Montag, 2. Februar 2009

Солени 'мъфини' с колбас и моцарела

пакет (300гр.) многолистно (бутер) тесто
50гр траен колбас
125гр бейби-моцарела топчета
мазнинка за мъфинените формички
жълтък за намазване

Колбасът се нарязва на тънки шайби. Тестото се разгъва и от него се изрязват долни кръгове с диаметър 7см и горни кръгове - за похлупване с диаметър 6см гладки или с вълнообразна форма. Мъфинените формички се намазват с мазнинка и във всяка се поставя по едно тестено кръгче, а в него - шайба колбас и топче моцарела.



3ахлупват се с останалитетестени кръгчета. Намазват се с жълтък разбит с малко олио и няколко капки топла вода. Пекат се на средна скара, 200°C.

3 Kommentare:

  1. Благодаря за рецептата! Идеята е много оригинална и вкусна! Поздрави!

    AntwortenLöschen
  2. Здравей, Димитрина,
    Въпросът ми е малко по-общ и е свързан с вкусовите качество, след престой. Правила съм от хапките с чоризо и моцарела и бяха прекрасни, но се изядоха веднага и не ми е оставало за проба, за следващия ден примерно. Тъй като искам да приготвя няколко вида такива хапки, използвайки идеите, които са прекрасни :) ми е нужно да знам, ако ги приготвя предния ден, дали ще са вкусни на следващия. Трябват ми за абитуриентския бал на моето пораснало момиче и не мога да преценя, дали този тип хапки са подходящи, или са си хубави само прясно приготвени. Благодаря :)

    AntwortenLöschen
  3. Привет, Катина!
    Благодаря, че ми напомни хубава, но забравена рецепта: идеална следобедна закуска за малкия :-)
    За съжаление, не мога да отговоря на въпроса ти: при нас (предвид умишлено малките дози) всичко се изяжда веднага или в същия ден. Вероятно биха могли да се запазят прилични за следващия ден, но.. лично не бих рискувала заради конкретния важен повод. Според мен, този тип тесто след изпичане, губи от добрите си качества с времето: става или твърде сухо и трошливо, или клисаво (ако влажността на въздуха е по-висока..). По-добре би било да се направят хапки с друг тип тесто т.нар. солено тесто, което е по-твърдо и непретенциозно (виж категории 'Пикантини', 'Соленки').
    Поздрави и всичко най-добро за порасналото ти момиче :-) Незабравим с хубавите си емоции абитуриентски празник!

    AntwortenLöschen