Макар и да нямаше тази година тъй желаната от мен златна, топла, уютна и навън от дома есен, всеки ден се радваме на даровете й, присъстващи на трапезата ни :-)
И освен да споделя колко много ни допада вкуса и колко обичаме вкъщи ястия с тиква, ще похваля и тиквените преложения на Ели, Ина, Зори, Ани, Вероника, Диани, Съни, Лати, Краси, Пепи, Даниела, Лети, Mира, Диди, Нанита, Лулу, Ирина, Мария, Пепеляшка, Мими, Тони.. :-)))
А ето и моето, чудно вкусно есенно предложение - тиквена тарта:
Tолкова ни се хареса, че веднага след като свърши, направих още една :-)
За тестото (форма с диаметър 24-26см.):
3а тестото:
200гр брашно
4с. л пудра захар
100гр меко масло
1 яйце
1с. л заквасена сметана
щипка сол
3а пълнежа:
800-900гр тиква
2-3с. л кристална захар
2 яйца
150гр заквасена сметана
2-3с. л пудра захар
1с. л нишесте
1к. л микс от канела, джинджифил, портокалова кора
2-3с. л галета
130гр смляни орехови ядки
3а заливка-покритие:
200г. пудра захар
3-4 с. л портокалов сок
Приготвя се най-напред тестото: брашното се пресява в подходящ съд, добавят се ванилията, захарта, щипката сол, прави се 'кладенче' и в него - маслото (студено, ако се замесва ръчно) на кубчета. Яйцето и заквасената сметана се разбъркват добре и прибавят. Бързичко се замесва тесто. Трябва да е гладко, средно твърдо, затова брашното е само ориентировачно количество - може да се добави още мъничко при замесването. 3авива се в свежо фолио и за половин час се оставя в хладилника. През това време се почиства и рендосва тиквата. В подходящ съд се задушава тиквата, леко се отцежда от отпуснатия сок, прибавя й се кристалната захар, подправките и смляните орехи. Сместа се оставя да поизстине. Яйцето и заквасената сметана се разбиват добре с 2-3 с. л пудра захар, 1 с. л нишесте, разбърква се до хомогенизиране, прибавя се и галетата и полученото се добавя към задушената тиквена смес.
Тестото се разточва с дебелина 0,5см (най-лесно - между два слоя свежо фолио) и от него се изрязва кръг, с който се покрива дъното на тортената форма, надупчва се с вилица (може да се ползва готварска хартия или формата се намазва хубаво с масло), стените на формата се 'облицоват' с останалото тесто. Изсипва се тиквената плънка, заравнява се и сладкишът се пече в предварително загрята на 180°С фурна, средна скара, за около час. Проверява се с клечица или шиш дали е готов. Ако се прецени, фурната може да се включи известно време само на долен реотан. Тартата се залива със захарна глазура: пудрата захар се пресява, смесва се с портокаловия сок до хомогенна, гладка и лъскава смес. Върху глазурата могат да се посипят смлени орехови ядки, филирани бадеми, настъргана портокалова кора.
Сладкишът е изключително сочен! Много свеж и приятен вкус!
Опитайте :-)
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Ех да бях видяла по-рано тази рецепта, снощи си сварих последните парченца от тиквата. Супер е, и мого вкусно изглежда...
AntwortenLöschenУх, Дими, пак много вкусно предложение :)
AntwortenLöschenАранжировката на първата снимка много ми харесва!
Хубав и усмихнат ден :)
Дими,
AntwortenLöschenмного вкусно и апепитно предложение с тиква ни представяш!
Има толкова неустоими десерти с тиква, че чак ми се иска да опитам всички :)
Поздрави за теб и много усмивки
Страхотен сладкиш
AntwortenLöschenЕдин от любимите ми
Дими, изглежда страшно вкусно, както винаги всичко, което правиш е на ниво.:))
AntwortenLöschenВинаги поглеждам в твоя блог, тук освен невероятните ти вкусотии и красоти, има много приятна атмосфера.:))
Поздрави от Бургас!:)))
Дими, страхотно тиквено предложение!
AntwortenLöschenУсещам, че много ще ми допадне :) И толкова красиво е поднесена, както и всичко друго при теб ;)
Поздрави и хубава седмица!
Дими, много хубава тарта си приготвила! Жалко, че есента не е била златна при вас. За това пък снимките ти компенсират напълно. Поздрави и хубави дни от мен!
AntwortenLöschenНашата тарта по твоята рецепта, мила Дими е вече готова. Уханието което се носеше из кухнята като я приготвяхме беше изумително. Дори аз, която не обичам тиква вдишвах с наслада уханието на тиква, канела, ванилия и цитрус. Опитайте няма да съжалявате , а се приготвя и бързичко.
AntwortenLöschenБлагодаря за рецептата.
Ах, Дими, страхотна тарта- много обичам такава тиквена тарта, дъщеря ми у нас им е майстора.тази година нещо се замотах и нищичко с тиква още не съм спретнала, е освен печената, де...но, нещо ме поблазни тази тарта!
AntwortenLöschenС усмивка
Мария
Дими, прекрасен десерт! Първата снимка е истински сгряваща.
AntwortenLöschenНие имаме много хубав ноември в България :) Слънчев и чак лятно топъл на места.
Поздрави и много поводи за усмивки ти пожелавам!
Дими, страхотни есенни, колоритни, топли и уютни снимки, и не се и съмнявам, че зад тях стои също толкова насищащо сетивата кулинарно предложение!
AntwortenLöschenДими, прекрасен аромат се усети у нас :)
AntwortenLöschenПоздрави сърдечни и много усмивки :)
Много слънчево предложение, Дими, в унисон с циганското лято.
AntwortenLöschenИ - както винаги при теб - перфектен разрез, перфектно парче, страхотно е!
Хубава и усмихната седмица ти пожелавам :)
Дими, чудна е тиквената тарта - записвам си и твоята рецепта!
AntwortenLöschen:)
О, изглежда страхотно! Не, "страхотно" е меко казано. Още тази събота ще изпробвам рецептата. Дано и при мен да се получат такива разкошотийки. Само джинджифилът мисля да не участва в забавлението. Нещо не ми понася...
AntwortenLöschenПоздрави!
Дими, хей, от кога надничам тук. А ти, какво мързелуваш, а?
AntwortenLöschenОбаче пък толкова е неустоимо днешното ти предложение...
Жалко, че при вас есен не е имало, тук първо бе тръгнала зима да идва, но от известно време се радваме на чудесно, топло и слънчево време.
Изпращам ти телепатично малко слънце и една целувка.
Поздравления, Дими!
AntwortenLöschenМного добре изглежда тази Тиквена тарта!
Колкото и да не ми се иска да правя и сладкиши, този май ще го изпробвам...
Поздрави!
Кемерова
Дими, разкошна тарта, много есенно и актуално предложение за десерт.
AntwortenLöschenПоздрави!
Оооо колко ми харесва тази рецепта! Тартата е чудесна!
AntwortenLöschenВинаги ти идват прекрасни идеи, Дими!
Сърдечен поздрав и прегръдка!
Дими,
AntwortenLöschenнаистина изглежда много изкушаващо свеж и с ароматен вкус, но ще допълня -
впечатляващо представяне в снимки, цветова композиция и стилно поднасяне.
Прекрасно есенно предложение, много биха ме зарадвали още твои кулинарни идеи.
Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана
Поредната страхотна рецепта! Поздравления
AntwortenLöschenМного, изключително много ме радват коментарите ви, приятели!
AntwortenLöschenБлагодаря от все сърце за интереса и одобрителните думи!
Благодаря за милите поздрави!
И от мен:
Поздрави най-сърдечни и много, много :-)))!
Oh my goodness! These photos, especially the first one ~ the still life ~ and the last one with the tiny groundhog in the plate, are gorgeous! And the recipe looks delicious :->
AntwortenLöschenHi Marie,
AntwortenLöschenMany thanks for your so nice compliments!
All the Best!