Тази година се нагледах на разкошни козунаци из кулинарните блогове: чудно препеченки, със сладка, хрускаво-захарна коричка, с ядки, с локум, с шоколад, стафиди.. 'на конци', жълти, меки и дъхави, с аромат, който се усеща дори през монитора.. Поздравления за сръчните ръце на Ева, Диди, Даниела, Танита, Лулу, Зори, Ина, Краси, Габи, Вики, Пепеляшка, Диани, Гери, Илина, Мария, Шаренийка, Дани, Тони, Мими, Райна, Ели, Йоана, Станимира, Mikiblue, Diva..
Наскоро Петя ме попита няма ли и аз да направя и споделя рецепта за козунак.. аз окончателно се отказах. Нали нахраних очи и душа :-D Но пък ми хрумна друга идея, за която благодаря на Ирина, идеята се именува
Pariser Brioches
Ето ги:
А рецептата за класически бриоши е следната:
1кг брашно
40гр свежа мая
150мл леко топла вода
12 яйца
24гр сол
100гр захар
500гр меко масло със стайна температура
малко брашно за доомесване и оформяне
жълтък/ци за намазване
Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него се изсипва предварително разтворената в хладката вода свежа мая, полушупнала. Покрива се с брашно сместа, поразбърква с пръсти, така че да се избегне по възможност евентуален директен контакт със солта.. Яйцата се разбиват леко със сол и захар. Добавят се в брашното, замесва се - тестото е лепкаво и рядко: удря се и тегли. Добавя се постепенно и мекото масло, със стайна температура. Отново се меси с дърпане, теглене и удряне, повдигане с ръце от работния плот и хвърляне обратно... Доста грубо ;-), но тестото си го заслужава, тъй като все още е много меко, лепкаво, инатливо, неподвластно.. докато най-сетне започне да се подчинява в ръцете и се превърне в гладко, еластично, изключително разтегливо без късане тесто. Поставя се в намаслен дълбок съд, покрива се скърпа и оставя за 2-3 часа в хладилник. При тази ниска температура тестото втасва доста бавно, но точно този бавен процес на узряване ще донесе чудесен резултат. След упоменатото време тестото се премесва кратко чрез разтягане и удари, отново се оформя на топка, поставя в дълбок съд, покрива се и оставя в хладилник за през нощта. На следващия ден с намаслени длани от тестото се овалват топчета, които по традиция се доофорят на две части: 2/3 за тяло и 1/3 за сферично капаче. Използват се 'къдрави' метални форми с диаметър 7см. Могат да се използват мъфинени форми. Аз ползвах мини-формички като тези:
Офомените тестени топчета се редят в намаслените форми до 1/2 или 2/3 от височината и се оставят на стайна температура или по-топло, без течение място да втасат окончателно. Тъй като тестото съдържа сравнително малко за количеството брашно мая, процесът на втасване изисква час, час и половина. След като са удвоили или дори утроили обема си, топчетата се намазват се с разбит жълтък. Бучнах им по някоя и друга белена бадемова ядка. Пекат се в предварително загрята фурма, средна скара, 230°C за няколко минути (8-15мин, зависи от големината).
Хванат ли хубав златистокафяв загар, се изваждат и охлаждат върху решетка.
Дозата е доста като количество, но се поддава добре на замразяване.
Бриоши се правят с различна форма и размери. Най-популярни са мъничките залчета, но има и големи, също и в правоъгълни форми.
От 1/3 от дозата на мен се получиха 48 мънички и една по-голяма, с 15см в диаметър форма:
С големина колкото яйце са получиха сладките залчета
и невероятно вкусни! Пухкави, топящи се в устата!
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Изглежда, всички сме се потрудили добре. :)
AntwortenLöschenПоздравления за публикацията в "Меню". Още щом прочетох в съдържанието "вита торта...", си казах, Дими има пръст тук. :)
Да, отлично! :-D
AntwortenLöschenБлагодаря, Йоана!
Сърдечен поздрав :-)
Страхотно изглеждат, да можеше освен на снимка и на вкус да ги видя как са :)
AntwortenLöschenА яйцата които си сложила около големия много ми харесват, все едно са минали през Дъга и са се боядисали в част от цветовете й.
Весели Великденски празници!
Чудесно изглеждат - сладки, малки, пухкави бриошчета! Несъмнено се топят в устата :)
AntwortenLöschenПоздравления! Разкошна си!
Слънчеви и усмихнати дни :)
Забравих да ти кажа, че в яйцата ти ми останаха очите :)))
AntwortenLöschenПрекрасни са,Дими!Усещам уханието им.
AntwortenLöschenСветъл празник!Здраве и благоденствие за теб и всички твои любими хора!
Дими, голяма си изкусителка. По празници обикновено се злоупотребява с храна, но бриошите... са страхотни.
AntwortenLöschenА тортата в "Меню" е точна такава каквато си предтсавям торта за Великден. Поздравления!
Голяма прегръдка от мен!
Дими, прекрасни са "мъничетата",
AntwortenLöschenа и прекрасните снимки :))
Благодаря за рецептата.
Имах малко комична ситуация с "голямата английска любов" на Пепеляшка и рецептата, но в крайна сметка се получи много вкусно:))
Може и да го разкажа.
Слънчеви дни!
Дими,
AntwortenLöschenпрекрасни малки "залчета" бриоши,
впечатляващо красиви яйца и
чудесна аранжировка!
Моите поздравления за финеса и сръчните ти ръце!
Светли Великденски празници!
Светъл Великден, Дими!
AntwortenLöschenЗдраве, много обич и късмет!
Да можеше.. често ми се иска, освен снимка, да мога и да почерпя, Ирена.
AntwortenLöschenЯйцата не са мое дело! Тази година реших да си поспестя малко от подготовката за сметка на друго :-)
Благодаря за интереса и одобрителните думи!
Страшно приятни и мотивиращи :-)
Вкусни, уютни и весели празници ви желая, приятели!
Разкошни са!Такава апетитна коричка,няма как да не му се прииска на човек да ги направи.Снимките са много сполучливи!
AntwortenLöschenПаздравления за публикацията задочно,защото още не съм си взела списанието и вече нямам търпение!
Честито Възкресение, Дими,с най-добри пожелания от мен !
AntwortenLöschenЧестито за публикацията / бтв. само аз ли не знам къде се намира тя :( / !
А бриошите са невероятно примамливо предложение, от доста време се каня да направя нещо такова :)
Спорна седмица ти пожелавам и нови, изненадващи и хубави емоции !
П.П.Благодаря ти за похвалата, за мен е много ценна !
Честит празник, Diva!
AntwortenLöschenБлагодаря ти за поздрава и чудесните пожелания!
Става въпрос за сп.Меню, тук може да се види как изглежда брой 35.
Диди, благодаря ти! Много си мила! Одобрение от теб по отношение на снимките - изключително ме радва!
Благодаря ти за поздрава!
Аз също все още не съм разгледала списанието..
Сърдечни поздрави и :-) от мен за всички!
Ех, как не съм се сетила и аз да използвам формичката за мини мъфинки :-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Дими, за оказаното внимание и се радвам, че съм ти дала идеята за бриошите. Изглеждат толкова пухкави и мекички!
От моите бриоши опитах малко, вкусни са, но и малко тежки за моя вкус - може би заради многото масло, не знам. За сметка на това пък, близките ги опустошиха за отрицателно време :-D
Честито Възкресение - здраве, обич, късмет и усмивки желая на теб и близките ти! :-)
Всичко,което излиза от твоите ръце е произведение на кулинарното изкуство.Направено с любов и желание.Поздравления Дими!
AntwortenLöschenНевероятно изкушаващи малки сладки бриоши :). Едва понеделник е, а у дома няма и помен от козунак :D. Твоето предложение идва точно навреме- непременно ще опитам.
AntwortenLöschenПоздравления и от мен за публикацията.
Дими, благодаря ти за вниманието, подкрепата и високата оценка!
AntwortenLöschenКласиката, която си поднесла по изключително елегантен начин не само впечатлява, а и вдъхновява! Всичко това пресъздадено с цвят и аромат стопява разстоянията! :)
Сърдечен поздрав и пожелания за успешна Светла седмица!
Формичките са страшно удобни за бриоши - получават се мънички, сладички, само за схрускване. В тестото има доста масло и в практическата реализация аз го понамалих значително (за 1/3 доза вместо 150-170гр масло, надали добавих половината, около 50гр със сигурност) - получи се чудно!
AntwortenLöschenПоздрав най-сърдечен, Ирина! :-)
Най-гореща признателност за добрите думи, Нанита!
Бъди здрава!
Благодаря, Теди! Да ти е леко и сполучливо приготвянето и сладко хапването :-)
Eх, Ева!
AntwortenLöschenПрегръщам те! - толкова си мила :-)
Хубава Светла седмица!
Чудесни на вид, а на вкус как са? различават се от козуначеното тесто, нали?
AntwortenLöschenа що се отнася до тестените изделия и сръчните ръце - да живее машината за хляб, която ни върна в детството и ни приготвя пухкави питки и козунаци :-)
Да различават се: на вкус не чак толкова, но макар и с по-малко съдържание на мая готовия продукт е много по-лек, въздушен, с привкус на сладост, но не директно сладък.. Интересни са :-)
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса, Райна!
пп. Е, почти всеки вече има вкъщи по някой ценен домашен помощник.. и това е добре :-)
Поздравления,Дими!
AntwortenLöschenНапълно заслужено!
А бриошчетата са фантастични!!!
Прегръдки!
Благодаря, Краси!
AntwortenLöschenПоздрави сърдечни и прегръдки!
Пожелания за ведра и светла седмица :-)
Ех, тези бриоши! Страхотна, лъскава, запечена коричка имат. С Ирина ме накарахте да преглъщам пред монитора. В най-скоро време ще трябва да направя и аз една доза.
AntwortenLöschenСърдечни поздрави!
Да, чудни са, Даниела! Една доза не е кой-знае колко много (предвид вкуса), но не е и малко. Може да се замразява. Но пък половин - ще е идеално: бриошите са най-хубави, когато са прясо изпечени - тогава са просто душички :-D
AntwortenLöschenБлагодаря за интереса, Даниела! Поздрави :-)
Дими изглеждат страхотно!
AntwortenLöschenА яйцата - седя и ги съзерцавам!!!
Толкова са красиви!
Сърдечен поздрав!
Димитрана, благодаря за признанието :-)
AntwortenLöschenбриошите звучат и изглеждат превъзходно! със сигурност ще ги направя някой ден.
Поздрави :-)
Мария, :-) Хубавки са яйченцата, нали? Не са обаче мое дело. Яйца тази година не боядисвах.. срам ;-)
AntwortenLöschenХубави дни ти желая!
Благодаря ти на свой ред, Блу :-)
Поздрави и от мен за теб!