Dienstag, 26. Juni 2012

Вита макова торта

Мдаам, торта :-D Предполагам, че много от вас, драги посетители на страничката, са очаквали именно тортена публикация. Е, точно от една година не е имало такава в блога ми ;-) За рождения си ден не успях, но за рождения ден на свеки намерих време и положих усилия и за тортичка, и за поздравителна картичка. В избора на продукти без колебание се спрях на любимите за тукашните ми роднини и характерни за сладкишите от Бохемската кухня мак и череши.



Както отвън, така и отвътре ;-)



А рецептата.. познатото тесто за руло, към което съм прибавила маково семе:

8 жълтъка
4 белтъка
ванилиева захар
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
100гр смляно маково семе

20мл черешов ром, с който се пулверизира готовия блат

Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на ванилиева захар. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Добавя се и смляното маково семе. Тестото се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата (7см. в случая).

3а пълнежа:

400гр мармалад/сладко от череши
200мл вода
50мл черешов ром
12 листа желатин (ползвам на Dr.Oetker, ако имате от друг вид или на прах - количество подходящо за желиране на литър течност)

В подходящ съд се изсипва сладкото, разрежда се с вода, прибавя се ром, разбърква се добре. Желатинът се накисва в малко студена вода за 5мин. докато набъбне. Изцежда се и се разтопява внимателно на невисока температура, след което се прибавя към мармаледената смес, разбърква се и оставя в хладилник. Когато започне да желира, но не е стегнала сместа, се разпределя върху тортените ивици.
Завива се торта или както е в случая - две: тортЕ с диаметър около 18см. и още едничко, с диаметър 8см. Обвиват се плътно в свежо фолио (тортените рингове обикновено са с по-голям диаметър и не ще стегнат) и оставят в хладилник, за да се желира добре пълнежът и тортичките се оформят добре.

Намазват се добре с маслен крем:

125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко

с който се изглаждат евентуални неравности по тортените стени и (особено важно в случая!) се 'запечатва' пълнежа: желатинът в допир със захарното тесто го разтопява и деформира! Преди да се покрива тортата с фондан, тя трябва да е идеално покрита и загладена с масления крем.

И така..:



Маковете всъщност са червена Anemone coronaria ;-) - също тъй красива, свежа, лятна и цветно наситена. Само този, който е пробвал да направи нормална снимка на бяло или червено цвете, знае колко 'нефотогенични' са те.. та съответно и тортата ;-)

Но пък вкусна:



Спорна и сладка да е и за вас, решите ли да изпробвате рецептата :-)


Kommentare:

  1. Страхотна рецепта, страхотна визия!

    AntwortenLöschen
  2. Много фина торта,Дими!Премерен стил и красота!
    Свеки да ти е дълголетна и винаги усмихната до вас!
    Имаме еднакви чашки за кафе... :) .
    Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  3. Дими, сътворила си прелестна красота.
    Поздравления!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, твоята свеки е щастлива, че те има :)
    Радвам се че показваш това съвършенство,
    което е и безумно вкусно!
    Сърдечна прегръдка и хубаво лято!

    AntwortenLöschen
  5. Ох, Дими каквото и да кажа е малко! :) Поздравления за старанието, за свеки и най-вече за майсторката! Не ми допада думата, ама е точна :)
    Пожелавам ти време и настроения за повече тортички тази година!
    Хубава, слънчево-усмихната седмица от мен! :)

    AntwortenLöschen
  6. Дими,както винаги си царица на тортите-изящни и стилни...Свеки сигурно заслужава такава снаха като тебе,щом си намерила време за това красиво нещо-да сте живи и здрави!
    Приятна вечер!

    AntwortenLöschen
  7. Много красиво :) Липсват много твоите творения :)

    AntwortenLöschen
  8. Дими, страхотна торта!
    Много вкусна и с много стилна украса!
    Снимките са чудесни и са уловили цялото изящество, което си сътворила!
    Здраве и радостни мигове за свекърва ти и цялото ви семейство!

    AntwortenLöschen
  9. Това е превъзходно! Красиво, стилно, в разрез перфектно, а съставките са .... много добри;)
    Май ще ровя в миналите ти рецепти да видя как се навива торта!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Тук има снимки, Мъх. Макар и... не особено добри.

      Обещавам в скоро време да направя нови :-)

      Löschen
  10. Съвършена и на вид и на вкус е тортата, направила си истинско бижу, както само ти умееш, Дими! Сърдечни поздрави и пожелания за здраве за теб и рожденичката! :)

    AntwortenLöschen
  11. Радост за очите ми, очаквах с нетърпение тортена публикация!
    Тортата е много стилна с интересен пълнеж, който ще пробвам!
    Сърдечни поздрави!

    AntwortenLöschen
  12. Отново съвършена торта Дими. Фея си ти!

    AntwortenLöschen
  13. Вълшебница си ти, Дими! Великолепна торта!
    Бъдете живи и здрави всички в семейството, пожелавам ти шарено и чудесно лято! Целувки за малките ръчички на бебо!

    AntwortenLöschen
  14. Ееех.. благодаря ви :-)
    Зарадваха ме коментарите ви!
    Благодаря за пожеланията!

    С най-сърдечни поздрави и пожелние за всичко най-добро в летните дни,

    Dimitrana S.

    AntwortenLöschen
  15. Hallo Dimitrana, schön wieder einmal eine deiner wunderbaren Tortenkreationen zu sehen. Ich hoffe es geht dir gut :-)
    Vielleicht hat du Lust, einmal meinen Blog zu besuchen:
    http://fabelhaftezuckerwelt.blogspot.co.at/
    Liebe Grüße
    Marianne

    AntwortenLöschen
  16. Hallo Marianne :-)

    Vielen Dank für Deine netten Worte!
    Schön, dass Du bei mir reinschaust!
    Und danke für Deine Seite: ich werde den Link für Deinen Blog in meinem blog-roll hinzufügen :-)

    Freundliche Grüße

    Dimitrana S.

    AntwortenLöschen
  17. Danke dir herzlich!
    Liebe Grüße
    Marianne

    AntwortenLöschen
  18. Най-хубавата идея, може би защото е свързана с ядене :)

    AntwortenLöschen
  19. Дими, дъщеря ми е запленена от твоето Изкуство и си е пожелала подобна торта за РД, можеш ли да кажеш какъв диаметър са двете нива на тортата? Невена
    Сайтът ти ми е любим и честичко го разглеждам погълната в изкушение :)

    AntwortenLöschen
  20. Привет, Невена!

    Двуетажна торта успявам да завия само от един тестен блат (30х40см печен в тавата към фурната на печката), затова се получава сравнително малка, както съм споменала: долен етаж с диаметър около 18см и горен - около 8см. Получават се лесно: блатът разрязвам на 4 ивици с ширина 7см и горният етаж всъщност е от завиването на една ивица.

    Поздрави и усмихнати дни :-)

    AntwortenLöschen