И така.. готвенето и седенето пред компютъра е цяло мъчение в задушните, страшно горещи дни и признавам, че напоследък основно не съм си вкъщи. Но пък вишните в градината на свекървата узряха, бяха обрани и освен за традиционния за фамилията вишнев сироп, известно количество бе замразено, а друго използвано за сладкиш: заслужаваше си включването на фурна ;-)
За тестото:
250гр брашно
20гр свежа мая
250мл прясно мляко
40гр масло
30гр кристална захар
1 яйце
настъргана лимонена кора
щипка сол
За плънката:
700гр пресни вишни
За хрупкаво покритие:
300гр брашно
150гр кристална захар
125гр масло
2пакетчета ванилиева захар
Брашното се пресява, в средата му се прави 'кладенче' и в него: натрошената и набъбнала с затопленото прясно мляко мая, разтопеното масло, захарта, лимонената кора, щипката сол, яйцето. Замесва се гладко, не много твърдо тесто, което се оставя в намаслен съд да втаса. След което се разточва и застила в тава (около 30х40см) покрита с готварска хартия, надупчва се с вилица.
Вишните се измиват, отстраняват се костилките и се нареждат върху тестото.
Брашното за хрупкавото покритие се пресява в подходящ съд, добавя се захарта и студеното масло, нарязано на кубчета, ванилиевата захар. всичко се стрива между пръстите, така че да се получат трохи, с които равномерно се покриват наредените върху тестото вишни.
Оставя се за още 10-15мин да втаса и сладкишът се чепе на средна скара, предварително загрята на 210°C фурна, за около 35-40 минути, до приятен загар и хрупкавост на покритието.
Поохладен, сладкишът се изважда от тавата и разрязва на парчета.
Поздрави сърдечни за всички посетители на блога ми :-)
И пожелания за хубави, усмихнати и изпълнени с положителни емоции летни дни!
пп. Очакват ме няколко дни из любимата, толкова харесвана от мен Чехия. До скоро :-)
Rado pratim tvoj blog. Na mom blogu ima nagradica za tebe.
AntwortenLöschenЧудесно покритие има сладкиша, Дими!
AntwortenLöschenПредставям си колко е апетитен с тези вишни :-) Струвало си е включването на фурна при всички случаи.
Пожелавам ти незабравима разходка из Чехия!
Благодаря ти, Пепи! Поздрави и :-)))
AntwortenLöschenDunja, hvala najljepša za nagradu!
Здравей, Дими!
AntwortenLöschenИ аз така както теб, гледам да стоя по-далеч от кухнята заради жегата... отивам в кухната само по неотложни задачи, дето ми се щеше да са по-малко от колкото са!
И аз се здобих с малко вишни по случайност не бяха много, но цялато количестви стана вишнев сироп!
Този сладкиш много ми напомни с външният си вид на друг сладкиш, който майка ми правеше когато бях дете!
Отбелязвам си рецептата, за по-хладно време :–)
Хубаво лято Дими!
Ихаааааа,Дими,това дори и аз ще мога да го сътворя/ще се пробвам/:)))))Весело и уникално пътуване ти пожелавам!:))И най-вече усмивки!
AntwortenLöschenЧудно!
AntwortenLöschenПриятни моменти в красива Чехия.
И да постнеш снимки!
:)
Дими, пожелавам ти едно незбравимо лято :)
AntwortenLöschenСладкишът ти с тези съставки няма начин да не е вкусен.
За съжаление при нас сезонът на вишните отшумя,
но мисля, че мога и със сливи да го опитам!
Поздрави и прегръдки!
Много свежо лятно предложение, Дими, и така добре аранжирано и заснето! Много приятни емоции на почивката!
AntwortenLöschenСладкишът изглешда много вкусен, обичам комбинациите с вишни, заради леко накиселяващия вкус. С удоволствие ще изпробвам рецептата. Благодаря!
AntwortenLöschenАз съвсем наскоро посетих Чехия и по-точно прага, не бях ходила досега в тази страна и останах очарована - една старинна приказка, излязла, като от детска книжка... Все не ми остава време да кача снимките от това пътуване.
Дими, надявам се да си изкараш страхотно и да се наслаждаваш на всяка минута! :)
Хубави преживявания през летните дни!
Прегръдка!
Много вкусно и с това хрупкаво покритие....и найстина изглежда много апетитно...
AntwortenLöschenПоздрави!
Да,наистина,времето не е за пред фурната.А и пред компютъра е добре само ако е в някоя прохладна градина :)
AntwortenLöschenСладкиша изглежда много апетитно и наистина си е струвало включването на фурната!
Пожелавам пътуване,изпълнено с много емоции и усмивки!
Киселичка вскусотиййка,мммм че хубаво изглежда!!!Свекърва ти да е живичка и здравичка,да си гледка вишничките,че с прекрасна снаха като теб....много трябва да се гордее!!!!
AntwortenLöschenРазкошен десерт, много обичам пай с вишни, предполагам че и този сладкиш е прекрасен на вкус.
AntwortenLöschenЖелая ти хубави почивни дни!
Дими, сладкишът изглежда превъзходно. И аз имам вишни, но не съм ги обрала още, може да се покача на дървото тия дни.
AntwortenLöschenЖелая ти прекрасно време в Чехия и много положителни емоции :)
Дими, мила сладкиша е очарователен, а колко е бил вкусен не се и съмнявам!
AntwortenLöschenИ тук е страшна жега и работата в кухнята е меко казано неприятна. Но когато резултатът е такъв, винаги си струва неудобството.
Пожелавам ти незабравими преживявания и истински релакс в любимите места! Ние тук ще очакваме да се завърнеш ободрена, с нови сили за кулинарни вълшебства.
Поздрави, прегръщам те!
Здравей, Мария! И аз очаквам по-хладно време.. не само заради кулинарното хоби ;-)
AntwortenLöschenНо нека дори в горещините, доброто настроение и усмивки да не ни напускат :-)
O, разбира се, Ondine! Вкусно е :-) Благодаря!
Непременно ще си взема фотоапарата, Ел :-D
Дани, тези сладкиши стават прекрасно и със сливи, и с кайсийки.. Да ти/ви е вкусно! :-)
Благодаря ти, Кали! Хубаво лято и за теб :-)
Лети.. сърдечна благодарност за пожеланията!
Ще се постарая да покажа някоя и друга интересни снимки и очаквам и твоите от Прага :-D
Поздрави сърдечни за теб, Лати :-)
Диди, благодаря за одобрителните думи и хубавото пожелание!
:-))) Силвия, много си мила :-D
Приятни и усмихнати дни и за теб, Ирена :-)
Благодаря ти, Дани! Здрави и хубави дни :-)
Ирма... чудесни пожелания! Сърдечни благодарности за тях и за одобрителните думи!
Радост, здраве и много късмет за теб и близките ти хора пожелавам от сърце!
:-))
Дими, много харесвам сладкиши с плодове, а с вишни само мога да гадая за интересния вкус. Ще го имам предвид, ако открия вишни. За съжаление, около мен нещо не се намират, но за това пък съм се въоръжила с няколко рецепти я се зададат от някъде :).
AntwortenLöschenПриятни пътешествия ти желая и по-прохладни дни :). Поздрави!
Чудесен е този вишнев сладкиш! С удоволствие бих излапала вишните с хрупкавите трохички отгоре :)))
AntwortenLöschenС пожелание за по-прохладна Чехия и много приятно скитане :)
Predivno je! Svrati do mene da preuzmeš nagradu ;)
AntwortenLöschenМного обичам вишни :) Допада ми много този сладкиш :)
AntwortenLöschenХубава почивка, Дими, изпълнена с незабравими емоции ти пожелавам :)
Прегръдка от мен :)
Дими,
AntwortenLöschenможе би вече се наслаждаваш на очакваната лятна разходка из Чехия.
А аз се наслаждавам на ароматното ти съчетание от вишни и лимон под хрупкава маслено - ванилиева поръска. Устата ми се пълни, само докато го изписвам...
Изглежда вълшебно,
поздрав, усмивки и много хубави емиции, Диана
Станимира, благодаря за интереса и хубавите пожелания! Сладкишът с вишни (тази година никак не са кисели) е с лек киселичък нюанс, пухкав, свеж и приятен, с хрупкава сладка коричка. Този тип сладкиши се правят с всякакви сезонни плодове - във всеки вариант имат малко по-различен вкус, но си заслужават :-)
AntwortenLöschenБлагодарност, Ина! Дано е по-хладно в Чехия :-)
Hvala puno za nagradu, Nale!
Pozdrav od srca :-)
Прегръдки и много усмивки за теб, Зори! :-)))
Още не, Диани.. очакват ни 450км днес.
Благодаря ти за вниманието и одобрителния коментар! Поздрави най-сърдечни от нас и пожелания за хубава неделя и успешна нова седмица :-)
До скоро!
Да знаеш, че от днес си без ракия,
AntwortenLöschenбез магданоз, без джоджен и без праз,
без патладжани и без леблебия,
без мътеница и без свинска мас,
без русенско варено, без сутляш,
без ангинари и без алабаш!:-)
Дими, страхотен сладкиш! На мен сладкишите с вишни са ми болна тема - много обичам, а все не ги докарвам. Твоят задължително ще го пробвам
AntwortenLöschenПожелавм ти прекрасни и по-прохладни дни в Чехия!
Дими, отново великолепен сладкиш! Изглежда прикрасно! Заслужава си всеки градус от включването на печката! :)
AntwortenLöschenПоздрави и приятно пътешествие в Чехия!
Пробвах сладкиша и стна много вкусен , но трохите при печенето се отпуснаха и не се получи точно това на външен вид както е на снимката. Дайте ми съвет как да се получи точно това хрупкаво покритие ?
AntwortenLöschenСкъпа Дими, надявам се, че си почиваш добре и с нетърпение чакам да се завърнеш отпочинала и заредена с нови идеи и настроение :)
AntwortenLöschenСамо се отбивам да ти кажа, че при мен имаш награда
Прегръдка! :)
Muahahahaaa.. Val, :-D
AntwortenLöschenЗначи.. ще се ползва всичко останало ;-)
Лесен и бърз е, Даниела и няма начин да не се получи :-)))
Благодаря ти, Мира :-)
Не знам защо се е отпуснала захарно-масленото покритие.. Или е било твърде топло в стаята? Както всяка маслена маса и тази също не търпи висока температура при правенето. За да се получат хубави трохи, тестото се стрива между пръстите чевръсто, стараейки се топлината на ръцете да не го превърне в хомогенна тестена маса.. На помощ идва и хладилника, където захарно-масленото покритие престоява на етапи, така че да си остане на трохички. На непълното усвояване на захарта се дължи и хрупкавостта му след печенето. Радвам се, че сладкишът е бил вкусен, успех следващият път (може да се ползват всякакви сезонни плодове) и с покритието :-)
Лети, благодарност от сърце! И за хубавото пожелание, и за чудесната награда, за вниманието и за симпатията!
:-)