Dienstag, 19. Oktober 2010

Шпек-кнедли по тиролски - Tiroler Speckknödeln



Их, бре... пак ли кнедли?!

Ами.. да :-D Още една рецепта от австрийската кухня. Но преди да стигна до нея, вероятно се сещате, отново ще има малко снимчици ;-)

Освен от природата около Zillertal, бях силно впечатлена от сградите - домове построени с много старание, с усет към красотата, с любов към детайла - чисти, красиви, уютни. С чудно оформени градини, с много цветя.. пъстри, ярки, избуяващи по прозорци, тераси и дворове.

Finkenberg:











Mayrhofen:









Но.. Mayrhofen ни разочарова с кухнята си: твърде нагодена към германските туристи и немския вкус. Дори кафето бе ужасно! Нищо.. добре е да се знае ;-) Затова пък попаднахме в Lanersbach на местната пекарна-сладкарница Stock, всичко бе изключително свежо и вкусно, а кафето - заличи всички травми от това в Mayrhofen :-D



A самото селище ни плени с чара си:









Обич, грижа и красота в детайлите:







Приказно красиво, нали? :-)
Но в Тирол всеки ден може да е различен и хората там са подготвени за всичко:









Е.. и в такова снежно време, няма нищо по-подходящо от Tiroler Speckknödeln :-D



1 глава кромид
300гр стар бял хляб - сухар на кубчета
100-150гр шпек-кубчета
2 яйца
200-250мл прясно мляко
1с. л масло
2с. л брашно
1с. л ситно нарязан магданоз и див чесън
сол, индийско орехче, чер пипер

250гр стар бял хляб - сухар на кубчета
250мл прясно мляко
150гр шпек на ситни кубчета
2 яйца
4с. л брашно
1с. л масло
връзка магданоз
половин глава кромид на много ситно (аз не слагам)
сол, щипка чер пипер
1к. л индийско орехче
чудна подправка е прясната мащерка

Кромидът се почиства, нарязва на ситно и запържва в мазнинката, заедно с шпек-кубчетата. Яйцата и прясното мляко (и двата продукта със стайна температура) се разбъркват до пяна, заедно със сол и подправки. Придобавят се към сухарените кубчета и зелените подправки, разбъркват и оставят за 15мин. да поемат течната смес. После се добавят поизстиналият кромид и шпек, брашното се пресява върху сместа и внимателно разбърква с дървена лъжица. От сместа (топейки дланите във вода) се оформят топки-кнедли, които се потапят във вряща подсолена вода, огънят веднага се намалява до слабо къкрене и кнедлите се оставят за 15мин. в горещата, но не вряща вода. Паралелно се приготвя като гарнитура към кнедлите кисело зеле на фурна (с няколко резена домат и скилидки чесън, може и към зелето да се добави шпек). Или както в случая - Wurzelsoße.

Сосчето:

кубче-две бульон
половин глава кромид
жълт морков
оранжев морков
корен магданоз
корен целина

Настъргват се на ситно ренде и добавят в бульона, приготвен в по-малко количество вода, за да е по-концентриран и интензивен сосът.



Вкусно :-P

И още малко по темата..:

Кнедлите са традиционно ястие за Централна Европа - Австрия, Чехия, Полша, Словакия, Германия.. В зависимост от продуктите и рецептата, могат да бъдат приготвени и да съдържат най-различни продукти: картофи, хляб (сухар), грис, брашно, извара, месо... Могат да бъдат както солени, така и сладки на вкус, както основно ястие, така и десерт.

Най-лесни и бързи са кнедлите от сухар. Към тях именно принадлежат кнедлите с шпек. Думата най-общо се превежда като сланина - тъканта между кожата и мускулите на прасето. Разнообразието всъщност е голямо, според ползваната свинска част - от гръб, корем или от бут, видът на обработка, съдържанието на мастна тъкан и т.н. Гръбният шпек често се ползва при шпиковане на по-сухи меса (завива се около телешко, например, за да се избегне изсушаването му при печене) и бардиране - същото при месо от дивеч, ползва се за добиване на мас, също смлян или на ситни кубчета в направата на различни видове салами.Коремният шпек допълва обикновено този от плешката в направата на ауфшнит-салами (обикновено се продават нарязани на много тънки шайби, готови за консумация):Bierschinken - бирена шунка, Bayerische Gelbwurst - баварски жълт салам, за Lyoner - лионер и тип Salami - 'шпеков салам'.Шпек се предлага осолен, пушен и сушен, а и в комбинация от тези обработки.. Беконът, например, представлява осолена и опушена гръбна или коремна тлъстина заедно с част от месната тъкан.
Най-познати шпек-продукти са: Schwarwälder Schinken- шварцвалдската шунка, Tiroler Speck - тиролски шпек, Pancetta, още Lardo и Salo - познатата на всички ни домашна осолена сланина.Често ползвам вид бекон, шварцвалдска шунка и speckwürfel - шпек-кубчета

Всичко най-добро и вкусно пожелавам :-)

Kommentare:

  1. Красота и аромат съчетани толкова умело, както само ти умееш, Дими! Благодаря ти, за чудесното виртуално пътешествие и вкусната рецепта! Тези кнедли вече са по мой вкус и няма начин да не ги направя и насладя!
    Апропо, толкова дълго отлаганата Майчина пита вече е планувана за приготвяне и представяне. Намерих в родината да се продава шпек за нея и ще я приготвя до няколко дни. :)
    Прегръдки и пожелания за здраве и безброй усмивки! :)

    AntwortenLöschen
  2. Ах, Дими! Бръкна ми в раната с тез чудни снимки ;) От пролетта не съм идвала натам и направо се затъжих за всичко. И цветята и хората, въздухът, ароматите, спокойствието и романтиката.. и наистина КАФЕТО(със сметана и канела) :) Божее, каква носталгия ме обзе!
    Кнедличките пък са чудни, да! Точно на мястото са си - в студеното и снежно време. А спаначените бих оставила за пролетта, в градината ;)
    Сърдечни поздрави и спорна седмица, мило момиче! :)

    AntwortenLöschen
  3. Все им се опъвам на кнедлите. Ще взема да ги направя най после:) Поздрави!

    AntwortenLöschen
  4. Много красиво място - нямам думи... и си го запечатала в разкошни снимки, Дими!
    Снежните много ми напомнят на родният ми краи в БГ. :)
    За кнедлите все още се надявам някой да ме почерпи :)

    AntwortenLöschen
  5. Дими,
    хубава разходка сте направили. А ястието ти е поднесено с много стил и вкус. Очите ми останаха в него.
    Поздрави от мен

    AntwortenLöschen
  6. Дими, страхотни снимки показваш! Ама тези градчета са като от приказките! С удоволствие бих се разходила там...
    А кнедлите... От доста време са ми грабнали вниманието и тези вече ще взема да ги направя ;))

    AntwortenLöschen
  7. Дими, толкова е красиво при теб :)
    Прекрасна разходка, като нарисувани са къщите!
    А кнедлите ти са поредното изкушение!
    Сърдечни поздрави и много топлина в дома!

    AntwortenLöschen
  8. Дими, наистина е приказка....Спомних си и за моето пътуване по тези места, беше преди 7 години, но пазя цветни и мили спомени.
    Поздрави и есенни емоции ти желая!
    Мария

    AntwortenLöschen
  9. Дими, благодаря ти за тази приказна разходка, местенцата са толкова красиви!

    А кнедлите пък изглеждат толкова изкушаващо!

    Поздрави и хубави, есенни дни :-)

    AntwortenLöschen
  10. E, Дими :) все отлагам кнедлите, но тези... просто ще ги направя :) Много подхождат на хладно време.
    За Тирол - всичко е просто прекрасно, винаги съм се впечатлявала от реда и красотата, които царят и в най-малките селца. Моята голяма любов е Кернтен, обаче :) И макар че много добре знам, че пъпната ми връв е хвърлена в двора на Софийския университет сигурно някой силен вятър я е отвял по тези земи :)
    Хубава вечер от мен и усмихнато утре :)

    AntwortenLöschen
  11. Благодаря за разходката,Дими! :))
    Стархотни снимки!
    И на обстановката,и на кнедлите...
    А сервиза ти е възхитителен!
    Прегръдки!

    AntwortenLöschen
  12. Дими, чудесно съчетание ни предлагаш.
    Много спокойно и красиво, уютно и цветно местенце и традиционни кнедли.
    Прекрасни снимки -
    в природата и на масата.
    Благодаря за удоволствието,
    поздрав и прегръдки, Диана

    AntwortenLöschen
  13. Здравей, Димитрана! Първа аз ще се запиша под новата рецепта. Много ми хареса, във вегетариански вид си я представям същата, само че с вегански шпек салам. Чудесни снимки и на рецептите и на местата, по които обикаляте, още от Чехия ми взе дъха, голяма красота! В Тирол не съм била никога, а веднъж в Австрия, най-чистата, красива и подредена страна, която съм виждала. :) Ще експериментирам с новите кнедли и ще ти пусна снимка, веднага щом се отърся от лавината с ангажименти, която ме е затрупала.
    Пожелавам ти прекрасен ден и ведро настроение!

    AntwortenLöschen
  14. Дими, просто останах без думи! То кое да коментира по-напред човек?! Вкусната рецепта, виртуалната разходка или обясненията за произхода на кнедлите?

    Така аптетитно изглежда, че ще ме накараш да я пробвам тази рецепта! :-)

    AntwortenLöschen
  15. Дими, много хубави тиролски снимки, както и на ястието. Аз нали леко странях от кнедлите до сега, но тази рецепта със сухари ми звучи интересна. Може би това е добър старт за експериментирането с този вид продукт. Благодаря ти за рецептата!

    AntwortenLöschen
  16. Привет, Ева! Дааа.. кнедлите напомням на Serviettenknödeln, които се правят често в Чехия, някой път ще спретна и тях :-))
    Успех с Майчината пита!

    Горещи прегръдки за теб, Ирма! :-)

    Благодаря за посещението, Катя! Поздрави!

    Maрия, ако наминаваш през Виена, ще те очаквам с радост :-D

    Даниела, Ели, Дани, благодарности сърдечни!

    Ами.. 7 години, време е за отново, Пепеляшка!

    Благодаря на свой ред, Ирина! Здрава и уютна да е и за теб есента :-)

    Широко ме усмихна, Зори :-) Благодаря ти!

    Краси, Диани, прегръщам ви! Бъдете здрави и усмихнати :-)

    Добре дошла в страничката ми, Екатерина!
    Радват ме похвалните ти думи! Кнедлите ще се получат добре и във вегетарианския им вариант! Ще очаквам снимка :-)
    Всичко най-добро ти пожелавам!

    О, Ани, прекрасен комплимент са думите ти - благодаря! Поздрави сърдечни и :-)))

    Пожелавам успех, Станимира!
    И здраве, уют и усмивки през есента :-)

    AntwortenLöschen
  17. Тирол никога няма да ми омръзне да посещавам!Изключително притегателно и приказно място - красиво,уютно,топло и вкусно!
    Разкошна разходка и чудесни снимки!
    Харесвам много тиролските кнедли,особено с кисело зеле.Но докато то стане,соса,който предлагаш е идеален заместител:)

    Поздрави и хубав,спокоен уикенд!

    AntwortenLöschen
  18. Няма да коментирам фантастичните кулинарни способности на авторката, те са видни, но съм впечатлен от красивите фотоси! Както се вижда "загниващия" капитализъм, за който много ни говореха по времето на социализЪма, гние и мирише на Кристиян Диор. Къде сме ние?!...

    AntwortenLöschen
  19. Чудесен коментар, Диди! Отлично се разбрахме :-D
    Благодаря ти сърдечно!

    Здравейте, г-н Христов :-)

    Благодаря за интереса и похвалните думи!
    За съжаление не мога да отговоря на въпроса.. но със сигурност става дума за труд и дисциплина. Но не псевдо.

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  20. Дими, фантастични снимки, направо се почувствах там :) Страшно красиво местенце..
    а рецептата е поредното ти вкусно изкушение :)Поздрави и хубав слънчев ден.

    AntwortenLöschen
  21. Благодаря за посещението и одобрителните думи, Ани, много се радвам :-)

    Поздрави и много, много :-)))

    AntwortenLöschen