Мдаам, торта :-D Предполагам, че много от вас, драги посетители на страничката, са очаквали именно тортена публикация. Е, точно от една година не е имало такава в блога ми ;-) За рождения си ден не успях, но за рождения ден на свеки намерих време и положих усилия и за тортичка, и за поздравителна картичка. В избора на продукти без колебание се спрях на любимите за тукашните ми роднини и характерни за сладкишите от Бохемската кухня мак и череши.
Както отвън, така и отвътре ;-)
А рецептата.. познатото тесто за руло, към което съм прибавила маково семе:
8 жълтъка
4 белтъка
ванилиева захар
100гр. захар
80гр. брашно
20гр. пшеничено нишесте
100гр смляно маково семе
20мл черешов ром, с който се пулверизира готовия блат
Разбиват се жълтъците с лъжица от кристалната и с добавка на ванилиева захар. Белтъците се разбиват на сняг с останалато количество захар. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно с нишестето. Добавя се и смляното маково семе. Тестото се изсипва в тава (размери приблизително 40х30см, застлана с готварска хартия), заравнява се добре и пече на средна скара в предварително загрята фурна 230°C-240°C около 10-12минути. Когато е готово се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха и се завива на руло. След като поизстине се разгъва и нарязва на ленти по дължина, с ширина еднаква за всички и равна на желаната височина на тортата (7см. в случая).
3а пълнежа:
400гр мармалад/сладко от череши
200мл вода
50мл черешов ром
12 листа желатин (ползвам на Dr.Oetker, ако имате от друг вид или на прах - количество подходящо за желиране на литър течност)
В подходящ съд се изсипва сладкото, разрежда се с вода, прибавя се ром, разбърква се добре. Желатинът се накисва в малко студена вода за 5мин. докато набъбне. Изцежда се и се разтопява внимателно на невисока температура, след което се прибавя към мармаледената смес, разбърква се и оставя в хладилник. Когато започне да желира, но не е стегнала сместа, се разпределя върху тортените ивици.
Завива се торта или както е в случая - две: тортЕ с диаметър около 18см. и още едничко, с диаметър 8см. Обвиват се плътно в свежо фолио (тортените рингове обикновено са с по-голям диаметър и не ще стегнат) и оставят в хладилник, за да се желира добре пълнежът и тортичките се оформят добре.
Намазват се добре с маслен крем:
125гр. масло
2ч. ч пудра захар
1с. л прясно мляко
с който се изглаждат евентуални неравности по тортените стени и (особено важно в случая!) се 'запечатва' пълнежа: желатинът в допир със захарното тесто го разтопява и деформира! Преди да се покрива тортата с фондан, тя трябва да е идеално покрита и загладена с масления крем.
И така..:
Маковете всъщност са червена Anemone coronaria ;-) - също тъй красива, свежа, лятна и цветно наситена. Само този, който е пробвал да направи нормална снимка на бяло или червено цвете, знае колко 'нефотогенични' са те.. та съответно и тортата ;-)
Но пък вкусна:
Спорна и сладка да е и за вас, решите ли да изпробвате рецептата :-)
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Страхотна рецепта, страхотна визия!
AntwortenLöschenМного фина торта,Дими!Премерен стил и красота!
AntwortenLöschenСвеки да ти е дълголетна и винаги усмихната до вас!
Имаме еднакви чашки за кафе... :) .
Прегръдки!
Дими, сътворила си прелестна красота.
AntwortenLöschenПоздравления!
Дими, твоята свеки е щастлива, че те има :)
AntwortenLöschenРадвам се че показваш това съвършенство,
което е и безумно вкусно!
Сърдечна прегръдка и хубаво лято!
Ох, Дими каквото и да кажа е малко! :) Поздравления за старанието, за свеки и най-вече за майсторката! Не ми допада думата, ама е точна :)
AntwortenLöschenПожелавам ти време и настроения за повече тортички тази година!
Хубава, слънчево-усмихната седмица от мен! :)
Дими,както винаги си царица на тортите-изящни и стилни...Свеки сигурно заслужава такава снаха като тебе,щом си намерила време за това красиво нещо-да сте живи и здрави!
AntwortenLöschenПриятна вечер!
Много красиво :) Липсват много твоите творения :)
AntwortenLöschenДими, страхотна торта!
AntwortenLöschenМного вкусна и с много стилна украса!
Снимките са чудесни и са уловили цялото изящество, което си сътворила!
Здраве и радостни мигове за свекърва ти и цялото ви семейство!
Това е превъзходно! Красиво, стилно, в разрез перфектно, а съставките са .... много добри;)
AntwortenLöschenМай ще ровя в миналите ти рецепти да видя как се навива торта!
Тук има снимки, Мъх. Макар и... не особено добри.
LöschenОбещавам в скоро време да направя нови :-)
Съвършена и на вид и на вкус е тортата, направила си истинско бижу, както само ти умееш, Дими! Сърдечни поздрави и пожелания за здраве за теб и рожденичката! :)
AntwortenLöschenРадост за очите ми, очаквах с нетърпение тортена публикация!
AntwortenLöschenТортата е много стилна с интересен пълнеж, който ще пробвам!
Сърдечни поздрави!
Отново съвършена торта Дими. Фея си ти!
AntwortenLöschenВълшебница си ти, Дими! Великолепна торта!
AntwortenLöschenБъдете живи и здрави всички в семейството, пожелавам ти шарено и чудесно лято! Целувки за малките ръчички на бебо!
Уникална красота!
AntwortenLöschenЕеех.. благодаря ви :-)
AntwortenLöschenЗарадваха ме коментарите ви!
Благодаря за пожеланията!
С най-сърдечни поздрави и пожелние за всичко най-добро в летните дни,
Dimitrana S.
Hallo Dimitrana, schön wieder einmal eine deiner wunderbaren Tortenkreationen zu sehen. Ich hoffe es geht dir gut :-)
AntwortenLöschenVielleicht hat du Lust, einmal meinen Blog zu besuchen:
http://fabelhaftezuckerwelt.blogspot.co.at/
Liebe Grüße
Marianne
Hallo Marianne :-)
AntwortenLöschenVielen Dank für Deine netten Worte!
Schön, dass Du bei mir reinschaust!
Und danke für Deine Seite: ich werde den Link für Deinen Blog in meinem blog-roll hinzufügen :-)
Freundliche Grüße
Dimitrana S.
Danke dir herzlich!
AntwortenLöschenLiebe Grüße
Marianne
Най-хубавата идея, може би защото е свързана с ядене :)
AntwortenLöschenДими, дъщеря ми е запленена от твоето Изкуство и си е пожелала подобна торта за РД, можеш ли да кажеш какъв диаметър са двете нива на тортата? Невена
AntwortenLöschenСайтът ти ми е любим и честичко го разглеждам погълната в изкушение :)
Привет, Невена!
AntwortenLöschenДвуетажна торта успявам да завия само от един тестен блат (30х40см печен в тавата към фурната на печката), затова се получава сравнително малка, както съм споменала: долен етаж с диаметър около 18см и горен - около 8см. Получават се лесно: блатът разрязвам на 4 ивици с ширина 7см и горният етаж всъщност е от завиването на една ивица.
Поздрави и усмихнати дни :-)