Всъщност с галета правя кюфтетата в повечето случаи:
500гр кайма
1 яйце
2с.л галета в сместа
щипка чер пипер
щипка индийско орехче
1ч.л сол
няколко стръка магданоз
2с.л галета за овалване
вероятността да добавя пресован чесън (или див чесън) е сравнително по-голяма, отколкото тази за ситно нарязан кромид
Сместа за кюфтенцата се приготвя от посочените продукти - яйцето се разбърква на пяна, магданозът ситно се нарязва - хубаво се омесва всичко и остава за около десетина минути. От приготвената смес се оформят топчета-кюфтенца с големината на орех, овалват се в галета и се пържат в сгорещена мазнинка, възможно равномерно от всички страни. Пасват отлично с доматено-чеснов или сметаново-чеснов сос.
Вариант за гарнитура (много любима):
200гр бяла ряпа
2с.л сметана
1с.л лютеница
1ч.л вегета
магданоз
Бялата ряпа се измива, почиства и нарязва на тънки, дълги ивици, които се задушават за 5-10 мин. в мъничко мазнина, вода и сол. Преди да се изключи котлона, към бялата ряпа се добавя овкусената с подправки и лютеница сметана.
Бирата е задължителна!
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen