Dienstag, 20. Januar 2009

Вита шоколадово-портокалова торта



Мъничка е - диаметърът й е 18см.:

3а тестото:
10 жълтъка
5 белтъка
125гр захар
100гр брашно
30гр пшеничено нишесте
100гр тъмен шоколад
30мл течна неовкусена сметана

Шоколадът, предварително настърган на ренде или нарязан на малки кубчета, се разтопява с бъркане в сгорещената сметана, оставя се на страна да се охлади до стайна температура. Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях с внимателно бъркане се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. И охладената шоколадова смес. Разбърква се до хомогенност. По-голяма част от полученото тесто се изсипва в тава (размери 25х40см ) застлана с готварска хартия. Другата - в тавичка (с готв. хартия) с диаметър 18см. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява.. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа (от кръглия блат се маха само хартията), леко се навива и след малко развива. Разрязва се на ивици.

Като поизстине, се намазва с крема:
1 портокал
150гр захар
220мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
250гр фина неовкусена извара
1с. л маскарпоне

Портокалът се обелва и пюрира. Към него се добавят 150гр захар и се вари няколко минути, до леко сгъстяване. Оставя се настрана до охлаждане. Сметаната се разбива и към нея се прибавя изварата и маскарпоне-то. Напълно охладена се добавя и портокаловата смес. Може да се добави - на вкус - още захар - пудра този път. Кремът се намазва се върху разрезания вече на ивици (всяка с дължина 40 и дебелина 5-5,5см) блат и всяка от тях се навива една след друга на спирала или 'охлюв'. После се стяга в тортен ринг и оставя в хладилник да стегне.

Украсява се по собствен вкус и предпочитания.

При мен:
250-300гр бадемов марципан, сурова маса (този е доста фин и много подходящ)
100гр пудра захар

омесват се на хомогенна смес, която се разточва и 'мята' върху тортата, заглажда се като се почва от горе, средата и после страните, излишното се изрязва внимателно. Пробвах да боядисам тестото този път нехомогенно, с окраска наподобяваща дървен материал - получи се що-годе, макар и повече като мрамор - нямах нещо търпение да се занимавам по-дълго, а и несъмнено по-добре би се получило с фондан (захарна маса), а не с марципан. И все пак: разточва се като салам и с върха на нож или дървен шиш, потапяйки в боя, се нанасят дълбоки одрасквания. Тестото се сгъва на две и пак се оформя като салам, надрасква се; отново на две, отново разточва на салам и следи с боя.. и така до удовлетворяваща шарка:





Готова:



И разрязана:



Шипките:

8 Kommentare:

  1. Страхотна торта, както и всички останали по които още онемявам, макар и след поредното разглеждане. Искам да се опитам утре да направя тортичката, но досега само веднъж съм правила опит да правя пчелички сама и резултата беше ужасяващ–имам си две леви ръце стигне ли се до украси просто. Искам да те питам дали след като изсъхне покритието цвета става по–тъмен, защото на снимката така изглежда. Аз мисля да я направя в зелен цвят според сезона и отстрани само с фигурки, изрязани с формички, че...пак не съм сигурна в резултата, но поне ще опитам,а и отдавна се каня да правя вита торта.И още нещо–в деня на печене може да се сложи и покритието или трябва да се изчака? Много лесно ми звучи само с марципан и захар и затова пак ми дойде ентусиазъм след последния провал.

    AntwortenLöschen
  2. Полина, благодаря ти за хубавите думи и интереса!

    Що се отнася до тортата - покритието от марципан (обикновено ползвам този, който се продава в Merkur - 500гр на Odense). Mожеш да го оцветиш с боичките на Schwartau, продават се пак там. За крем на тортата препоръчвам с маскарпоне, извара и сметана (обикновено витите са с такъв, с 1-2 изключения - първите торти) или разбита сметана+сладко някакво или по-точно кестеновия мармалад (пак в Merkur, в близост до рафта със сладкарски артикули): бързо, без варене и желиране.. вкусно :-)
    Тортата е добре да се покрие на следващия ден, когато е добре стегнала в хладилника и добре овкусила (след втория ден престой).. Преди да се покрие трябва да се намаже (обикновено с маслен крем - особено при фондан) с крем, добре заглади и тогава се покрива с разточения марципан (разточвам за по-лесно между свежо фолио добре опънато върху керамичния плот на печката - разбира се, студен и неизползван). Марципанът не изсъхва т.е. винаги си стои мек и леко влажен, с изключение на фигурки правени отдавна и с доста пудра захар в тестото..

    Успех, Полина!

    пп. Ако има въпроси.. не се притеснявай да питаш тук или чрез имейл.

    AntwortenLöschen
  3. Извинявай много, но кога правиш този маслен крем,т.е. кога го слагаш? Аз в момента точно нарязах блатовете, чакам да ми се охлади портокаловата смес и започвам да разбивам крема според описанието под самата торта. Иска ми се да го оцветя самия крем в зелено, може,нали? Отдолу гледам, че няма крем между кръглия блат и завитите на руло. Много глупаво звуча най–вероятно, но за пръв път правя вита торта...Благодаря за помощта, утре ще правя покритието и там ще са ми големите проблеми.

    AntwortenLöschen
  4. Здравей, Полина!

    Ивиците се редят непосредствено върху долния основен блат, там няма нужда от крем.
    Не си спомням добре дали тази торта е покривана с маслен крем.. отдавна беше. В рецептата не съм споменала, затова допускам, че не е.. Ако не е твърде сметанов крема и се покрива с марципан, а тортата е за домашна консумация и след ден-два.. не го прави (масления крем). Заглади съвсем лекичко с крема-пълнеж тортата от горе и покривай с марципановото покритие - не го разточвай много тънко - 0,4-0,5см е добре в случая. Разточваш, намяташ и внимателно заглаждаш.. Само че преди това тортата трябва да е стегнала добре в хладилник - поне 5 часа. Така че за момента, концентрирай се върху завиване на тестените ивици, стягането на тортата - най-подходящ е регулиращ се тортен ринг, ако нямаш - пробвай с ленти свежофолио. Целта е тортата да придобие хубава форма.
    И не се чувствай неудобно заради въпросите си, щом питаш - значи не е ясно. А след няколко торти вече се придобива опит..

    AntwortenLöschen
  5. Имам такъв ринг, сега ще му е сефтето, купих го отдавна, защото съм абонирана за списание Gusto и там имаше такава торта и много исках да опитам и аз, затова се запасих. Тортата е за домашна употреба, още не съм купила марципан, защото не бях сигурна дали ще открия точно този в Spar, тъй като нямам наблизо Мerkur, но мисля да се разходя утре до там, така че утре ще слагам марципановото покритие и ще пробвам без маслен крем, щом смяташ, че ще се получи. Сега отивам да навивам и да видим как ще се справя, че само го отлагам...Днес съм се отдала на няколко твои рецепти–тортата, опекох козуначените мъфини точно след блатовете а после ще правя кюфтенцата с лукчета.Вкусен ден!Благодаря за помощта на момента!Страхотна си!

    AntwortenLöschen
  6. Не помня дали в кварталния ви Spar имаше такъв марципан. Марципан със сигурност ще има, но аз ти препоръчвам този.. което не означава, че с продукт на друг производител няма да се получи. Би могла да провериш и в Billa - по-близо ти е от Merkur.
    Радвам се да прочета, че ще изпробваш и други рецепти, споделени от мен! Надявам се на положителен отзив и пожелавам успех!
    И спокойна, уютна и вкусна вечер, Полина :-)

    AntwortenLöschen
  7. Мила Дими, толкова съм ти благодарна–тортата стана страхотна, разбира се за моите възможности. Мъфините също са страхотни, а с кюфтенцата направо сразих съпруга ми. Хубава събота и неделя и хиляди благодарности! А марципана го имаше в Spar :)

    AntwortenLöschen
  8. Хей... :-D

    Усмихна ме, Полина! Страшно се радвам да прочета одобрителните ти отзиви!
    Кюфтенцата са любими и на моята половинка :-)))

    Сърдечни поздрави и хубава неделя!

    До скоро :-)

    AntwortenLöschen