
3а около 12-13бр.:
3а тестото:
330гр брашно
50гр захар
30-40гр меко масло
15-20гр свежа мая
125мл прясно мляко
щипка сол
жълтък с няколко капки прясно мляко за намазване
3а пълнеж:
120гр бадемов марципан (сурова маса)
1 белтък
100гр средно смлени бадеми
непълна шепа тъмен шоколад (кувертюр)
Маята се размива в прясното, леко позатоплено мляко. Брашното се пресява, прави му се кладенче, в него се сипва захарта, щипката сол, мекото масло (със стайна температура, на парчета надробено) и замесва тесто, което се оставя покрито за половин час.
През това време се подготвя пълнеж: марципанът се намачква с вилица или наситнява на ренде. Разбива се белтъка, добавят се към него бадемовите ядки и марципан, разбърква се добре.
От тестото се късат парчета с тегло около 40гр, разточват се в елипсовидна форма, добавя се по лъжичка от пълнежа и завиват на рулце, чиито краища се се засрещат и кръстосват.

Намазват се с жълтък, редят се в тава застлана с готварска хартия и пекат на средна скара, 200-220°C. Охлаждат се върху решетка и върху вече напълно охладените зайчета се рисуват с разтопен шоколад очички и муцинка. По желание се забождат на дървени шишчета.

А, тези са много милички! Чудесна идея!
AntwortenLöschenВижда се, че кипи усилена подготовка за празника! Весело изкарване на Великден!
Благодаря ти, Милена!
AntwortenLöschenИ да, покрай наближаващите празници.. с хиляди неща се занимавам, дано смогна със заплануваното.
Весело настроение и при вас!