Donnerstag, 25. November 2010

Сладки Желъдчета



Носталгия явно ме е обхванала в последно време.. та се присетих и за тези сладки ;-)

Благодаря и на Тони за подсещането :-D

За тестото:

400гр брашно (+/-)
2 яйца (средни по големина)
80гр твърдо масло
100гр пудра захар
1п. ванилиева захар
щипка сол

Яйцата се разбиват с ванилиевата захар и щипка сол на пяна. Брашното се пресява, добавя се разбитото с пудрата захар масло, яйчената смес и се замесва средно твърдо, гладко тесто. От него се късат с чаена лъжичка малки топчета и с леко овалване между дланите се оформят половинките на желъдчетата. Редят се в тава застлана с готварска хартия и пекат в загрята фурна 200°C, средна скара за кратко - до лек загар. Изваждат се и охлаждат добре върху решетка. Напълно охладени, половинките се намазват с мармаладения крем и слепват една с друга. Потапят се последователно от едната страна в разтопения шоколад и овалват в бадемовите ядки.

За слепващия крем:

3с. л гъст мармалад от сини сливи
1с. л масло
1 равна c. л много ситно смлени ядки

Разбива се маслото със захарта, добавя се и мармаладът. Прибавя се в сместа и малко от ядките, но много ситно смляни, почти на прах.

100гр готварски шоколад (на копчета ползвам)
100гр смлени бадеми

Шоколадът се разтопява на водна баня. В него, след като са слепени с мармалад, се потапят частично сладките и веднага се овалват в смлени бадеми.

29 Kommentare:

  1. Hi Dimi,

    sehr feine Präsentation ( wie immer)!!

    LG Jacob

    AntwortenLöschen
  2. Ех, и тези сладки жълъдчета от кога не съм ги опитвала... Дими, връщаш ме в детството :)
    Аз напоследък установявам, че експериментите с нови рецепти не се харесват на домашните и все повече се придържам към традицията...

    AntwortenLöschen
  3. Баба ми, лека и пръст ги правеше тия желъдчета. Това е един от най-прекрасните ми детски спомени. Благодаря ти Dimitrana!

    AntwortenLöschen
  4. Jako interesantno !!
    Imas nagradu na mom blogu !!:)

    AntwortenLöschen
  5. Дими,
    прекрасни жълъдчета - като истински са!
    Чудесна рецепта и снимки - изглеждат неустоимо, "вземам" си едно, докато все още има.
    Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана

    AntwortenLöschen
  6. Хих, върна ме и мен назад във времето. Помагах като малка, а даже веднъж и сама ги направих и бях много горда :)))

    Твоите са станали чудесни, то и няма как де е другояче, след като излизат от твоите ръце :)

    AntwortenLöschen
  7. Ей, Дими, страхотни са:)
    А снимките, с тези листа - разкошни!
    Благодаря за хубавото настроение!

    Сладки и усмихнати да са предстоящите дни.
    Поздрави, Милена.

    AntwortenLöschen
  8. Ехеее, дори не помня кога за последно съм опитвала тези сладки, много миличко ми стана като ги видях :)

    Поздрави, Дими и усмихнат ден!

    AntwortenLöschen
  9. Толкова са красиви,прелестни,Дими!

    AntwortenLöschen
  10. Стархотен, мил спомен от детството :)
    когато нямаше такова разнообразие от сладки, но затова пък тези, които мамите ни правеха си остават вечни и вкусни.
    Хубава вечер :)

    AntwortenLöschen
  11. Все едно са откъснати от дървото,съвсем като истински.Супер са сладка Дими!

    AntwortenLöschen
  12. Дими, Дими!
    Всичко направено и снимано от теб изглежда страхотно! Така ми се иска да можех да посегна и де си взема едно от екрана...

    AntwortenLöschen
  13. Пу едно за мен! Много ги обичам:))))

    AntwortenLöschen
  14. Искам ги всичките - прекрасни са и със сигурност много вкусни!

    AntwortenLöschen
  15. Може би вече не останах, но и аз да кажа колко са хубави и истински!

    AntwortenLöschen
  16. Дими, чудни са се получили! Това са най-любимите сладки на дъщеря ми :) Даже скоро си мислех, че отдавна не съм ги правила, а и съм си събрала малко листенца като твоите за снимки :)

    Сърдечни поздрави с пожелание за спорни и много усмихнати дни :-)

    AntwortenLöschen
  17. Все пак благодарение на носталгията позабравени рецепти напомнят за своето очарование. А поднесени от теб, Дими - истинска наслада!

    AntwortenLöschen
  18. Дими , като истински са тези жълъдчета , прекрасни са !
    Имаш златни ръце !
    Сърдечен поздрав от мен . :)

    AntwortenLöschen
  19. Eх, Дими :) Хубаво си се сетила за тези жълъдчета :) и мен подсети :) и аз ще ги направя.
    Прегръдка и хубав уикенд от мен!

    AntwortenLöschen
  20. Kolko sa hubavi samo! :)

    AntwortenLöschen
  21. Hallo, Jacob!
    Ich freue mich Dich wieder zu sehen :-)

    Kathryn, добре дошла!

    Draga Mirjana, hvala ti puno na nagradi :-)

    Мили приятели, радвам се, че ме наглеждате :-)
    Благодаря ви за вниманието, интереса и одобрението!
    Сладките вече почти свършиха - много ни се харесаха :-P Не знам дали обаче ще направя скоро пак.. голяма занимавка са! Почти колкото сладките Праскови (които ми се ще да пробвам) :-D

    Сърдечни поздрави от мен за вас, приятели и пожелания за здраве, късмет и уют :-)

    AntwortenLöschen
  22. Ех, Дими, върна ме в детството с тези прекрасни сладки!
    Със сигурност ще ги приготвя за Коледа :-)

    Поздрави и пожелания за прекрасна нова седмица!

    AntwortenLöschen
  23. Здравей отново, Димитрана! Аз се опитах да ги направя сладките. На вид станаха красиви, но за съжаление останаха много твърди. Можеш ли да ми подскажеш къде греша? Благодаря ти много. Алекс.

    AntwortenLöschen
  24. Хей.. Ирина, привет и благодаря за коментара!

    :-)))

    Aleks, предполагам, че са били попрепеченки и в резултат са станали по-твърди. Мисля, че има лек и затова: затваряш ги в метална кутия за седмица. При мен помага, когато се позабавя и сладките станат по-твърдички :-) Конкретно за желъдчетата: би трябвало да поомекнат и от мармаладения пласт между половинките..
    Благодаря ти за интереса, Алекс!
    Пожелавам ти удоволствие и успехи в кухнята :-)

    AntwortenLöschen
  25. Много благодаря за съвета, Дими :)! Останаха още няколко сладки, макар че половинката каза, че и така може да ги хруска и ще видим какво ще се получи. Наистина повече време ги оставих във фурната, но все не ми се струваха достатъчно зачервени. Но човек се учи от грешките си както е поговорката.
    Хубав ден от мен :)

    AntwortenLöschen
  26. Ех, Дими, върна ме години, ама години назад :). Не ги бях виждала тези жълъдчета отдавна. Сега си ги записвам за правене. Благодаря ти за подсещането. Много красиво представяне! Поздрави!

    AntwortenLöschen
  27. Спомени, усмивки, аромати, носталгия... много са емоциите, които нахлуват още в самото начало. Дими, сътворила си най-симпатичните желъдчета, които съм виждала :) А комбинацията шоколад, смлени бадеми и мармалад от слини сливи е просто безсрамно изкусителна!
    Снимките и изпълнението са великолепни, както винаги :)
    Поздрави и целувки :*

    AntwortenLöschen
  28. Успех, Алекс!

    Да, спомени, спомени..
    Благодаря ви от сърце за милите думи и одобрителни коментари, Мира, Вили!

    Поздрави и от мен и много :-)))

    AntwortenLöschen
  29. Здравейте, тъкмо се чудех какво да направя за гостите, които ще ми идват на гости. Трябваше ми някакъв десерт, нещо по-лесничко, че не съм от най-сръчните. Надявам се да успея да направя тези желъдчета, които изглеждат много сладки и привлекателни. Благодаря за рецептата.

    AntwortenLöschen