Donnerstag, 26. März 2009

Skyline Vienna



Тортата е за седмата годишнина от сватбата наша :-) Харесвам завитите торти, намирам ги лесни за правене, удобни за заглаждане и покриване, а различните вариации на крема-пълнеж - богат избор във вкусовия спектър. 3а тестото съм ползвала основната рецепта за руло:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

3а двуетажната торта бяха необходими двойна доза от посочените продукти + още:

3 жълтъка
1 белтък
2с.л брашно
1с. л нишесте
1с. л захар

за основни (долни) блатове с диаметри на тортената форма - 20 и 18см на готовия блат и 16 (14)см.

3а крема-пълнеж:

250мл течна, неовкусена, с мин.36% масленост сметана
1бр фиксатор за сметана
300гр маскарпоне
1 консерва с подсладено кондензирано мляко (400гр)
150мл яйчен ликьор
2 консерви с папая - съдържание на плод около 350гр
11л желатин

Сметаната с фиксатора се разбива. Добавя се маскарпонето, добре смесено с кондензираното мляко и яйчения ликьор. 3а плодовете-папая има два варианта:
- отцеждат се и пасират, прибавят към сместа
- отцеждат се и нарязват на по-малки парчета, редят върху намазания върху блатовете крем (аз избрах този вариант).
Желатинът се накисва във вода за 5мин., след което се втечнява на слаб огън и чевръсто, с внимателно разбъркване, прибавя към приготвената смес. С получения крем се намазват блатовете, които са разрязани на ивици с подходящите размери.
Блатовете се приготвят по следния начин:

Разбиват се жълтъците с лъжица захар, щипка сол и лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата. В случая височината на долния етаж е 10см, на горния - 6см. Намазват се с крем, когато са вече охладени и се добавят парченцата папая:



Ивиците покрити с крем се завиват върху приготвените основни блатове. Действа се чевръсто докато крема не се е стегнал. Стягат се в тортен ринг или в свежо филио и оставят да стегнат в хладилник - най-добре за ден. Отстраняват се ринговете леко и внимателно:



и тортите се намазват с приговения за целта маслен крем:

125гр масло
1 ванилия
2ч.ч (240мл) пресята пудра захар
2с. л прясно мляко

Маслото се разбива. Прибавя се ванилията и постепенно захарта. Разбива се с миксер на средна степен. Когато захарта е добре разтворена, към сместа се прибавя прясното мляко и отново разбива докато стане пухкава и гладка смес. Покрива се с навлажнена кърпа, ако не се ползва веднага. Тортите се намазват равномерно и оставят за известно време в хладилник. След което се покриват с фондан и украсяват.

Фигурите са от захарен фондан. Котетата съм моделирала и оформила всяко от цяло парче фондан - дори опашлетата не са добавяни, а оформени като фитилчета от основното и единствено парче фондан:







Луната - моя любимка :-D - направена е с помощта на отливка:



Както вече става ясно от наименованието на тортата, избраната тема е градът (Виена) в късна вечер:




Още снимки има тук

Вкусничко :-D

20 Kommentare:

  1. Невероятна красота! Прекланям се пред таланта ти!

    AntwortenLöschen
  2. Прекрасна торта, Дими!
    Още много щастливи годишнини ви желая!

    Пепа

    AntwortenLöschen
  3. Дими, честита ви годишнина от сватбата! Пожелавам ви още много години щастлив съвместен живот и все така влюбено да съзерцавате луната!
    Поздравления за прекрасната торта! Страхотна идея и перфектна реализация! Уникална е!

    AntwortenLöschen
  4. Не знам какво да кжа....без думи съм. Такъв талант. Щастлив е всеки , който се докосне до него. За мен е огромно удоволствие да гледам прекрасните ти творби.Поклон.

    AntwortenLöschen
  5. Изумителна е! Това е най-красивата торта, която съм виждала. Детайлите са произведение на изкуството. Посланието е .... точно пресъздадено. По случай хубавия празник Ви пожелавам това, което Ви е на сърцето, да е винаги в ръцете Ви.

    AntwortenLöschen
  6. Natalyna, признателна съм за високата оценка!

    Благодаря, Пепи!

    Чудесно пожелание ни отправяш, Милена! Благодарим от все сърце! Радвам се, че тортата ти харесва: този път я осъществих със съвсем леки, напасващи промени в процеса на реализацията.

    Мила, Йоли.. трогната съм!

    AntwortenLöschen
  7. Благодаря за коментара и за хубавото пожелание, Еос, добре дошла из страниците на моя дневник ;-)

    AntwortenLöschen
  8. Ах, Дими,
    онемях...
    Каквото и да напиша, ще ми изглежда малко и неточно, затова:
    Бъди здрава, влюбена и щастлива!
    И аз мога да мечтая за чудесата, които ни очакват.
    Честита годишнина!

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря ти, мила Диани, за поздрава и благопожеланието, за поощрителните думи!

    AntwortenLöschen
  10. Дими, невероятно красива торта! Направо е прекрасна!

    AntwortenLöschen
  11. Привет, Таня! Благодаря!

    AntwortenLöschen
  12. Страхотна торта!
    още много годишнини ти пожелавам.

    AntwortenLöschen
  13. Спасибо за комплимент :-)

    AntwortenLöschen
  14. Дими,страхотна торта!Котетата са много интересни.Украсата е пленяваща.Разреза също много ми хареса.Весела седмица:)

    AntwortenLöschen
  15. Благодаря за похвалните думи и вниманието!

    Спорна, здрава, усмихната седмица и от мен :-)

    AntwortenLöschen
  16. Тортата е невероятна!
    Пожелавам ви още много торти и много години щастлив семеен живот:)

    AntwortenLöschen
  17. Здравей, Дими!Вече няколко пъти правя фонданови торти по твоята рецепта и всичко се получава добре - единствено не ми харесва това, че моят фондан остава доста грубичък и не така гладък като твоя, днес открих че ръцете трябва да се намажат с Palmin когато се започне обработката на захарното тесто, това палмово масло ли е? А друга мазнина може ли да се ползва? Благодаря предварително.

    AntwortenLöschen
  18. Привет, Сия!

    Да, кокосова мазнина. Препоръчва се именно тя, тъй като няма неприятен или пък интензивен мирис и е напълно бяла на цвят. Вероатно може и с друга, но.. палмин-ът е най-удачен за целта :-)

    AntwortenLöschen