Sonntag, 1. März 2009

Първомартенски

Основна рецепта за 8бр.:

3а тестото:

200гр брашно
30гр масло
140мл прясно мляко
щипка сол

3а пълнежа:

250гр фина неовкусена извара
1 яйце
сол на вкус
пресен див чесън и/или магданоз
8 чери-доматчета
8 топчета бейби-моцарела

мазнинка

Брашното се пресява, прави му се кладенче и се добавя маслото на кубчета, солта и прясното мляко. 3амесва се гладко тесто, което се завива в свежо фолио и оставя в хладилник за около половин час.
Изварата се разбърква с яйцето и солта на хомогенна смес. Няколко стръкчета от дивия чесън се нарязват на ситно и прибавят. Други няколко (8 в случая) се връзват (както на снимката по-долу). Тестото се разточва на кора с дебелина около 0,5см и от нея се изрязват кръгове с диаметър (10см) малко по-голям от този на формите (8см). Формичките се намазват с масло и в тях се редят тестените кръгове, надупчват се леко с вилица. Пълнят се с изварената смес, пекат се на средна скара, 200°C. Когато са готови се украсява с по едно доматче и топче моцарела (като мартеничка), добавя се и зелена 'връзка' от стрък див чесън.

2 Kommentare:

  1. О....прекрасни са....Какво въображение , истинско творчество.

    AntwortenLöschen
  2. Добре дошла, Йоли, в блога! Радваш ме много с одобрителните си думи!

    AntwortenLöschen