Dienstag, 4. Mai 2010

Тестени рулца пълнени с мечи лук

Пролетно време е - зеленината отвън радва погледа, а зеленината на трапезата - небцето :-D



400гр мечи лук/левурда (Allium ursinum)*
200гр бяло сирене
4-5 скилидки чесън (по желание)
щипка бял пипер, индийско орехче
мазнинка

120гр тънки тестени кори (4 листа)

60мл течна, млечна сметана
60мл топла вода

125гр моцарела или кашкавал настърган на ренде
няколко стръка пресен див чесън

*Мечият лук може да бъде заменен със спанак, лапад, киселец.. :-)

Листата мечи лук се измиват, подсушават, нарязват на ситно и задушават в малко мазнинка с пресованите скилидки чесън (по желание). След като поомекнат се отстраняват от огъня, отцеждат от сока и се смесват с натрошено/намачкано с вилица бяло сирене. Добавя се щипка пипер и индийско орехче.
Тестените кори се разгъват, всяка се разрязва на две (моите форми са 22х15х6см), намазва се леко с масълце или прясно мляко и в нея се завива част от плънката:



и навива на рулце. Подреждат се рулцата едно до друго, заливат се с 1:1 смес от сметана и вода, добавя се нарязаната на ситно моцарела (кашкавал) и див чесън:



Пекат се в предварително загрята на 180°C фурна, долна скара, вентилатор.



Охлаждат се за съвсем кратко върху решетка.



Сервират се топли, с айрян или бяло вино.

20 Kommentare:

  1. Свежо пролетно предложение!Изглеждат апетитно и вкусно!За мен с айран......ох, размечтах се.Обичам зелении.
    Слънчеви и усмихнати майски дни Дими!

    AntwortenLöschen
  2. Дими, много апетитно предложение,
    а снимкте са наслада за очите!
    Слънчево настроение:)

    AntwortenLöschen
  3. Много апетитни, Дими!
    А с това айранче как ще си подхожда само :)))

    Поздрави и слънчев ден!

    AntwortenLöschen
  4. Вълшебница, изкусителка! С тази левурда, ще ме побъркаш :) Но утре хващам гората, и ще си набера много, да има за салата и за твоите изкушения. Не съм се сещала, че може да се готви :) Вкусни и усмихнати празници :):)

    AntwortenLöschen
  5. Чудесна закуска си приготвила, Дими! И с айрян, как да й устоиш? Сърдечен поздрав и пожелания а усмихнати, слънчеви дни! :)

    AntwortenLöschen
  6. Чудесни са, Дими :)
    И с този апетитен загар отгоре на разтопената моцарела... изкусителка такива, рано сутрин :)))

    Усмихнат ден: Ина

    AntwortenLöschen
  7. Още една чудесна идея за това какво да правя с левурда, който ми остана след като пробвахме у дома с голям успех твоя киш.

    До този момент подходът ми към дивия лук беше доста традиционен - в салатки малко вместо чесън или в традиционно ястие. Харесват ми тези нови съчетания, които предлагаш в твоя блог. Благодаря ти! Поздрави и приятни пролетни дни от мен :)

    AntwortenLöschen
  8. Радвам се, че това пролетно предложение се харесва! Имам още малко зеленко във фризера :-D

    Станимира, драго ми е, че ти допадат манджичките и че ще разнообразят трапезата.. :-)

    Поздрави сърдечни, приятели: здрав и спорен ден!

    AntwortenLöschen
  9. При нас дивият чесън расте като бурен и ще взема да ги спретна тези рулца, само ми кажи моля те от кои кори взимаш и рулата като Канелони ли ги оформяш?

    AntwortenLöschen
  10. Дими,
    много свежа рецепта,
    с чудесна комбинация на вкусове и аромати. Елегантно представяне, с прекрасни снимки.
    Сърдечен поздрав, прегръдка и хубави празнични дни, Диана

    AntwortenLöschen
  11. Мисля, никак няма да сгрешиш, Bulgariana, ако направиш рулцата. За подобни цели взимам gezogener Strudelteig, на Fabulo, например, вътре са 4 листа. Може да вземеш 2 кутийки и да ползваш по-голямо количество мечи лук, за средно голяма тавичка.. В зависимост от размера на съда се завиват и оформят рулцата, редят се едно до друго (или пък спираловидно в кръгла), заливат се, пекат.. Вкусни са :-D

    AntwortenLöschen
  12. Радва ме одобрението ти, Диани! Благодаря :-)

    Прегръдки! И много :-)))

    AntwortenLöschen
  13. Много вкусна и изкушаваща рецепта Дими,
    Страхотна комбинация от пролетни продукти!
    Поздравления!
    Хубави и усмихнати празници!

    AntwortenLöschen
  14. Много добре изглежда :)

    AntwortenLöschen
  15. Драго ми е, че ти допада, Русанка!

    Поздрав сърдечен! Хубаво утре :-)

    Благодаря, Ирена! Всичко най-добро ти желая!

    И :-), много :-)))

    AntwortenLöschen
  16. Много,много вкусно!Какво предложение само...и какво слюноотделяне при мен предизвиква!Последната снимка - имай милост:)
    хубави почивни дни!

    AntwortenLöschen
  17. Благодаря, Диди! Ех, как само ме поласка с похвалните си думи.. много ме зарадва с коментара си :-)

    Приятни и доволни почивни дни за теб и семейството ти, Диди!

    AntwortenLöschen
  18. Дими, явно е, че ние с теб сме големи почитатели на левурдата...!
    Много апетитно е всичко, браво!
    Слънчево настроение!

    AntwortenLöschen
  19. Дими, направих тези рулца и се получиха много добре. Мерси за рецептата и приятни дни от мен :)

    AntwortenLöschen
  20. И още как, Пепеляшка :-D Благодаря за интереса и пожеланието! Честити дни и за теб :-)

    Драго ми е, Мира! Радвам се, че рецептата ви се е харесала :-)
    Бъди здрава! Всичко добро за теб и близките ти!

    AntwortenLöschen