчета.

2 Kommentare:

  1. А, тези са много милички! Чудесна идея!
    Вижда се, че кипи усилена подготовка за празника! Весело изкарване на Великден!

    AntwortenLöschen
  2. Благодаря ти, Милена!

    И да, покрай наближаващите празници.. с хиляди неща се занимавам, дано смогна със заплануваното.

    Весело настроение и при вас!

    AntwortenLöschen