Freitag, 26. Februar 2010

Картофена тарта



За тестото:

Киш-форма с диаметър 26см.

250гр брашно + още малко за доумесване и разточване
125гр студено масло
2-3 щипки сол
1 яйце
3с. л леденостудена вода

мазнинка
пресен кресон или розмарин

Брашното се пресява, към него се добавя солта и нарязаното на кубчета студено масло. Замесва се тесто, като се добавя яйцето и леденостудената вода. Чевръсто се замесва хомогенно гладко тесто, което се завива в свежо фолио и остава за половин час в хладилник. Продуктите са студени при ръчното омесване, тъй като бързо се затоплят от ръцете и тестото започва да лепне - не особено приятно, ако се ползва кухненски робот, може и да се добави вода със стайна температура.

За плънката:

450гр картофи* със средна големина
3с.л зехтин
2с.л майонеза
сол
1с. л ситен шпек

Картофите се почистват, обелват и нарязват на тънки шайби. В удобен съд се изсипват и разбъркват с зехтин, сол, майонеза и наситнен шпек.
Тестото се разточва (за удобство разточвам между бва пласта свежо фолио, пренасям и тестото с фолиото във формата) и се застила в добре намазнената киш-форма - покрива се дъното и стените, надупчва се леко с вилица. Върху него се редят картофените шайби. Пече се в загрята 200°C фурна, средна скара, до готовност. Изважда се и кишът оставя да се поохлади върху решетка. Крайчетата/тестените ръбчета се намазват с прясно мляко или вода веднага след изваждането - така стават особено крехки.
При сервиране се наръсва с пресен кресон или розмарин.



*Важно е картофите да са от вид 'за печене' или 'за печене цели': тук т.нар mehlige Kartoffeln т.е. картофи, които се опичат бързичко и са мазнички, а не сипкави, воднисти и твърди.

пп. С остатъците от картофите т.е. всичко, което не е нарязано на нормална по големина шайба, с добавка на още 1-2 картофа, морковче и ябълка може да се приготви супичка :-)

16 Kommentare:

  1. Дими,това изглежда супер!:)И тамън аха да те питам какво е това кресон :D и видях,че дори и това си предвидила.Ще се сборя с тартата , определено...но с розмарин.Благодаря и хубави почивни дни! :)

    AntwortenLöschen
  2. Да си призная: с розмарин ще да е перфектна! Само че моя измръзна.. а из близките хранителни магазини нямаше. Ще се радвам, ако ти се услади картофената тарта - може да замениш не само кресона, може да се ползва тесто за пица, но по-тъничко да се разточи.. но най-важното е правилния избор на картофи.
    Благодаря ти за интереса и посещението!
    Хубав уикенд и за теб, Ondine :-)

    AntwortenLöschen
  3. Дими, ние нямаме голям избор на картофи :) Отиваш в магазина или на пазара и там има два вида - български и френски :D
    И двете ти предложения ми допадат. Не съм приготвяла подобни ястия и ще ми е интересно да опитам. Но също като Ondine ще използвам розмарин :)

    Вкусни и много позитивни почивни дни :-)

    AntwortenLöschen
  4. Хм.. да. Добре е, поне веднъж да е печено нещо с картофите и да се знае дали ще са подходящи - т.е. дали ще се изпекат лесно и едновременно с тестото.
    Радвам се, че предложенията ми ти допадат, Тони!

    Ведър и спокоен уикенд, поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  5. Преди три дни взехме от магазин "Кауфланд" египетски картофи, разфасовка по 5 кг, и са доста добри (не сладят,аз хич не обичам сладки картофи). Ще пробваме с тях :)

    AntwortenLöschen
  6. О, чудничко изглежда! Много обичам картофки и двете ти предложения с тях са много изкушаващи :-)

    Усмихнат и приказен съботен ден ти желая, Дими :-)

    AntwortenLöschen
  7. Ааа.. ще ми е много драго да ви се усладят и картофките, и тартата.

    Вкусни, спокойни и отморяващи почивни дни, Кръстю!

    Благодаря ти, Ирина! Усмихваш ме :-)
    Пълен със слънце, топлина и желани емоции уикенд!

    AntwortenLöschen
  8. Предполагам много вкусно и красиво е....
    Топла и уютна събота, Диана

    AntwortenLöschen
  9. Много ми допада тартата, Дими :) Ще се пробва задължително, но и аз без кресон :)
    Поздрави и хубава неделя!

    AntwortenLöschen
  10. Благодаря, Диани!
    Благодаря, Зори!

    Слънчева неделя и много :-)))

    AntwortenLöschen
  11. Интересна рецепта! Апетитно! Благодаря ти!
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  12. И аз благодаря!
    Бъди здрава, Дария! Спорна нова седмица :-)

    AntwortenLöschen
  13. Дими, като пишеш "шпек" и се сещам как тук от години не съм яла хубав. А ти го използваш честичко.
    Много апетитно изглежда тартата!

    Весела и честита Баба Марта!

    AntwortenLöschen
  14. Пепи, понеже не готвя много често месо, лееекинко обичам да 'овкусявам' ястието с много ситно нарязан шпек. Не са никак лоши австрийските видове, а и Унгария е близичко ;-)

    Честита баба Марта :-)

    AntwortenLöschen
  15. Изглежда много вкусно! Изобщо всичките ти рецепти са невероятни, а за снимките - нямам думи! Благодаря за посещението на моя блог и за милите думи!

    Руми

    AntwortenLöschen
  16. Добре дошла, Руми!

    Благодаря на свой ред за посещението и похвалните думи. надявам се и занапред да ти допада в блога ми :-)

    AntwortenLöschen