Montag, 15. November 2010

Тиквена тарта

Макар и да нямаше тази година тъй желаната от мен златна, топла, уютна и навън от дома есен, всеки ден се радваме на даровете й, присъстващи на трапезата ни :-)



И освен да споделя колко много ни допада вкуса и колко обичаме вкъщи ястия с тиква, ще похваля и тиквените преложения на Ели, Ина, Зори, Ани, Вероника, Диани, Съни, Лати, Краси, Пепи, Даниела, Лети, Mира, Диди, Нанита, Лулу, Ирина, Мария, Пепеляшка, Мими, Тони.. :-)))

А ето и моето, чудно вкусно есенно предложение - тиквена тарта:



Tолкова ни се хареса, че веднага след като свърши, направих още една :-)



За тестото (форма с диаметър 24-26см.):

3а тестото:

200гр брашно
4с. л пудра захар
100гр меко масло
1 яйце
1с. л заквасена сметана
щипка сол

3а пълнежа:

800-900гр тиква
2-3с. л кристална захар
2 яйца
150гр заквасена сметана
2-3с. л пудра захар
1с. л нишесте
1к. л микс от канела, джинджифил, портокалова кора
2-3с. л галета
130гр смляни орехови ядки

3а заливка-покритие:

200г. пудра захар
3-4 с. л портокалов сок

Приготвя се най-напред тестото: брашното се пресява в подходящ съд, добавят се ванилията, захарта, щипката сол, прави се 'кладенче' и в него - маслото (студено, ако се замесва ръчно) на кубчета. Яйцето и заквасената сметана се разбъркват добре и прибавят. Бързичко се замесва тесто. Трябва да е гладко, средно твърдо, затова брашното е само ориентировачно количество - може да се добави още мъничко при замесването. 3авива се в свежо фолио и за половин час се оставя в хладилника. През това време се почиства и рендосва тиквата. В подходящ съд се задушава тиквата, леко се отцежда от отпуснатия сок, прибавя й се кристалната захар, подправките и смляните орехи. Сместа се оставя да поизстине. Яйцето и заквасената сметана се разбиват добре с 2-3 с. л пудра захар, 1 с. л нишесте, разбърква се до хомогенизиране, прибавя се и галетата и полученото се добавя към задушената тиквена смес.
Тестото се разточва с дебелина 0,5см (най-лесно - между два слоя свежо фолио) и от него се изрязва кръг, с който се покрива дъното на тортената форма, надупчва се с вилица (може да се ползва готварска хартия или формата се намазва хубаво с масло), стените на формата се 'облицоват' с останалото тесто. Изсипва се тиквената плънка, заравнява се и сладкишът се пече в предварително загрята на 180°С фурна, средна скара, за около час. Проверява се с клечица или шиш дали е готов. Ако се прецени, фурната може да се включи известно време само на долен реотан. Тартата се залива със захарна глазура: пудрата захар се пресява, смесва се с портокаловия сок до хомогенна, гладка и лъскава смес. Върху глазурата могат да се посипят смлени орехови ядки, филирани бадеми, настъргана портокалова кора.



Сладкишът е изключително сочен! Много свеж и приятен вкус!



Опитайте :-)

Kommentare:

  1. Ех да бях видяла по-рано тази рецепта, снощи си сварих последните парченца от тиквата. Супер е, и мого вкусно изглежда...

    AntwortenLöschen
  2. Ух, Дими, пак много вкусно предложение :)
    Аранжировката на първата снимка много ми харесва!

    Хубав и усмихнат ден :)

    AntwortenLöschen
  3. Дими,
    много вкусно и апепитно предложение с тиква ни представяш!
    Има толкова неустоими десерти с тиква, че чак ми се иска да опитам всички :)

    Поздрави за теб и много усмивки

    AntwortenLöschen
  4. Страхотен сладкиш
    Един от любимите ми

    AntwortenLöschen
  5. Дими, изглежда страшно вкусно, както винаги всичко, което правиш е на ниво.:))
    Винаги поглеждам в твоя блог, тук освен невероятните ти вкусотии и красоти, има много приятна атмосфера.:))
    Поздрави от Бургас!:)))

    AntwortenLöschen
  6. Дими, страхотно тиквено предложение!
    Усещам, че много ще ми допадне :) И толкова красиво е поднесена, както и всичко друго при теб ;)
    Поздрави и хубава седмица!

    AntwortenLöschen
  7. Дими, много хубава тарта си приготвила! Жалко, че есента не е била златна при вас. За това пък снимките ти компенсират напълно. Поздрави и хубави дни от мен!

    AntwortenLöschen
  8. Нашата тарта по твоята рецепта, мила Дими е вече готова. Уханието което се носеше из кухнята като я приготвяхме беше изумително. Дори аз, която не обичам тиква вдишвах с наслада уханието на тиква, канела, ванилия и цитрус. Опитайте няма да съжалявате , а се приготвя и бързичко.
    Благодаря за рецептата.

    AntwortenLöschen
  9. Ах, Дими, страхотна тарта- много обичам такава тиквена тарта, дъщеря ми у нас им е майстора.тази година нещо се замотах и нищичко с тиква още не съм спретнала, е освен печената, де...но, нещо ме поблазни тази тарта!
    С усмивка
    Мария

    AntwortenLöschen
  10. Дими, прекрасен десерт! Първата снимка е истински сгряваща.
    Ние имаме много хубав ноември в България :) Слънчев и чак лятно топъл на места.
    Поздрави и много поводи за усмивки ти пожелавам!

    AntwortenLöschen
  11. Дими, страхотни есенни, колоритни, топли и уютни снимки, и не се и съмнявам, че зад тях стои също толкова насищащо сетивата кулинарно предложение!

    AntwortenLöschen
  12. Дими, прекрасен аромат се усети у нас :)
    Поздрави сърдечни и много усмивки :)

    AntwortenLöschen
  13. Много слънчево предложение, Дими, в унисон с циганското лято.
    И - както винаги при теб - перфектен разрез, перфектно парче, страхотно е!
    Хубава и усмихната седмица ти пожелавам :)

    AntwortenLöschen
  14. Дими, чудна е тиквената тарта - записвам си и твоята рецепта!
    :)

    AntwortenLöschen
  15. О, изглежда страхотно! Не, "страхотно" е меко казано. Още тази събота ще изпробвам рецептата. Дано и при мен да се получат такива разкошотийки. Само джинджифилът мисля да не участва в забавлението. Нещо не ми понася...
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  16. Дими, хей, от кога надничам тук. А ти, какво мързелуваш, а?
    Обаче пък толкова е неустоимо днешното ти предложение...
    Жалко, че при вас есен не е имало, тук първо бе тръгнала зима да идва, но от известно време се радваме на чудесно, топло и слънчево време.
    Изпращам ти телепатично малко слънце и една целувка.

    AntwortenLöschen
  17. Поздравления, Дими!
    Много добре изглежда тази Тиквена тарта!
    Колкото и да не ми се иска да правя и сладкиши, този май ще го изпробвам...
    Поздрави!
    Кемерова

    AntwortenLöschen
  18. Дими, разкошна тарта, много есенно и актуално предложение за десерт.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  19. Оооо колко ми харесва тази рецепта! Тартата е чудесна!
    Винаги ти идват прекрасни идеи, Дими!
    Сърдечен поздрав и прегръдка!

    AntwortenLöschen
  20. Дими,
    наистина изглежда много изкушаващо свеж и с ароматен вкус, но ще допълня -
    впечатляващо представяне в снимки, цветова композиция и стилно поднасяне.
    Прекрасно есенно предложение, много биха ме зарадвали още твои кулинарни идеи.
    Поздрав, прегръдка и много усмивки, Диана

    AntwortenLöschen
  21. Поредната страхотна рецепта! Поздравления

    AntwortenLöschen
  22. Много, изключително много ме радват коментарите ви, приятели!
    Благодаря от все сърце за интереса и одобрителните думи!
    Благодаря за милите поздрави!

    И от мен:

    Поздрави най-сърдечни и много, много :-)))!

    AntwortenLöschen
  23. Oh my goodness! These photos, especially the first one ~ the still life ~ and the last one with the tiny groundhog in the plate, are gorgeous! And the recipe looks delicious :->

    AntwortenLöschen
  24. Hi Marie,
    Many thanks for your so nice compliments!
    All the Best!

    AntwortenLöschen