Dienstag, 27. Januar 2009

Белтъчена торта с амаретини



3а тестото:

100гр меко масло
100гр захар
1 пакетче ванилия
щипка сол
4 жълтъка
125гр пшеничено брашно
½ ч.л бакпулвер

3а белтъчената маса:

4 белтъка
200гр фина захар

3а украсата и вероятен пълнеж (заравняване):

250-300мл. течна сметана
2с.л пудра захар
фиксатор за сметана
1с.л смляни бадеми
50гр филирани бадеми
около 20-на амаретини



Маслото се разбива на каша, към него постепенно се прибавя захарта, ванилията, щипката сол и се разбъркват с миксера до хомогенна смес. Към нея се прибавят един по един жълтъците с кратко бъркане. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и постепенно прибавя. В застлани с готварска хартия еднакви по големина тави се изсипва на равни части тестото, а върху - него разбитите със захарта на сняг белтъци (пак с равни количества половини от сместа). Пекат се в предварително нагорещена фурна 180°C, средна скара, около 20мин. Веднага след като са готови, така получените блатове се вадят от тавите и оставят въху решетка, да се охладят.
Сметаната с пудра захар и фиксатора се разбиват хубаво на сняг. Достатъчно охладени двата блата се 'сглобяват' с белтъчената смес навътре, една към друга, понатискат се да прилепнат добре - ако има неравности/празнини се поправят с част от разбитата сметанова смес. Така получената торта се намазва отгоре и отстрани със сметана: отстрани се 'панира' с филирани бадеми, отгоре се поръсва със смляни, шприцоват се от последната част сметана розички, върху всяка от тях се поставя по една амаретинка. Амаретините могат да се заменят с цели, необелени бадемови ядки.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen