Mittwoch, 28. Januar 2009

Лилии



3а 4 порции:

3а тестото:

200гр спанак
180гр брашно
20гр пшеничено нишесте
3 яйца
сол
400гр прясно мляко

3a крем и украса:

4 яйца
крема-сирене ('Филаделфия')
1с.л майонеза
1ч.л лютеница
подправки (на вкус), сол
няколко стръка магданоз, копър, див чесън

Най-напред се прави зелената основа - като за руло: спанакът се почиства, измива, ситно нарязва, бланшира, ако е замразен - разпразява, отцежда от водата. Разбъркват се яйцата на пяна, към тях се добавя пресятото брашно и нишесте, спанакът, малко сол и прясно мялко - добавя се по малко и се следи консистенцията на сместа. Моше да се добави още малко брашно или пр.мляко - трябва да се получи малко по-гъсто тесто от тесто за палачинки. Изсипва се в тава (30х40см) застлана с готварска хартия и се пече на средна скара, 200°C. Когато е готово, се вади и обръща върху влажна кърпа, маха се готварската хартия. Разрязва се на квадрати в три големини.

Яйцата се сваряват и оформят като лилии: отрязва се равно върха/по-тясната част на яйцето - тази част ще се явява долна; от по-широката част също се отрязва малко (около 1/6 от яйцето) колкото да се извади по-лесно жълтъка. Белтъкът се оформя с ножче или ножица на зиг-заг като листчета на лилия. От жълтъците + майонеза + крема сирене се прави смес - жълта на цвят. От крема-сиренето + лютеничка = червеникава на цвят смес. И от крема-сиренето със само леки подправки (съвсем мъничко майонеза) - бяла смес. От оранжавочервената (за да изпъква посред белтъка) се шприцова в яйцето (може да се замени с червен или черен хайвер - за любителите на рибни деликатеси, а за месоядните - с пастет от черен дроб, например), а с другите се украсява около него + листо магданоз, копър.. след като напълненото яйце се поставя върху тройка тестени квадрати - най-големия най-отдолу, после средния, най-малкият - отгоре. Предястието пасва с изстудено бяло вино.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen