Mittwoch, 30. Mai 2012

Портокалова тaрта с извара3а форма с диаметър 20см.:
3а тестото:

200гр брашно
4с. л пудра захар
100гр меко масло
1 яйце
1с. л заквасена сметана

3а пласта с ядки:

50гр бадеми смляни
50гр орехи смляни
50гр кандирани портокалови парченца
50мл прясно мляко
1с. л захар

3а заливката:

2 яйца
250гр фина неовкусена извара
50мл заквасена сметана
50гр крема сирене
50гр захар (пудра)
сок и настъргана кора от 1 портокал
1с. л пшеничено нишесте

Приготвя се най-напред тестото: сипва се пресятото брашно, ванилията, захарта и щипката сол в подходящ съд, прави се 'кладенче' и в него - мекото масло надробено на късчета. Яйцето и заквасената сметана се разбъркват добре и прибавят. Бързичко се замесва тесто. 3авива се в свежо фолио и за половин час се оставя в хладилника.
После се подготвя сместа от ядки: подгрява се в подходящ съд прясното мляко, разтваря се в него захарта, изсипват се бадемите и орехите и разбъркват. Оставя се настрана и се приготвя заливката: смесват се всички продукти и добре разбъркват.
Тестото се разточва с дебелина 0,5см и от него се изрязва кръг, с който се покрива дъното на тортената форма (най-лесно става като се остави върху готварската хартия и заедно с нея изреже, пренесе и положи в тортената форма), надупчва се с вилица, по стените се поставя готварска хартия и се 'облицоват' с останалото тесто или намазват с мазнинка. Най-напред върху тестеното дъно се изсипва и заравнява сместа от ядки, а после идва ред на заливката.
Прави се 'подгъв' на тестените стени и сладкишът се пече в предварително загрята на 170°С фурна, средна скара, вентилатор. Проверява се с клечица или шиш дали е готов. Като се опече, не се вади веднага от формата, а се оставя заедно с нея върху решетка да поизстине.

Keine Kommentare: