Donnerstag, 29. Januar 2009

Тиквички пълнени с риба-тон

3а 2 порции:

2 средно големи тиквички (цукини)
2 консерви риба тон в собствен сос
100гр топено сирене
сол, чер пипер, лимонов сок, копър
мазнинка
няколко маслини

2-3 скилидки чесън
50мл течна неовкусена сметана (вероятно ще стане и със заквасена)
1с. л пшеничено нишесте
копър, сол
мазнинка

Тиквичките се измиват, нарязват на по възможност еднакви парчета, всяко от тях се издълбава, като се внимава да не се пробие:



Редят се в тава с 1-2 пръста вода, посолват се и във всяка вдлъбнатина се поставя по малко кубче масълце. Пекат се на 200-220°C почти до готовност. През това време се изцежда рибата-тон от течността и се разбърква с топеното сирене, солта, черния пиперец, лим. сок и нарязания на ситно копър до хомогенна смес. Ако изглежда сухичка - може да се добави малко меко масло. Пълнят се тиквичките, добавя се и по маслинка и печат до пълна готовност.
Паралелно се приготвя и сосът: пасира се издълбаното от тиквичките, добавя му се сол, подправки на вкус, чесън и задушава в мазнина. Сметаната се разбърква с малко вода и нишестето, добавя се внимателно и с бъркане към пасираната задушена смес. След сгъстяване сосът се отстранява от огъня и разпределя в чинии, където непосредствено се добавят и готовите вече тиквички.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen