Freitag, 1. Dezember 2017

Какаови талери



Иииии... декември е! Колко е хубаво, че поне за двата големи празници в годината, полагам усилие да постна нещо ново в блога си :-D Та, така.. за разлика от виртуалната си деятелност (кхм.. ), вкъщи вече са готови коледните сладки. Голяма част от тях ще бъдат подредени в кутийки и подарени на роднини и приятели :-) Разни-разноообразни: традиционните Макови кифлички, Бадемови сладки, любимите кифлички или кравайчета със смляно тиквено семе, но също какаови кошнички, орехови сладки и портокалови сладки.. и сладките, чиято рецепта ще споделя днес: талери с какао и зелен чай :-)



500гр брашно
50гр какао на прах
300гр пудра захар
250гр (кхм.. много калории тук) масло
2 яйца
200гр какаова заливка (взех я говота, може да се замени с шоколад готварски или копчета)
1,5с.л матча - японски зелен чай
1с. л ситно смлени ядки шамфъстък
2 щипки сол

За какаовото тесто се смесват 250гр от брашното, какаото, половината (100гр.) от захарта с щипка сол, едно яйце, 150гр от маслото (със стайна температура, на кубчета) и се замесва гладко, хомогенно тесто. Завива се в свежо фолио и се прибира в хладилника за около час.
С останалите продукти + зеления чай по сходен начин се замесва зеленикаво на цвят тесто. Разделя се на 4 части и оформя на рулца с размери 3-4см в диаметър и 20см дължина, които се завиват в свежо фолио и оставят на студено.
Какаовото тесто се разточва до дебелина половин сантиметър и се отрезват ивици с дължина 20см, които се намазват съвсем леко с вода и завиват плътно (това е много важно!) около тестените зелени рулца. Внимава се за краищата, да се оформят също добре, така че и крайните колелца впоследствие да станат хубави, правилно оформени сладки. Както вече се досещате, всяко, завито по този начин, руло се поставя отново с помощта на свежо фолио в хладилник, за около час, час и половина. Когато тестото стегне и е достатъчно твърдо, едно по едно рулцата се разрязват на шайби с дебелина около половин сантиметър и се подреждат в тава, покрита с готварска хартия.
Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна, средна скара. От количеството 'излизат' 2 тави сладки.
Когато сладките изстинат напълно, се потапят до половината в какаова глазура, върху която по желание се наръсват ситно смлени ядки шамфъстък.

пп. Във всеки от часовете, когато тестото почива в хладилника, могат да се правят друг вид коледни сладки ;-)

Mmmm... mjam :-D



Усмихнати и успешни предпразнични дни пожелавам, с поздрав най-сърдечен :-)






Kommentare:

  1. Благодаря ти за тази публикация!
    Ти си чудесна!!!
    **
    Мама правеше меденки / без зеленото../ -
    момченца/ момиченца - но рецептата - неизвестна!
    Сега ще мога да използвам твоята рецепта!
    Благодаря!
    Желая ти късмет!!!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Привет, Боряна! Ще ми е драго да пробваш = и да ти харесат сладките, но предупреждавам: това не са меденки! Нямат и този специфичен вкус.. Просто какаови сладки :-)

      Löschen
  2. Усмихнати и успешни предпразнични дни пожелавам, с поздрав най-сърдечен ...
    и от мен, скъпа Дими!
    Прекрасни талери и се радвам,
    че ги споделяш с нас -
    липсваш, и то много!
    Страхотна рецепта и красиви снимки - комплименти и благодаря!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря за положителния коментар, мила Диани! На свой ред желая здрави и успешни зимни дни!

      Löschen
  3. Димииии, ама много ти се радвам!
    Обаче да вземеш и да публикувам поне веднъж месечно, а не годишно.
    Много, много липсваш!
    Чудесни са и новите ти сладки!
    Аз все още не съм приготвила нищичко, толкова да нямам време тази година за нищо.
    Надявам се все пак да успея нещичко да спретна в последния момент!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Ах, Весе.. :-D Права си: рядко се явявам.. ами, пусто мързел, липса на желание и ентусиазъм, признавам си..
      Поздрави сърдечни от нас и прегръдка :-)

      Löschen