Dienstag, 20. Januar 2009

Вита торта amaretto



Тестото е традиционното за руло:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
1ч.л настъргана лимонена кора
щипка сол

и добавка от половината от посочените продукти за долен кръгъл блат. Разбиват се жълтъците с лъжица от захарта, щипката сол и лимонената кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Към получената смес се прибавят леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Полученото тесто се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см ) застлана с готварска хартия. Пече се на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 8-10мин. като още на 6-тата минута се проверява.. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа. леко се навива и след малко развива. Разрязва се на ивици по дължината с ширина 4см. Като изстине напълно, се намазва с крема:

Амарето-крем:

250гр течна сметана
4с.л амарето (итал. бадемов ликьор)
100гр маскарпоне
250гр фина неовкусена извара
50гр (или на вкус) пудра захар
50гр ситно смлени бадеми
2 пакетчета фиксатор за сметана

Сметаната с фиксатора се разбиват. Отделно се разбъркват останалите продукти и добавят внимателно. Намазва се върху разрезания вече на ивици пандишпан и всяка от тях се навива една след друга на спирала или 'охлюв'. После се стяга в тортен ринг и оставя в хладилник да стегне.

3а украсата:

400гр бадемов марципан + 100гр пудра захар се замесва бадемово тесто, оцветява, разточва се на кръг ('чаршаф') с диаметър 30см и се покрива тортата, внимавайки да не остават въздушни мехури.



Пеперудите и цветята са от захарен фондан:

3 ч.л желатин на прах
150 мл сироп от сурова захар Rohrzucker Sirup може да се замени с глюкозен сироп
25 гр кокосово масло (Palmin)
1,4 кг пудра захар

Желатинът се накисва в 75мл вода за десетина минути. В малък съд на слаб огън с непрекъснато бъркане се затоплят желатина и сиропа, докато желатинът се разтопи. Да не се вари! Добавя се кокосовото масло и с разбъркване разтопява. Снема се от огъня и леко охлажда. В купа се сипва пудрата захар. Добавя се желатиновата смес и най-напред с помощта на миксера за месене, а после ръчно се замесва на хомогенна маса. 3авива се в свежо фолио, най-добре - в затварящ се до вакуум съд и за един час се оставя в хладилник. Сместа позволява оцветяване. И все пак, по-добре е да се намира готов - спестяват се време и усилия.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen