Freitag, 24. Dezember 2010

Орехови сладки



300гр брашно
170гр масло
100гр пудра захар
2 яйца
щипка сол
1 пакетче ванилиева захар
80гр смлени орехови ядки

Брашното се пресява, пудрата захар също, прави се кладенче и в него: студеното масло, нарязано на кубчета, щипка сол, яйцата. Замесва се. След като започне да се хомогенизира, към тестото се прибавя смлените орехи и доумесва. Тестото се завива в свежо фолио, оставя се за час-два в хладилник и после от него се късат приблизително еднакви по големина парчета (всяко от тях до 10гр), овалват се между дланите на топче, което се приплесква и с лек натиск на вилица се правят върху му раета или карета, сладките се редят в застлана с готварска хартия тава и пекат на средна скара, 180°C до златисто. Охлаждат се върху решетка.



Вкусни са и трайни. И лесни за приготвяне.
Удобни за подаряване :-D

3 Kommentare:

  1. Дими,
    весели празници и вълшебна Коледна нощ!

    AntwortenLöschen
  2. Отново нещо като за мен :)
    Весели празници!
    Щраус свири ли :)

    AntwortenLöschen
  3. Чудесен избор, Дими...
    Вълшебна нощ и щастлива Коледа!
    Топлина и здраве, късмет и благоденствие!
    Сърдечни пожелания, Диана

    AntwortenLöschen