Sonntag, 26. März 2017

Вита дантелена торта



Освен Благовещение, вчерашният ден бе празничен за нас и с годишнина от сватбата. По случая, с много желание и огромно любопитство (заради новия вид украса), направих Дантелена торта. Не, не се подвеждайте ;-) - не са изминали тринайсет, а петнайсет (15?!) години от сватбения ни ден :-D

Тестото е стандартното:

8 жълтъка
5 белтъка
настъргана портокалова кора
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната, към тях се добавя и ситно настърганата лимонена кора. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Тестото се изсипва в тава (размери 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина според желаната височина на тортените етажи*.

За крема-пълнеж:

250мл течна неовкусена (36% масленост) сметана
500гр маскарпоне light
3-4с. л пудра захар
50мл сироп от червени боровинки

розова сладкарска боя

Маскарпонето, пудрата захар и сиропът + сладкарската боя за по-наситен цвят се разбъркват до хомогенна смес. Сметаната се разбива и добавя накрая, за да не се 'пребие'. Кремът се разпределя върху тортените ивици и се завиват спираловидно. Стягат се тортите чрез тортен ринг или с помощта на свежо фолио и оставят в хладилник да стегнат. В последствие се заглаждат с маслен крем:

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

и покриват с фондан.

*От посочените продукти се получава един блат, от който пък са двата етажа на тортата: най-долният (диаметър 18см и височина 7см) и най-горният (диаметър 9см и височина 7см).



За украсата... вдъхнови ме Мария (Благодаря много!) с чудесната си публикация Как се прави захарна дантела






Отпразнувахме с вечеря за двама ;-)




9 Kommentare:

  1. Честит празник, Дими! Бъдете много щастливи! Благодаря за споделената красота и рецепта!

    AntwortenLöschen
  2. Честит ви празник, Дими! :)
    Тортата е разкошна - нежна и елегантна, а вкусът ѝ със сигурност не отстъпва на красотата! Нека е дълъг, красив и щастлив животът ви, пълен с усмихнати делници и незабравими празници!
    Поздрави и прегръдки за цялото мило семейство!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Много си мила, Ирма! Благодарим :-)

      Löschen
  3. Честита годишнина,прекрасно семейство, с най-сърдечни пожелания за здраве, семейна топлина и много щастие!
    А тортата... онемявам всеки път пред въображението, таланта, прецизността и уменията ти, Дими!
    Запечата се в съзнанието ми - нежност, финес и стил ...Уникална!

    AntwortenLöschen
  4. Суперлативи от перфекционист! - изчервявам се от удоволствие :-D Благодаря от сърце, мила ни Диани! Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  5. Честита годишнина!
    Бъдете здрави и се обичайте силно!
    Прекрасна, великолепно красива торта!
    Благодаря, че споделяте тук, в този блог!
    Успех!

    AntwortenLöschen
  6. Дими, така ми липсват тези твои произведения на изкуството - съвършена е!
    Да сте ми много, много щастливи и здрави!
    И къде оставихте третия, та вечеря за двама?:)

    AntwortenLöschen
  7. Честита годишнина, Дими! С пожелания за много семейно щастие и много хубави моменти в живота!
    Тортата както винаги е разкошна :)

    AntwortenLöschen