
Честит празник Благовещение!
На днешния хубав ден, преди 10 години, официално намерих своята по-добра половинка :-) И взаимно си обещахме да се обичаме и уважаваме, да бъдем заедно в добро и лошо, да бъдем едно цяло!
Нямаме торта за този ни юбилей.
Имаме нещо много по-красиво и сладко - детенце :-D
Честити, здрави и щастливи да са всички настоящи и бъдещи майки!
..и все пак, Малечко позволи на мама да направи нещо за празника. Споделям го с вас:
За форма с диаметър 20см.:
За тестото:
125гр брашно
25гр захар (2с.л)
щипка сол
1 жълтък
60гр масло
Брашното се пресява, прави му се кладенче, в което се сипват щипката сол и захарта и жълтъка. Маслото също се добавя нарязано на малки кубчета. 3амесва се тестото, което се завива в свежо фолио и се оставя за 30мин. в хладилник.
За маковата смес:
60мл. прясно мляко
25гр меко масло
25гр захар
1/2ч. л настъргана лимонена кора
125гр смляно маково семе
Млякото, маслото, захарта, лимонената кора се сипват в подходящ съд и затоплят до завиране. Снемат се от огъня, добавя се и разбърква смляното маково семе. Похлупва се съда и оставя на страна.
За заливката:
1 яйце
1с. л кристална захар
3с. л пудра захар
250гр неовкусена фина извара (20% масленост)
125гр заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко (мисля, че това е еквивалента на продукта Schmand (DE)/Sauerrahm (A) в БГ)
1 пълна с. л пшеничено нишесте
1/2ч. л настъргана лимонена кора
2ч. л лимонен сок
Отделя се жълтък и белтък. Белтъкът с кристалната захар се разбива на сняг. Жълтъкът, изварата, заквасената сметана, нишестето, пудрата захар, лим. кора и лимонения сок се смесват, разбиват добре до хомогенна смес, която се прибавя внимателно към белтъчената, разбърква се с дървена лъжица.
Тестото се разточва с дебелина 1/2см. От него се реже кръг с диаметър еднакъв с диаметъра на тортената форма (предварително намазана с мазнина или обвита с готварска хартия) за 'дъно' и ленти за стените на тортената форма - поне 5см височина. Тестото на дъното се надупчва с вилица:

Изсипва се маковата смес, заравнява се:

Върху нея се изсипва изварената:

Съвсем леко и внимателно се подвиват тестените ръбчета:

Пече се на долен реотан, със завихряне на въздуха, в предварително затоплена фурна - 160°C за 40-45мин. Последните десетина минути тортата се премества на среден реотан, а температурата увеличава на 180-200°C, за да се позапече хубавко и отгоре (ако е необходимо - зависи от особеностите на фурната ) Когато се опече, тартата се оставя върху решетка, но заедно с формата, да поизстине. Едва тогава тортения ринг се маха.

Чийзкейкът се поднася леко охладен. Добре пасва със сладко - от череши, ягоди или червени боровинки.

Да ви е сладко!
Да сте живи и здрави още много години Дими и все така да се обичате! А вече и тримата! Прекрасна тарта.И да знаеш,че много ни липсваш.
AntwortenLöschenДими, честито Благовещение и честита годишнина!
AntwortenLöschenПожелавам ви здраве, любов, разбирателство и дълги години споделено щастие!
Топли прегръдки за теб и много целувки за Малечко :-)
Дими, честито Благовещение!
AntwortenLöschenДали сте си дума на много хубав ден!
Да сте живи и здрави всички у дома и много благи вести да съпътстват живота ви!
Предложението ти е чудесно!
Прегръдки и хубав ден!
Дими, глася се да правя твоята шарена пита днес и видях в рецептата за днешната ви годишнина...точно се чудех каде да ви честитя...
AntwortenLöschenЖелаем ви с Росен много лично щастие - но вие го имате и тази година ще празнувате трима. Бадете здрави!
Извини ме за правописа - на фонетична сам
O, забравих да напиша, че маковата тарта е чудесна,толкова ми липсват красотите ти...
AntwortenLöschenИ си обещала снимки:)
Дими, Честит празник!
AntwortenLöschenСтилно красиво и много вкусно предложение!
Поздрави!
Мила Дими,
AntwortenLöschenЧестит празник! Бъдете благословени със здраве и още много години споделена любов, сбъднати мечти, много поводи за родителска гордост и сълзи от щастие.
А чийзкейкът е чудесен! Не е загуба, че нямаш време за някоя от фантастичните си торти. Този прекрасен сладкиш създава усещане за домашен уют, тиха радост, топлина... Какво по-хубаво за повода :)
Чести двоен празник, Дими!
AntwortenLöschenДа сте живи и здрави и още много години да споделяте радостите, грижите и щастието заедно!
И да изживеете най-незабравимите мигове около израстването на малкия сладур!
Чудесен е чийзкейка. И извара и мак обожавам и си записвам да го направя при първа възможност.
Поздрави и слънчева пролет!
Пожелавам ви много, много здраве, любов, щастие и разбирателство и малкото човече да расте обичано и щастливо и много много да ви радва!
AntwortenLöschenЧестит празник, Дими!
AntwortenLöschenнай-сърдечни пожелания за здраве, прекрасни моменти и много щастие за трима ви.
Липсват ми кулинарните вдъхновения, но вдъхновението с Бебчо е много истинско, мило и затрогващо.
Прекрасно предложение - в твоя елегантен стил с много вкус и финес!Великолепна идея и снимки!
Голяма прегръдка, много усмивки и пролетно настроение, Диана
Дими,
AntwortenLöschenЧестита ви годишнина!Пожелавам ви много обич, същата като преди 10 години!Много радостни и вълнуващи моменти с малкия сладур!Да расте обграден от обич и безгрижие!
Чудесно оригинално предложение за чийзкейк!
Мила Дими, честита годишнина.
AntwortenLöschenДа сте щастливи дълги, дълги години! Целувки за Рене Антон, теб и Волфганг.
Сладкишът ти е прекрасен. Елегантен като всичко, което правиш.
Честит празник, Дими! Много любов, топлина и светлина в семейството! Десертът е чудесен, а ти определено липсваш в блог пространството. Много хармония и усмивки!
AntwortenLöschenИ на теб да ти е все сладък живота ,Дими!
AntwortenLöschenВсе така да те обичат.А малкият разбойник много, много, много да ви радва!И да оставя все по-често мама да се вихри в кухнята.
Много любов и целувки ви желая!
Честито!Хубав празник!
Пожелавам ти една хубава, топла и слънчева пролет,за да се разхождате много....и най-веселото , щуро, романтично и детско лято!
:-))
Честита годишнина Дими. Да сте живи и здрави и дълги години заедно.
AntwortenLöschenФантастичен сладкиш ни предлагаш. Много ми допадна. И така хубаво си го представила стъпка по стъпка :)Взимам си едно парче :)
Ейй, ама как се зарадвах само! Първо, че си писала тук, после на прекрасния сладкиш, който няма начин да не пробвам щом е с мак и като прочетох за повода най-много. :)
AntwortenLöschenЧестит да ви е празника, Дими! Вечна и гореща любов ви желая, сладка и още по-плодородна!
Целувки за прекрасното семейство, на Малечко по голото дупе :)
Дими,честита ви годишнина и от мен!Безоблачно щастие и много радост да има в живота ви!
AntwortenLöschenКакто и преди тук е домът на красотата и си ни подготвила невероятно красив и вкусен десерт,много ми допада!
Надявам се вече по-често да се "виждаме" на кулинарния небосклон!Прегръдки!
Е, наистина чудесно завръщане, Дими! Честит празник на патерици! Сладкишът изглежда много апетито и съвсем скоро ще го пробвам!
AntwortenLöschenБлагодарности на малкия юнак, че е оставил мама да ни зарадва за пореден път и нас! Да ви е жив и здрав! :)
Честит празник, Дими! Страхотна тарта!
AntwortenLöschenWelcome back!
AntwortenLöschenЧестит празник и от мен :-) Туй нещо ме грабна много и ще се пробва задължително :-) Много благодаря .
AntwortenLöschenСъс закъснение Честит празник! Любов, любов, любов! Прекрасна тарта!
AntwortenLöschenТази рецепта много ми допадна и ще я пробвам, може би днес :)
AntwortenLöschenЧестита годишнина и успешно завръщане! Специално ми превеждаха от немски какво означава написаното от съпруга ти.Когато разбрах причината за дългото отсъствие, истински се зарадвах.От този приятен ангажимент,по-хубаво нещо на света няма.
AntwortenLöschenБъдете живи, здрави и много щастливи!А когато мъничето спи,показвай ни нещо от твоите невероятни творения!Оставам в очакване на следващото изкушение!
Мила Дими, маковата тарта е наистина прекрасна, но повода и любовта която сруи от думите ти са още по-прекрасни. Нищо повече не мога да ви пожелая, всичко си имате... пожелавам ви да го запазите и умножите (може би още едно детенце) :)
AntwortenLöschenБлагодарност голяма на всички за хубавите думи!
LöschenThank you, Simona :-)
Радвам се много, че пак си тук, макар и за малко, защото липсваш на всички:) Обожавам да се ровя в блога ти и се възхищавам на таланта ти! Пожелавам ви много сладки моменти с твоя съпруг и чудесното ви момченце! Чийзкейкът изглежда фантастично и мисля да го направя, но понеже не обичам извара, ще сложа крем-сирене, пък да видим...
AntwortenLöschenАлександра
Благодаря ти, Al!
LöschenПредполагам, че ще стане и с крема-сирене.. Сподели, моля те :-)
здравейте. Честит празник. Пожелавам Ви още много такива красиви моменти.:)Чийз кейка изглежда разкошен , но аз живея в Швеция и мисля , че не съм виждала фина неовкусена извара. Има ли нещо, с което мога да я заместя. Cottage cheese например??И др ми въпрос е . Когато приготвям вита торта мога ли да пропусна добавянето на желатин към крема?
AntwortenLöschenБъдете живи и здрави.:)
Привет, Валентина!
LöschenНе, Cottage cheese (според това, което познавам, купувайки тук) не е подходящ продукт. По-удачно би било да се ползва крема-сирене т.е. млечен продукт от типа на 'Фоладелфията'.
И да, желатинът в крема-пълнеж за вита торта може да се пропусне. Обикновено не ползвам.
Този чийзкейк наистина е много вдъхновяващ, Дими! Изглежда много фино и апетитно. :) Мой тип десерт. Макар и със закъснение, няма да пропусна да ти честитя този прекрасния юбилей и да ти поднеса моите най-сърдечни пожелания за дълго и безоблачно щастие с половинката и много щастливи моменти на цялото семейство !! :)
AntwortenLöschenБлагодаря ти! Много си мила!
LöschenПоздрави сърдечни и :-)
It's so refreshing to find articles like the ones you post on your site.
AntwortenLöschenДими, хайде тук да ви кажа: Христос Воскресе!
AntwortenLöschenЧе най-вероятно е да го прочетеш.
За съжаление не ми стигна време да пратя картичка, но ти си знаеш, че много ви се радвам и си мисля често за вас.
Целувки и прегръдки за вас с Рене, а на Волфи - поздрави!
И чакам с нетърпение снимки, де...!
Oooo, Весе.. :-D - прочетох най-сетне!
LöschenБлагодаря за поздравите, Весе! А за снимките - ще се взема в ръце в най-скоро време :-)
бъдете мнооого щастливи мила,животът ви да е винаги сладък като тази торта
AntwortenLöschenБлагодарност за добрите думи!
LöschenЗдравствуйте
AntwortenLöschenВаш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.
Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.
Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.
Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.
С наилучшими пожеланиями
Винсент
Petitchef.com
Мила АбраКадабра :)
AntwortenLöschenВинаги съм намирала полезна информация и вдъхновение от твоят блог. Днес отново ми потрябва идея и естествено - първо тук отворих да погледна :))). И виждам прекрасна новина, толкова много се зарадвах! Приеми моите най-сърдечни поздрави и благопожелания, мила Абричке, още много годишнини, отпразнувани в задружие и любов! Да расте здраво, усмихнато и спокойно малкото детенце, да се радва на топлината, красотата и обичта в дома ви и да ги умножава! Да сте честити всички, много се радвам за вас! Една прегръдка (ако разрешиш) от мен, Акварелата, която може и да не си спомняш :)))
Прегръдка и от мен, Акварела! Разбира се, че те помня (макар да не влизам в all.bg) и ми е особено драго твоето внимание! Благодаря ти за добрите думи и милите пожелания! На свой ред желая добро здраве, любов и много, много усмивки на теб и близките ти!
Löschenпп. Мартина е прекрасна! Пу-пу! :-D
Яко, само като прочетох че е с "мак" и настръхнах. Ще помоля моята приятелка да се заеме с тази рецепта и ще споделя какво се е получило! Браво!
AntwortenLöschen