Samstag, 31. Januar 2009

Боровинкови пастички



3а блатовете:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта, щипката сол и лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява.. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и от него се изразват кръгли блатове с диаметър около 10см. Удобен е варианта с ползване на форми - нещо средно между традиционните тарталетени и популярните мъфинени, с гладки стени, по-плитки и с диаметър десетина см.

3а пастичките се приготвя пълнеж от:

250гр. течна сметана
250гр. фина неовкусена извара
50-100гр пудра захар (според вкуса)
1 пакетче фиксатор за сметана
150-200гр боровинки

3а украса:
около 50-на гр. боровинки

Сметаната с фиксатора се разбива на сняг, към нея се добавя изварата разбъркана със захарта. 1/3 от сместа се отделя и към нея се прибавят около 100-на гр. пасирани боровинки.

Блатове трябва да са добре охладени. Върху 1/3 от тях се разпределя сметаново-боровинковата смес, захлупва се със среден блат, върху който се разпределя пълнежа с добавка от цели боровинки. Слагат се горните блатове и върху тях се шприцова на малки розички останалата час от сметаново-изварения пълнеж с цели боровинки и стръкчета мента или розмарин за украса.



Много приятни на вкус: свежи, леки, ароматни..

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen