Dienstag, 27. Januar 2009

Макова торта



3а торта с диаметър 24см:

150гр меко масло
200гр пудра захар
лимонена кора
2к.л ром
щипка сол
6 яйца
200гр смляно маково семе
30гр брашно
30гр стафиди

Покритие:

130гр бадемов марципан
80гр пудра захар
120гр априкотюр (или фин кайсиев мармалад)
250гр кувертюр (шоколадов)



Маслото с 1/3 от захарта се разбива на пяна. Прибавя се лимонената кора, щипка сол и един по един жълтъците, яйцата се разделят! Белтъците с останалата захар се разбиват на сняг. Разбърква се смляното маково семе, пресятото брашно и стафидите, накълцани на ситно. Около 1/3 от белтъчната маса се прибавя към жълтъчената и внимателно разбърква. Останалото от белт. маса се добавя постепенно и с бъркане към сместа с маково семе. После се смесва всичко. Изсипва се в тортена форма, заглажда се и се пече на средна скара, 190°C.

Готовата торта се оставя около половин час да изстива във формата и после се вади, обръща върху решетка. Добре е да се завие във фолио и няколко часа остави. 3а довършване на тортата: бадемовият марципан се омесва хубаво с пудрата захар, разточва се и се покрива тортата, предварително обработена с априкотюра. Или намазана с тънък слой фино кайсиево сладко.

Априкотюр:
120гр захар
8 к.л вода
1с.л лимонов сок
200гр фино кайсиево сладко (ако не е фино - се пасира и минава през сито)

Водата, захарта и лимоновият сок се смесват и загряват докато захарта се разтопи. Добавя се сладкото и се кипва.Трябва да се получи умерено гъста, прозрачна и бистра хомогенна течност. С нея се и четка се намазва тортата отстрани и отгоре. Полага се марципановият 'чаршаф', заглажда се хубаво. Приготвя се шоколадова заливка по стандартния начин и тортата се залива.


2 Kommentare:

  1. Маковете са прекрасни, като истински са!
    Дими, ти си просто една вълшебница!

    AntwortenLöschen
  2. Благодаря, Милена! Маковете са изцяло мой проект и решение, а тортата е от времето, когато все още не бях попадала из виртуалното пространство на обяснения тип 'стъпка по стъпка'..

    AntwortenLöschen