Dienstag, 27. Januar 2009

Белтъчено-шоколадова торта



Рецептата подавам за торта с диаметър 24см., направената от мен е с диаметър 20см.

3а белтъчените блатове:
10 белтъка
320гр захар
250 обелени, смлени бадеми
50гр брашно
100гр пудра захар
1 ванилия

3а крема:
400гр кувертюр (тъмен шоколад)
250мл течна неовкусена (млечна, 36%) сметана
100гр пудра захар (зависи от вкуса, може и без)
80гр краве масло
4к. л ром

3а глазурата:
150гр ковертюр
125гр течна сметана

Белтъците (аз ползвах от замразените, на склад в камерата, останали от други сладкиши белтъци) се разбиват със захарта (не трябва да оставят неразтопени следи от нея) и ванилията на твърд сняг. След това се прибавят смлените баденови ядки, брашното и пудрата захар. От тази смес се изпичат 6бр. блатове: върху готварска хартия се очертава кръг и в него хубаво разпределя и заравнява белтъчената смес. Пекат се в предварително загрята на 160-170°C фурна, средна скара, при един пръст отворена врата на фурната (да може да излиза влагата) за около 30мин. (може и за по малко). След като са напълно изстинали, се отстраняват от хартията.
3а крема: сметаната се загрява почти до завиране и настъргания предварително шоколад се разтопява в нея с бъркане. Охлажда се сместа - преди да е изстинала съвсем, се добавя ромът и маслото, което трябва да е със същата консистенция и температура. Достатъчно изстинала, сместа се разбива с миксер на крем, с който се намазва ред по ред върху всеки белтъчен блат. Стегнатата в ринг торта се оставя за няколко часа в хладилник, след което се залива с шоколадовата глазура и по желание украсява.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen