Sonntag, 25. März 2012

Макова тарта с извара



Честит празник Благовещение!

На днешния хубав ден, преди 10 години, официално намерих своята по-добра половинка :-) И взаимно си обещахме да се обичаме и уважаваме, да бъдем заедно в добро и лошо, да бъдем едно цяло!

Нямаме торта за този ни юбилей.
Имаме нещо много по-красиво и сладко - детенце :-D


Честити, здрави и щастливи да са всички настоящи и бъдещи майки!

..и все пак, Малечко позволи на мама да направи нещо за празника. Споделям го с вас:

За форма с диаметър 20см.:

За тестото:

125гр брашно
25гр захар (2с.л)
щипка сол
1 жълтък
60гр масло

Брашното се пресява, прави му се кладенче, в което се сипват щипката сол и захарта и жълтъка. Маслото също се добавя нарязано на малки кубчета. 3амесва се тестото, което се завива в свежо фолио и се оставя за 30мин. в хладилник.

За маковата смес:

60мл. прясно мляко
25гр меко масло
25гр захар
1/2ч. л настъргана лимонена кора
125гр смляно маково семе

Млякото, маслото, захарта, лимонената кора се сипват в подходящ съд и затоплят до завиране. Снемат се от огъня, добавя се и разбърква смляното маково семе. Похлупва се съда и оставя на страна.

За заливката:

1 яйце
1с. л кристална захар
3с. л пудра захар
250гр неовкусена фина извара (20% масленост)
125гр заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко (мисля, че това е еквивалента на продукта Schmand (DE)/Sauerrahm (A) в БГ)
1 пълна с. л пшеничено нишесте
1/2ч. л настъргана лимонена кора
2ч. л лимонен сок

Отделя се жълтък и белтък. Белтъкът с кристалната захар се разбива на сняг. Жълтъкът, изварата, заквасената сметана, нишестето, пудрата захар, лим. кора и лимонения сок се смесват, разбиват добре до хомогенна смес, която се прибавя внимателно към белтъчената, разбърква се с дървена лъжица.

Тестото се разточва с дебелина 1/2см. От него се реже кръг с диаметър еднакъв с диаметъра на тортената форма (предварително намазана с мазнина или обвита с готварска хартия) за 'дъно' и ленти за стените на тортената форма - поне 5см височина. Тестото на дъното се надупчва с вилица:



Изсипва се маковата смес, заравнява се:



Върху нея се изсипва изварената:



Съвсем леко и внимателно се подвиват тестените ръбчета:



Пече се на долен реотан, със завихряне на въздуха, в предварително затоплена фурна - 160°C за 40-45мин. Последните десетина минути тортата се премества на среден реотан, а температурата увеличава на 180-200°C, за да се позапече хубавко и отгоре (ако е необходимо - зависи от особеностите на фурната ) Когато се опече, тартата се оставя върху решетка, но заедно с формата, да поизстине. Едва тогава тортения ринг се маха.



Чийзкейкът се поднася леко охладен. Добре пасва със сладко - от череши, ягоди или червени боровинки.



Да ви е сладко!

40 Kommentare:

  1. Да сте живи и здрави още много години Дими и все така да се обичате! А вече и тримата! Прекрасна тарта.И да знаеш,че много ни липсваш.

    AntwortenLöschen
  2. Дими, честито Благовещение и честита годишнина!
    Пожелавам ви здраве, любов, разбирателство и дълги години споделено щастие!
    Топли прегръдки за теб и много целувки за Малечко :-)

    AntwortenLöschen
  3. Дими, честито Благовещение!
    Дали сте си дума на много хубав ден!
    Да сте живи и здрави всички у дома и много благи вести да съпътстват живота ви!
    Предложението ти е чудесно!
    Прегръдки и хубав ден!

    AntwortenLöschen
  4. Дими, глася се да правя твоята шарена пита днес и видях в рецептата за днешната ви годишнина...точно се чудех каде да ви честитя...
    Желаем ви с Росен много лично щастие - но вие го имате и тази година ще празнувате трима. Бадете здрави!
    Извини ме за правописа - на фонетична сам

    AntwortenLöschen
  5. O, забравих да напиша, че маковата тарта е чудесна,толкова ми липсват красотите ти...
    И си обещала снимки:)

    AntwortenLöschen
  6. Дими, Честит празник!
    Стилно красиво и много вкусно предложение!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  7. Петя Костова Пловдив25. März 2012 um 18:04

    Мила Дими,
    Честит празник! Бъдете благословени със здраве и още много години споделена любов, сбъднати мечти, много поводи за родителска гордост и сълзи от щастие.
    А чийзкейкът е чудесен! Не е загуба, че нямаш време за някоя от фантастичните си торти. Този прекрасен сладкиш създава усещане за домашен уют, тиха радост, топлина... Какво по-хубаво за повода :)

    AntwortenLöschen
  8. Чести двоен празник, Дими!
    Да сте живи и здрави и още много години да споделяте радостите, грижите и щастието заедно!
    И да изживеете най-незабравимите мигове около израстването на малкия сладур!
    Чудесен е чийзкейка. И извара и мак обожавам и си записвам да го направя при първа възможност.
    Поздрави и слънчева пролет!

    AntwortenLöschen
  9. Пожелавам ви много, много здраве, любов, щастие и разбирателство и малкото човече да расте обичано и щастливо и много много да ви радва!

    AntwortenLöschen
  10. Честит празник, Дими!
    най-сърдечни пожелания за здраве, прекрасни моменти и много щастие за трима ви.
    Липсват ми кулинарните вдъхновения, но вдъхновението с Бебчо е много истинско, мило и затрогващо.
    Прекрасно предложение - в твоя елегантен стил с много вкус и финес!Великолепна идея и снимки!
    Голяма прегръдка, много усмивки и пролетно настроение, Диана

    AntwortenLöschen
  11. Дими,
    Честита ви годишнина!Пожелавам ви много обич, същата като преди 10 години!Много радостни и вълнуващи моменти с малкия сладур!Да расте обграден от обич и безгрижие!
    Чудесно оригинално предложение за чийзкейк!

    AntwortenLöschen
  12. Мила Дими, честита годишнина.
    Да сте щастливи дълги, дълги години! Целувки за Рене Антон, теб и Волфганг.
    Сладкишът ти е прекрасен. Елегантен като всичко, което правиш.

    AntwortenLöschen
  13. Честит празник, Дими! Много любов, топлина и светлина в семейството! Десертът е чудесен, а ти определено липсваш в блог пространството. Много хармония и усмивки!

    AntwortenLöschen
  14. И на теб да ти е все сладък живота ,Дими!
    Все така да те обичат.А малкият разбойник много, много, много да ви радва!И да оставя все по-често мама да се вихри в кухнята.
    Много любов и целувки ви желая!
    Честито!Хубав празник!
    Пожелавам ти една хубава, топла и слънчева пролет,за да се разхождате много....и най-веселото , щуро, романтично и детско лято!
    :-))

    AntwortenLöschen
  15. Честита годишнина Дими. Да сте живи и здрави и дълги години заедно.
    Фантастичен сладкиш ни предлагаш. Много ми допадна. И така хубаво си го представила стъпка по стъпка :)Взимам си едно парче :)

    AntwortenLöschen
  16. Ейй, ама как се зарадвах само! Първо, че си писала тук, после на прекрасния сладкиш, който няма начин да не пробвам щом е с мак и като прочетох за повода най-много. :)
    Честит да ви е празника, Дими! Вечна и гореща любов ви желая, сладка и още по-плодородна!
    Целувки за прекрасното семейство, на Малечко по голото дупе :)

    AntwortenLöschen
  17. Дими,честита ви годишнина и от мен!Безоблачно щастие и много радост да има в живота ви!
    Както и преди тук е домът на красотата и си ни подготвила невероятно красив и вкусен десерт,много ми допада!
    Надявам се вече по-често да се "виждаме" на кулинарния небосклон!Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  18. Е, наистина чудесно завръщане, Дими! Честит празник на патерици! Сладкишът изглежда много апетито и съвсем скоро ще го пробвам!
    Благодарности на малкия юнак, че е оставил мама да ни зарадва за пореден път и нас! Да ви е жив и здрав! :)

    AntwortenLöschen
  19. Честит празник, Дими! Страхотна тарта!

    AntwortenLöschen
  20. Честит празник и от мен :-) Туй нещо ме грабна много и ще се пробва задължително :-) Много благодаря .

    AntwortenLöschen
  21. Със закъснение Честит празник! Любов, любов, любов! Прекрасна тарта!

    AntwortenLöschen
  22. Тази рецепта много ми допадна и ще я пробвам, може би днес :)

    AntwortenLöschen
  23. Честита годишнина и успешно завръщане! Специално ми превеждаха от немски какво означава написаното от съпруга ти.Когато разбрах причината за дългото отсъствие, истински се зарадвах.От този приятен ангажимент,по-хубаво нещо на света няма.
    Бъдете живи, здрави и много щастливи!А когато мъничето спи,показвай ни нещо от твоите невероятни творения!Оставам в очакване на следващото изкушение!

    AntwortenLöschen
  24. Мила Дими, маковата тарта е наистина прекрасна, но повода и любовта която сруи от думите ти са още по-прекрасни. Нищо повече не мога да ви пожелая, всичко си имате... пожелавам ви да го запазите и умножите (може би още едно детенце) :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодарност голяма на всички за хубавите думи!

      Thank you, Simona :-)

      Löschen
  25. Радвам се много, че пак си тук, макар и за малко, защото липсваш на всички:) Обожавам да се ровя в блога ти и се възхищавам на таланта ти! Пожелавам ви много сладки моменти с твоя съпруг и чудесното ви момченце! Чийзкейкът изглежда фантастично и мисля да го направя, но понеже не обичам извара, ще сложа крем-сирене, пък да видим...

    Александра

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря ти, Al!

      Предполагам, че ще стане и с крема-сирене.. Сподели, моля те :-)

      Löschen
  26. здравейте. Честит празник. Пожелавам Ви още много такива красиви моменти.:)Чийз кейка изглежда разкошен , но аз живея в Швеция и мисля , че не съм виждала фина неовкусена извара. Има ли нещо, с което мога да я заместя. Cottage cheese например??И др ми въпрос е . Когато приготвям вита торта мога ли да пропусна добавянето на желатин към крема?
    Бъдете живи и здрави.:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Привет, Валентина!

      Не, Cottage cheese (според това, което познавам, купувайки тук) не е подходящ продукт. По-удачно би било да се ползва крема-сирене т.е. млечен продукт от типа на 'Фоладелфията'.
      И да, желатинът в крема-пълнеж за вита торта може да се пропусне. Обикновено не ползвам.

      Löschen
  27. Този чийзкейк наистина е много вдъхновяващ, Дими! Изглежда много фино и апетитно. :) Мой тип десерт. Макар и със закъснение, няма да пропусна да ти честитя този прекрасния юбилей и да ти поднеса моите най-сърдечни пожелания за дълго и безоблачно щастие с половинката и много щастливи моменти на цялото семейство !! :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодаря ти! Много си мила!

      Поздрави сърдечни и :-)

      Löschen
  28. It's so refreshing to find articles like the ones you post on your site.

    AntwortenLöschen
  29. Дими, хайде тук да ви кажа: Христос Воскресе!
    Че най-вероятно е да го прочетеш.
    За съжаление не ми стигна време да пратя картичка, но ти си знаеш, че много ви се радвам и си мисля често за вас.
    Целувки и прегръдки за вас с Рене, а на Волфи - поздрави!
    И чакам с нетърпение снимки, де...!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Oooo, Весе.. :-D - прочетох най-сетне!


      Благодаря за поздравите, Весе! А за снимките - ще се взема в ръце в най-скоро време :-)

      Löschen
  30. бъдете мнооого щастливи мила,животът ви да е винаги сладък като тази торта

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Благодарност за добрите думи!

      Löschen
  31. Мила АбраКадабра :)
    Винаги съм намирала полезна информация и вдъхновение от твоят блог. Днес отново ми потрябва идея и естествено - първо тук отворих да погледна :))). И виждам прекрасна новина, толкова много се зарадвах! Приеми моите най-сърдечни поздрави и благопожелания, мила Абричке, още много годишнини, отпразнувани в задружие и любов! Да расте здраво, усмихнато и спокойно малкото детенце, да се радва на топлината, красотата и обичта в дома ви и да ги умножава! Да сте честити всички, много се радвам за вас! Една прегръдка (ако разрешиш) от мен, Акварелата, която може и да не си спомняш :)))

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Прегръдка и от мен, Акварела! Разбира се, че те помня (макар да не влизам в all.bg) и ми е особено драго твоето внимание! Благодаря ти за добрите думи и милите пожелания! На свой ред желая добро здраве, любов и много, много усмивки на теб и близките ти!

      пп. Мартина е прекрасна! Пу-пу! :-D

      Löschen
  32. Яко, само като прочетох че е с "мак" и настръхнах. Ще помоля моята приятелка да се заеме с тази рецепта и ще споделя какво се е получило! Браво!

    AntwortenLöschen