Mittwoch, 21. Januar 2009

Торта с круши



3а тестото:

5 яйца
130гр. захар
130гр. брашно
20гр. царевично нишесте

3астила се дъното на формата с готварска хартия. Разделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг. Към жълтъците се прибавя захарта - всичкото да стане на пяна. Брашното и нишестето се смесват и се добавят бавно с бъркане към пяната. Към получената смес се добавя белтъчения сняг. Разбърква леко и внимателно. Пече се в предварително загрята фурна, около 170-180°C, средна скара, към 20-на минути. Вади се после, изстива добре (най-добре да е приготвен пандишпанът предишния ден и да се реже на следващия) и се реже на 3 блата.

3а пълнежа на тортата са необходими:

компот от круши (около 800гр - при форма с диаметър 22-24см. е достатъчен един, за по-голяма торта няколко парчета круши не стигат, трябва да се осигури още един компот)
желатин (едно пакетче, 9гр)
около 150гр шоколад (крушите пасват добре с почти всякакъв)
50-100гр сладко по избор (ако има от круши - най-добре)
250 гр течна сметана + 1с. л пудра захар
Може да се добавят есенции (ром, ванилия)

В тортената форма/ринг се редят:

долен, първи блат, а върху него крушите. В компота обикновено те са разрязани на половина, а половината е доста дебеличка и допълнително се разрязва (1-1,5см дебелина на шайбата). Нареждат се крушите в около сантиметър дебел пласт и плътничко. Шоколадът се разтопява. 100-150гр. от компота се загрява и към него се прибавя предварително подготвения (вж. опаковката му) желатин. Смесват се и се бъркат на котлона до получаване на хомогенна смес, която се излива върху слоя с круши. Следва втори блат, който съвсем леко се сиропира с компот, маже се със сладко и се разпределя разбитата с малко пудра захар сметана. Следва третият, последен блат. Оставя се поне половин ден в хладилник, за да стегне добре.



Варианти за украса:

- да се залее с шоколад
- да се покрие със сметана
- да се залее с около 150мл. от компота + 3л. желатин (4гр желтин на прах) още когато тортата е стегната в ринга горният блат се залива със сместа.
- белтъчена глазура
- с покритие от бадемов марципан или фондан, както при мен:



Като се абстрахираме от украсата - тортата е колкото лесна, толкова и вкусна т.е. мммного!

2 Kommentare:

  1. Хей, привет!
    Трудно ми е да изразя възхитата си от тази торта. Беше наслада за небцето, уважение за душата и красота за окото! Благодаря ти!
    Хареса на всички, които имаха шанса да я опитат. Отново ще се приготвя в нашия дом, но имам питанки.
    1. При подготовката на блата дали не трябва да се сложи набухвател. Изпекох го, а той се получи дебел един пръст. Реакцията от моя страна беше да изпека още един блат. Той пък стана мааалко по-дебел, та скалъпих три реда. Или пък, какво означава да се бият жълтъците и захарта на пяна. Струва ми се, че колкото повече се разбиват, става по гъста сместта и не посмях продължително да ги оставя да се въртят.
    2. Коя сметана наричаш течна? По нашите магазини има готварска и сладкарска течна. Помня, на времето продаваха течна в бутилки, но такава не откривам. Аз подсладих заквасена сметана и също се получи.
    Поздрави и усмивки!!!

    AntwortenLöschen
  2. Привет, Деница и благодаря за милите думи!

    На въпросите ти:
    1. Разбира се, че може да се сложи набухвател (бакпулвер). Рецептата не е моя, правила съм я така, както съм я намерила в книгата. Набухвател не е даден, но пък затова се компенсира с белтъчения сняг, който постепенно и със съвсем внимателно разбъркване се прибавя като краен продукт към тестената смес.
    За бълтъците - на пяна, означава добре разбити.
    2.за съжаление имам почти нулева представа от продуктите разпрозтранявани на българския пазар. Не знам какво представляват готварска и сладкарска сметана. Затова продуктите, които ползвам за така обяснение - да може всеки да направи сравнение и съответно открие аналогичния продукт. Течна е сметаната, която е неразбита и с течна консистенция. Заквасената не е течна, но явно се е получило добре и с такава.

    Поздрави и от мен :-)

    AntwortenLöschen