Samstag, 24. Januar 2009

Гнезденца

3а 6бр.:

500гр кайма
4 яйца
6 дребни домата
50гр бяло сирене
50гр галета
сол, сухи подправки според вкуса (чер пипер, индийско орехче...)
магданоз
мазнинка

Предполагам, на всички са познати тези метални купички:Именно в тях се приготвят гнезденцата.

Каймата се овкусява със сол, подправки, разбърква се с 1 яйце и галета. Доматите се измиват, подсушават, издълбават внимателно. Яйцата се разбъркват. Металните шоли се намазват с мазнинка и облепват с кайма, в средата се поставя домат, а в него - кубче сиренце и се допълва с яйчена смес. Пекат се на средна скара, 200°C.
Докато се пекат от издълбаните среди се прави доматено-чеснов сос, например.А когато гнезденцата се опекат се обръщат в чинията (безпроблемно излизат от шолите) и сервират така или след изваждането повторно се обръщат - по желание. Чудесно пасват с пресен босилек и класическите картофки на фурна.

2 Kommentare:

  1. Здравейте Димитрана, тази рецепта ми звучи така вкусно...ммм...нямам търпение да пробвам и аз,а е и толкова ефектна. Мога ли да попитам кьде мога да открия такива купички и аз?

    AntwortenLöschen
  2. Благодаря за интереса и одобрителние коментар!

    А откъде?.. не знам. Майка ми ги прати от България преди няколко месеца или година вече.. Това са познатите ни от детската градина, училище или от студентските години метални шоли, в които бяха насипани кремообразните десерти из столовите :-)

    AntwortenLöschen