Mittwoch, 28. Januar 2009

Солена торта - бутерброт



3а форма с диаметър около 20см.:

350-400гр тостброд - хляб за сандвичи/тостер
100гр. кашкавал на шайби
100гр пастет
100гр масло
400гр фина извара
200гр течна сметана
фиксатор за сметана
1с.л лютеница
сол, подправки
8-10 чери-доматчета
магданоз
див чесън
чушки - жълта, червена

Една квадратна форма/ринг би позволила по-лесно редене на филийките, в кръгла - се налага поизрязване оттук-оттам. В тортена форма, с откопчаващ се ринг се реди първият ред: редят се филийките и се заливат с 50гр разтопено осолено масло. Върху тях - шайбите кашкавал. Втори ред хлебни филийки, напръскват се внимателно с осолена течна сметана, после се покриват с минимум 1см смес от разбитата на сняг с прибавен към нея фиксатор сметана и осолената, овкусена по собствен вкус (при мен с добавка на лютеница) и подправки извара. Трети ред хлебни филийки, който се залива със смес от разтопено масло и разбъркан в него пастет. Четвърти, последен ред хлебни филийки. Солената торта се оставя за час-два в хладилник да стегне. Вади се, рингът внимателно се отстранява, тортата се намазва отгоре и отстрани с останалата част от сметановоизварената смес - в нея може да се добави чесън, топено сирене или майонеза... Украсява се с чери-доматчета, магданоз, а острани - с нарязаните на ситно чушки и див чесън.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen