Sonntag, 16. April 2017

Osterkuchen

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!



В разбирателство, уют и доволство,
с вкусна трапеза и сред обичните хора :-)



Osterkuchen е нещо средно между козунак и кекс, нещо средно между австрийския Osterbrot и руския Кулич..



И така, продукти:

550 гр. брашно
35-40 гр. свежа мая
1 с.л кристална захар
1/4 л. прясно мляко
100 гр. кандирани лимонени парченца
100 гр. кандирани портокалови
Тук всъщност може чудесно да се импровизира и количеството от 200 гр да се разпредели между орехови, бадемови ядки, кандирани плодови парченца, напоени с ром стафиди.. :-)
200 гр. меко, със стайна температура, масло
150 гр. кристална захар
щипка сол
ванилиева захар
ситно настъргана линомена кора
8 жълтъка

Начин на приготвяне:

От брашното се вземат 2 с. л и разбъркват с 1 с. л захар, натрошената мая и заливат с леко затопленото прясно мляко в достатъчно голям съд, който в последствие да побере останалите продукти за тестото. Съдът се покрива и оставя на топло, сухо място за около 15-на минути. Маслото и кристалната захар се разбиват до гладка смес, прибавят се също ванилиевата захар, щипката сол, лимонената кора и жълтъците - един по един, като се разбиват постепенно и внимателно. Цялата тази смес се прибавя заедно с брашното към шупналото 'предтесто' и се омесва меко, гладко тесто. Последни се прибавят кандираните парченца. Тестото се оставя отново за втасва (за около 15мин.). Съд с диаметър около 20 см. се намазва с масло или 'тапицира' с хартия за печене - добре е, да е по-дълбока формата или да се направят от хартията допълнителни стени, за да се запази добрата форма на печивото. Отново тестото се оставя да втаса, докато удвои видимо от първоначалния обема си.
Пече се на една степен по-долу от средната скара, най-напред на 200°C за около 15мин., после температурата се редуцира до 180°C и пече за около час. Към края на това време периодично се проверява с дървено шишче и когато вече нищо не полепва по него и е съвсем сухо, печивото е готово. Изважда се от фурната, поохлажда половин час и след това се маха от формата.
Залива се със захарна глазура:

150 гр. пудра захар
2 с. л вода
1 с. л лимонов сок

Украсява се с кандирани плодови парчеца, ядки или както аз си избрах - ядлива великденска трева и ядки в бял шоколад (с формата на яйчица).



Весели празници!

Бъдете здрави :-)


2 Kommentare:

  1. Воистину воскресе!
    Светли и благословени Великденски празници, мило семейство -
    с пожелания за здраве,
    светлина в душите, уют в дома и смирение в сърцата!
    Прекрасна празнична трапеза, страхотна рецепта и стилна аранжировка ...
    Прегръдка и адмирации за теб, Дими

    AntwortenLöschen
  2. Много интересен Великденски кекс - козунак.Ще го изпробвам, чудесна снимка и представяне.Христос Воскресе ! Весели и благословени великденски празници ! Мир и благодат в дома !
    Поздрави !

    AntwortenLöschen