Freitag, 8. Oktober 2010

Спаначени кнедли в горгондзола



Преди рецептата за чудесните кнедлички ще ви покажа няколко снимки от едно кътче в Северен Тирол (Zillertal):





Mayrhofen, планинските върхове наоколо



и покоряването им ;-)



Толкова зеленина и слънце поглъщат там очите.. а душата се радва на мир, тишина и спокойствие.



С настъпването на есента, с носталгия си спомням за приказната тиролска гора:





И за да не ви отегча.. сега е момента да спомена, че точно в подножието на тези скали се намира гостилницата Karlsteg:



Уютно, подредено в традиционен стил



и с вкусна кухня предлагаща тиролски ястия.



Е, да си дойдем на думата: именно там хапнах спаначени кнедли в сос горгондзола :-D
Разбира се, че ми се усладиха.. затова ги направих и вкъщи - моите никак не отсъпват по вкус и на вид, напротив :-)))



3а 2 порции:

400гр замразен спанак
400гр картофи
1 яйце
100гр фина извара
1с. л брашно
сол, индийско орехче

3а соса:

100мл течна, неовкусена (20 или 36% масленост) сметана
100мл вода
1 равна с. л нишесте
150гр горгондзола (синьо или зелено сирене)

орехови ядки по желание - не само за украса, пасват отлично на вкус :-)

Картофите се сваряват, обелват и намачкват. Спанакът, ако е пресен се бланшира в подсолена вода, ако е замразен - размразява, отцежда се от течността и разбърква с картофената смес, към която се добавя яйцето, изварата, щипка-две сол, индийско орехче. Последно идва ред на 1-2с. л брашно, разбъркват се леко. После сместа добре се омесва. Топейки длани във вода, от спаначено-картофената смес се оформят топки, големи колкото шепа, оформят се с леко попритискане и се потапят внимателно в горещата, но не клокаща или вряща подсолена вода. Огънят се намалява и кнедлите се оставят за 15-на минути. Трябва да се внимава кнедлите да са потопени във водата, но да не полепнат по дъното на съда, а когато са готови те изплуват нагоре.

През това време се приготвя соса: В подходящ съд се налива сметаната и затопля. Синьото сирене се намачква с вилица или нарязва на малки парченца и потапя в горещата сметана. В хладката вода, съвсем внимателно се добавя без да става на бучици нишестето и разбърква на кашица. Изсипва се при сметаната и с разбъркване се сгъстява на умерена температура в подходящ съд. Преди да е напълно готов, към соса се прибавя пресен много наситно нарязан магданоз, разбърква се и след минута сосчето е готово. През това време са готови и кнедлите, сервират се топли.



Много ни харесаха в комбинация с чашка бяло вино. Наздраве :-)

27 Kommentare:

  1. E, приказка! Снимките са прекрасни, Дими, а посудата е... нямам думи :)
    Кнедлите също изглеждат чудесно, но не знам дали у нас ще намеря горгонзола (замислих се... дали не видях в Метро?)
    Публикацията ти срашно много ми допадна, вълшебна си :)

    Много усмивки :)

    AntwortenLöschen
  2. Сякаш ми изчезна коментара.
    Дими, страхтно красиво поднесено, очите ми останаха и в съдовете ти.
    Аз така и не се наканих да направя кнедли - струва ми се сложно, но обещавам да ти се похваля на ушенце, че ще ме е срам да ги покажа...
    А Тирол така ме заплени с това спокойствие...там времето спряло ли е...

    AntwortenLöschen
  3. Какви чудни местенца има в Северен Тирол! Прекрасни снимки, Дими!
    Толкова стилно си поднесла кнедлите! Винаги много ме впечатляват твоите сервизи :))

    AntwortenLöschen
  4. Страхотни са снимките, за кнедлите да не говорим! Спанак със сирена ми е любима комбинация!:-)

    AntwortenLöschen
  5. Ох,Дими,страхотни са!
    И кнедлите,и снимките... :))
    Ще ги преборя аз тия кнедли...
    Хубава вечер!

    AntwortenLöschen
  6. Ооо, това изглежда жестоко! Обожавам спанак!

    AntwortenLöschen
  7. Eх,този Тирол :)
    Инсбрук наблизо ли е :)

    AntwortenLöschen
  8. Вълшебно място, Дими :) Истинска зелена почивка :)
    И ястието като вкусово съчетание много ми допада.
    Прегръдка и хубави събота и неделя от мен!

    AntwortenLöschen
  9. Страхотна си, Дими!
    Прекрасна публикация -
    впечатляващо красиво,
    много елегантно,
    изкушаващо апетитно.
    Прегръдка и благодаря, Диана

    AntwortenLöschen
  10. Дими, пренесох се в приказките :)
    Благодаря за споделянето, прекрасно място!

    А представянето на рецептата е толкова стилно :
    поздравления!
    Е, този път няма начин да не опитам кнедлите :
    спанак, сиренца, орехи - все любими продукти!
    Сърдечни поздрави и топли, уютни, дни!

    AntwortenLöschen
  11. Дими,преди време се пробвах с такива ньоки или кнедли не знам каква е точно разликата, и ми се разпаднаха. Не станаха на топчета. Сега виждам, че си сложила и картофи. Може би в тях е разковничето. А соса вещае да е божествен.
    Много апетитно и с тези орехчета :)
    Уникални снимки и уникална природа си ни показала. Човек се захласва и размечтава:)
    Приятен уикенд

    AntwortenLöschen
  12. Ти си моят носител на добро настроение! С публикациите ти не само се облизвам ами и си бродя из широкия свят :) Чудно кътче а рецептата е с любимият ми спанак. Блаагодаря че я сподели с нас. Прекрасен weekend!

    AntwortenLöschen
  13. Много,много е красиво.А от опит знам,че правиш страхотни кнедли.Изглеждат великолепно.

    AntwortenLöschen
  14. Ина, радваш ме :-) A сосчето ще стане добре с всяко синьо или зелено (от типа на мухлясалите ;-)) сирене.. :-D

    Ех, Весе.. времето в Тирол също тече.. за съжаление. Хайде, като ми дойдеш на гости ще ти направя и кнедлички, обещавам!
    Прегръдки от нас за вас :-)

    Изчервявам се.. но приятно, Ели :-) Благодаря!

    Мария.. всяка похвала от теб ми е ценна!
    Усмихнат и доволен уикенд ти желая :-)

    Успех! Краси, :-)))

    Благодаря за одобрението в коментара ти, Ваня!

    Val.. бил си в Инсбрук? От Zillertal не е далеч.. около 100-на километра :-)

    Да, Зори.. хубаво беше. Отморяващо, разтоварващо психически, зареждащо с нова енергия.. Догодина може би - пак.
    Здраве, нежност и доволство в дома ти, мила!

    И аз благодаря, Диани! Прегръщам те!

    Да, и на нас са ни любими картофите, спанака, сиренце.. мхмм :-P
    Бъди здрава, Дани! И много уют и радост ти желая :-)

    Ани, благодаря за интереса и похвалните думи!
    За ньоките и кнедлите е важно яйце в направата и НЕвряща, гореща, но тиха вода при варенето им - тогава не се разпадат. Не се притеснявай, че на тих огън ще останат сурови - няма! Хубав уикенд и за теб :-)

    Изключително мил комплимент, Лина! Благодаря ти от все сърце за усмивката! :-)

    Ха, вярно, бре :-D Само дето сосчето тогава ми стана твърде гъсто.. Следващият път ти ще си заръчаш нещо предварително ;-)
    Благодаря, Йоли, прегръщам те, мила :-)

    AntwortenLöschen
  15. Дими, отново чудесната рецепта :). Благодаря ти и за прекрасната разходка из тиролскита планини! Гората е направо приказна, направо очаквах някое джудже да се покаже иззад дървото!
    Изкушаваш ме да се пробвам на кнедли :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    AntwortenLöschen
  16. Мира, :-D Джуджетата няма там, но гноми.. хм :-)
    Радва ме много позитивния ти коментар!
    Слънчева и усмихната неделя :-)))

    AntwortenLöschen
  17. Ей, че хубаво Дими!!!
    Страхотни места си посетила!
    Ти продължаваш да "настъпваш" любопитството ми относно кнедлите :)
    Хубава вечер и много уют през есенният сезон!

    AntwortenLöschen
  18. Дими, ти успешно работиш по въпроса да дам шанс на кнедлите. Спанак и горгондзола, сигурно ще е много вкусно.
    И на мен очите ми останаха в сервиза ти. Много е красив и зеленото и златното така си отиват със спанака и орехчетата отгоре.
    Много красиви са снимките от Тирол, приказната гора и всичко. Там сега сигурно е в сняг, но то и зимата си има предимства - в къщи на топло с любими хора и така :). Поздрави за хубавия постинг и до скоро!

    AntwortenLöschen
  19. Прекрасен е Тирол, а гората - приказна, благодаря за виртуалната разходка,Дими!
    А кнедлите ти както винаги са майсторски клас - съвсем еднакви и равни топки.
    Много ми харесва тази им комбинация със соса, благодаря за идеята!
    Хубава и успешна нова седмица ти пожелавам!

    AntwortenLöschen
  20. Çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var ellerinize, emeğinize sağlık. Ayrıca muhteşem resimler için teşekkürler.

    Saygılar.

    AntwortenLöschen
  21. Дими, благодаря за страхотното кулинарно- туристическо пътешествие!

    AntwortenLöschen
  22. Е, Дими, тези кнедли вече няма как да пропусна! Чудесни са!
    Благодаря и за възможността да се разходим из тези толкова красиви и вълшебни места с теб!

    Прегръдки с пожелание за здрави, топли и усмихнати есенни дни :-)

    AntwortenLöschen
  23. Дими, мястото е приказно, а тези кнедли са истинска наслада за сетивата!

    AntwortenLöschen
  24. Дими, направила си една много наситено зелена публикация, всички снимки са невероятни. А кнедлите са особено подканящи.

    Весел ден!

    AntwortenLöschen
  25. Дими, надявам се да приемеш една тиквена есенна награда от мен.
    Поздрави :))

    AntwortenLöschen
  26. Благодаря ви, приятели, за хубавите думи, за интереса и одобрението в коментарите ви! Радвате ме много!

    О, разбира се, Ели, с удоволствие! :-)))

    Лек петък на всички пожелавам и чуден, наситен с усмивки и добри чувства уикенд :-)

    AntwortenLöschen