3а 6бр.:
500гр кайма
4 яйца
6 дребни домата
50гр бяло сирене
50гр галета
сол, сухи подправки според вкуса (чер пипер, индийско орехче...)
магданоз
мазнинка
Предполагам, на всички са познати тези метални купички:
Именно в тях се приготвят гнезденцата.
Каймата се овкусява със сол, подправки, разбърква се с 1 яйце и галета. Доматите се измиват, подсушават, издълбават внимателно. Яйцата се разбъркват. Металните шоли се намазват с мазнинка и облепват с кайма, в средата се поставя домат, а в него - кубче сиренце и се допълва с яйчена смес. Пекат се на средна скара, 200°C.
Докато се пекат от издълбаните среди се прави доматено-чеснов сос, например.
А когато гнезденцата се опекат се обръщат в чинията (безпроблемно излизат от шолите) и сервират така или след изваждането повторно се обръщат - по желание. Чудесно пасват с пресен босилек и класическите картофки на фурна.
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Здравейте Димитрана, тази рецепта ми звучи така вкусно...ммм...нямам търпение да пробвам и аз,а е и толкова ефектна. Мога ли да попитам кьде мога да открия такива купички и аз?
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса и одобрителние коментар!
AntwortenLöschenА откъде?.. не знам. Майка ми ги прати от България преди няколко месеца или година вече.. Това са познатите ни от детската градина, училище или от студентските години метални шоли, в които бяха насипани кремообразните десерти из столовите :-)