Честит празник Благовещение!
На днешния хубав ден, преди 10 години, официално намерих своята по-добра половинка :-) И взаимно си обещахме да се обичаме и уважаваме, да бъдем заедно в добро и лошо, да бъдем едно цяло!
Нямаме торта за този ни юбилей.
Имаме нещо много по-красиво и сладко - детенце :-D
Честити, здрави и щастливи да са всички настоящи и бъдещи майки!
..и все пак, Малечко позволи на мама да направи нещо за празника. Споделям го с вас:
За форма с диаметър 20см.:
За тестото:
125гр брашно
25гр захар (2с.л)
щипка сол
1 жълтък
60гр масло
Брашното се пресява, прави му се кладенче, в което се сипват щипката сол и захарта и жълтъка. Маслото също се добавя нарязано на малки кубчета. 3амесва се тестото, което се завива в свежо фолио и се оставя за 30мин. в хладилник.
За маковата смес:
60мл. прясно мляко
25гр меко масло
25гр захар
1/2ч. л настъргана лимонена кора
125гр смляно маково семе
Млякото, маслото, захарта, лимонената кора се сипват в подходящ съд и затоплят до завиране. Снемат се от огъня, добавя се и разбърква смляното маково семе. Похлупва се съда и оставя на страна.
За заливката:
1 яйце
1с. л кристална захар
3с. л пудра захар
250гр неовкусена фина извара (20% масленост)
125гр заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко (мисля, че това е еквивалента на продукта Schmand (DE)/Sauerrahm (A) в БГ)
1 пълна с. л пшеничено нишесте
1/2ч. л настъргана лимонена кора
2ч. л лимонен сок
Отделя се жълтък и белтък. Белтъкът с кристалната захар се разбива на сняг. Жълтъкът, изварата, заквасената сметана, нишестето, пудрата захар, лим. кора и лимонения сок се смесват, разбиват добре до хомогенна смес, която се прибавя внимателно към белтъчената, разбърква се с дървена лъжица.
Тестото се разточва с дебелина 1/2см. От него се реже кръг с диаметър еднакъв с диаметъра на тортената форма (предварително намазана с мазнина или обвита с готварска хартия) за 'дъно' и ленти за стените на тортената форма - поне 5см височина. Тестото на дъното се надупчва с вилица:
Изсипва се маковата смес, заравнява се:
Върху нея се изсипва изварената:
Съвсем леко и внимателно се подвиват тестените ръбчета:
Пече се на долен реотан, със завихряне на въздуха, в предварително затоплена фурна - 160°C за 40-45мин. Последните десетина минути тортата се премества на среден реотан, а температурата увеличава на 180-200°C, за да се позапече хубавко и отгоре (ако е необходимо - зависи от особеностите на фурната ) Когато се опече, тартата се оставя върху решетка, но заедно с формата, да поизстине. Едва тогава тортения ринг се маха.
Чийзкейкът се поднася леко охладен. Добре пасва със сладко - от череши, ягоди или
червени боровинки.
Да ви е сладко!
Да сте живи и здрави още много години Дими и все така да се обичате! А вече и тримата! Прекрасна тарта.И да знаеш,че много ни липсваш.
AntwortenLöschenДими, честито Благовещение и честита годишнина!
AntwortenLöschenПожелавам ви здраве, любов, разбирателство и дълги години споделено щастие!
Топли прегръдки за теб и много целувки за Малечко :-)
Дими, честито Благовещение!
AntwortenLöschenДали сте си дума на много хубав ден!
Да сте живи и здрави всички у дома и много благи вести да съпътстват живота ви!
Предложението ти е чудесно!
Прегръдки и хубав ден!
Дими, глася се да правя твоята шарена пита днес и видях в рецептата за днешната ви годишнина...точно се чудех каде да ви честитя...
AntwortenLöschenЖелаем ви с Росен много лично щастие - но вие го имате и тази година ще празнувате трима. Бадете здрави!
Извини ме за правописа - на фонетична сам
O, забравих да напиша, че маковата тарта е чудесна,толкова ми липсват красотите ти...
AntwortenLöschenИ си обещала снимки:)
Дими, Честит празник!
AntwortenLöschenСтилно красиво и много вкусно предложение!
Поздрави!
Мила Дими,
AntwortenLöschenЧестит празник! Бъдете благословени със здраве и още много години споделена любов, сбъднати мечти, много поводи за родителска гордост и сълзи от щастие.
А чийзкейкът е чудесен! Не е загуба, че нямаш време за някоя от фантастичните си торти. Този прекрасен сладкиш създава усещане за домашен уют, тиха радост, топлина... Какво по-хубаво за повода :)
Чести двоен празник, Дими!
AntwortenLöschenДа сте живи и здрави и още много години да споделяте радостите, грижите и щастието заедно!
И да изживеете най-незабравимите мигове около израстването на малкия сладур!
Чудесен е чийзкейка. И извара и мак обожавам и си записвам да го направя при първа възможност.
Поздрави и слънчева пролет!
Пожелавам ви много, много здраве, любов, щастие и разбирателство и малкото човече да расте обичано и щастливо и много много да ви радва!
AntwortenLöschenЧестит празник, Дими!
AntwortenLöschenнай-сърдечни пожелания за здраве, прекрасни моменти и много щастие за трима ви.
Липсват ми кулинарните вдъхновения, но вдъхновението с Бебчо е много истинско, мило и затрогващо.
Прекрасно предложение - в твоя елегантен стил с много вкус и финес!Великолепна идея и снимки!
Голяма прегръдка, много усмивки и пролетно настроение, Диана
Дими,
AntwortenLöschenЧестита ви годишнина!Пожелавам ви много обич, същата като преди 10 години!Много радостни и вълнуващи моменти с малкия сладур!Да расте обграден от обич и безгрижие!
Чудесно оригинално предложение за чийзкейк!
Мила Дими, честита годишнина.
AntwortenLöschenДа сте щастливи дълги, дълги години! Целувки за Рене Антон, теб и Волфганг.
Сладкишът ти е прекрасен. Елегантен като всичко, което правиш.
Честит празник, Дими! Много любов, топлина и светлина в семейството! Десертът е чудесен, а ти определено липсваш в блог пространството. Много хармония и усмивки!
AntwortenLöschenИ на теб да ти е все сладък живота ,Дими!
AntwortenLöschenВсе така да те обичат.А малкият разбойник много, много, много да ви радва!И да оставя все по-често мама да се вихри в кухнята.
Много любов и целувки ви желая!
Честито!Хубав празник!
Пожелавам ти една хубава, топла и слънчева пролет,за да се разхождате много....и най-веселото , щуро, романтично и детско лято!
:-))
Честита годишнина Дими. Да сте живи и здрави и дълги години заедно.
AntwortenLöschenФантастичен сладкиш ни предлагаш. Много ми допадна. И така хубаво си го представила стъпка по стъпка :)Взимам си едно парче :)
Ейй, ама как се зарадвах само! Първо, че си писала тук, после на прекрасния сладкиш, който няма начин да не пробвам щом е с мак и като прочетох за повода най-много. :)
AntwortenLöschenЧестит да ви е празника, Дими! Вечна и гореща любов ви желая, сладка и още по-плодородна!
Целувки за прекрасното семейство, на Малечко по голото дупе :)
Дими,честита ви годишнина и от мен!Безоблачно щастие и много радост да има в живота ви!
AntwortenLöschenКакто и преди тук е домът на красотата и си ни подготвила невероятно красив и вкусен десерт,много ми допада!
Надявам се вече по-често да се "виждаме" на кулинарния небосклон!Прегръдки!
Е, наистина чудесно завръщане, Дими! Честит празник на патерици! Сладкишът изглежда много апетито и съвсем скоро ще го пробвам!
AntwortenLöschenБлагодарности на малкия юнак, че е оставил мама да ни зарадва за пореден път и нас! Да ви е жив и здрав! :)
Честит празник, Дими! Страхотна тарта!
AntwortenLöschenWelcome back!
AntwortenLöschenЧестит празник и от мен :-) Туй нещо ме грабна много и ще се пробва задължително :-) Много благодаря .
AntwortenLöschenСъс закъснение Честит празник! Любов, любов, любов! Прекрасна тарта!
AntwortenLöschenТази рецепта много ми допадна и ще я пробвам, може би днес :)
AntwortenLöschenЧестита годишнина и успешно завръщане! Специално ми превеждаха от немски какво означава написаното от съпруга ти.Когато разбрах причината за дългото отсъствие, истински се зарадвах.От този приятен ангажимент,по-хубаво нещо на света няма.
AntwortenLöschenБъдете живи, здрави и много щастливи!А когато мъничето спи,показвай ни нещо от твоите невероятни творения!Оставам в очакване на следващото изкушение!
Мила Дими, маковата тарта е наистина прекрасна, но повода и любовта която сруи от думите ти са още по-прекрасни. Нищо повече не мога да ви пожелая, всичко си имате... пожелавам ви да го запазите и умножите (може би още едно детенце) :)
AntwortenLöschenБлагодарност голяма на всички за хубавите думи!
LöschenThank you, Simona :-)
Радвам се много, че пак си тук, макар и за малко, защото липсваш на всички:) Обожавам да се ровя в блога ти и се възхищавам на таланта ти! Пожелавам ви много сладки моменти с твоя съпруг и чудесното ви момченце! Чийзкейкът изглежда фантастично и мисля да го направя, но понеже не обичам извара, ще сложа крем-сирене, пък да видим...
AntwortenLöschenАлександра
Благодаря ти, Al!
LöschenПредполагам, че ще стане и с крема-сирене.. Сподели, моля те :-)
здравейте. Честит празник. Пожелавам Ви още много такива красиви моменти.:)Чийз кейка изглежда разкошен , но аз живея в Швеция и мисля , че не съм виждала фина неовкусена извара. Има ли нещо, с което мога да я заместя. Cottage cheese например??И др ми въпрос е . Когато приготвям вита торта мога ли да пропусна добавянето на желатин към крема?
AntwortenLöschenБъдете живи и здрави.:)
Привет, Валентина!
LöschenНе, Cottage cheese (според това, което познавам, купувайки тук) не е подходящ продукт. По-удачно би било да се ползва крема-сирене т.е. млечен продукт от типа на 'Фоладелфията'.
И да, желатинът в крема-пълнеж за вита торта може да се пропусне. Обикновено не ползвам.
Този чийзкейк наистина е много вдъхновяващ, Дими! Изглежда много фино и апетитно. :) Мой тип десерт. Макар и със закъснение, няма да пропусна да ти честитя този прекрасния юбилей и да ти поднеса моите най-сърдечни пожелания за дълго и безоблачно щастие с половинката и много щастливи моменти на цялото семейство !! :)
AntwortenLöschenБлагодаря ти! Много си мила!
LöschenПоздрави сърдечни и :-)
It's so refreshing to find articles like the ones you post on your site.
AntwortenLöschenДими, хайде тук да ви кажа: Христос Воскресе!
AntwortenLöschenЧе най-вероятно е да го прочетеш.
За съжаление не ми стигна време да пратя картичка, но ти си знаеш, че много ви се радвам и си мисля често за вас.
Целувки и прегръдки за вас с Рене, а на Волфи - поздрави!
И чакам с нетърпение снимки, де...!
Oooo, Весе.. :-D - прочетох най-сетне!
LöschenБлагодаря за поздравите, Весе! А за снимките - ще се взема в ръце в най-скоро време :-)
бъдете мнооого щастливи мила,животът ви да е винаги сладък като тази торта
AntwortenLöschenБлагодарност за добрите думи!
LöschenМила АбраКадабра :)
AntwortenLöschenВинаги съм намирала полезна информация и вдъхновение от твоят блог. Днес отново ми потрябва идея и естествено - първо тук отворих да погледна :))). И виждам прекрасна новина, толкова много се зарадвах! Приеми моите най-сърдечни поздрави и благопожелания, мила Абричке, още много годишнини, отпразнувани в задружие и любов! Да расте здраво, усмихнато и спокойно малкото детенце, да се радва на топлината, красотата и обичта в дома ви и да ги умножава! Да сте честити всички, много се радвам за вас! Една прегръдка (ако разрешиш) от мен, Акварелата, която може и да не си спомняш :)))
Прегръдка и от мен, Акварела! Разбира се, че те помня (макар да не влизам в all.bg) и ми е особено драго твоето внимание! Благодаря ти за добрите думи и милите пожелания! На свой ред желая добро здраве, любов и много, много усмивки на теб и близките ти!
Löschenпп. Мартина е прекрасна! Пу-пу! :-D
Яко, само като прочетох че е с "мак" и настръхнах. Ще помоля моята приятелка да се заеме с тази рецепта и ще споделя какво се е получило! Браво!
AntwortenLöschen