Още нещо, което правих през миналия зимен уикенд и което така се услади на съпружето, че за днес отново е запланувано в менюто.. Като прибавим и новонатрупания сняг вън.. всичко е типично зимно :-)
За тестото:
400-450гр + малко за доумесване ръжено брашно
1с.л захар
2-3ч. л сол
20гр свежа мая
100мл кисело мляко
80мл хладка вода
1 яйце - жълтъкът се отделя за намазване
30гр свинска мас
И пълнеж:
1с. л много ситно нарязан шпек
100гр свински пръжки
200гр ситно нарязано кисело зеле
1 малка глава кромид
3-4 скилидки чесън
кимион, индийско орехче
Маята се разтваря в леко топлата вода с разтворена в нея захар. Брашното се пресява, добавят се сол, хладкото кисело мляко, белтък, маста - всички продукти със стайна температура и шупналата вече мая. Замесва се тесто, което се оставя да втаса.
През това време се подготвя пълнежа: в подходящ съд се сгорещяват пръжките и се добавя киселото зеле, ако е нужно и малко допълнително мазнинка, нарязания на ситно кромид и наситнени чеснови скилидки - задушава се. На края се добавят кимиона и индийското орехче.
От тестото се късат топчета и разточват на кръг, добавя се по лъжица от плънката:
Завиват се и оформят като питки, редят се в тава застлана с готварска хартия като 'ръбчетата' остават отдолу,
намазват се с жълтък, разбит с малко прясно мляко или сметана и се пекат на 200°C, средна скара до готовност.
Добър апетит и наздраве! :-)
Чудесно предложение и майсторско изпълнение!
AntwortenLöschenМного топлина: Ина
Дими, питките изглеждат много вкусни!!!Страхотна рецепта, благодаря,че я сподели!Поздрави и топли прегръдки в зимните дни!:)
AntwortenLöschenПриличат ми на едив врачански специалитет- "Питки по Кемерски", като пълнежа основно е от свинско месо нарязано на дребно и лук.Вкусно е, браво на теб!
AntwortenLöschenЖелая ти прекрасни зимни дни!
Hallo liebe Dimi,
AntwortenLöschenein Traum ich sage Dir...
Hatte vor vielen Jahren von ein befreundeten Bäcker bekommen und hinterher habe ich auch als Brot gemacht.
Aber deine Idee ist Millionenwert. Respekt
Wie die aussehen... Fantatastisch
LG Jacob
Ах, ще трябва пак да се снабдявам кисело зеле. Неустоими са тези хлебчета!
AntwortenLöschenИвейн
Искам и аз :)
AntwortenLöschenМога само да изръмжа сладострастно любимата ми 13 буква - ммммммммм.......
AntwortenLöschenМм, вкуснички питки! Макар да не съм почитател на типичките зимни ястия, това мисля, че ще бъде достойно оценено вкъщи :-)
AntwortenLöschenИ хей, как може да кажеш, че не боравиш добре с "оръжието". Снимките са чудесни - и като цветове и като композиция :-)
Мисля, че е излишно да казвам, че ти имаш особен принос в това да реша да си взема фотоапарат да се занимавам повече със снимането на храните :-)
Дими, много хубава рецепта - различна и много интересна. Правя пълнени питки, но с кисело зеле не съм пробвала :) Благодаря за идеята.
AntwortenLöschenПоздрави и много усмивки :-)
Много вкуснички изглеждат Дими.Направо са прекрасни.Как ги измисляш .... страхотна си!
AntwortenLöschenЕ, как няма да му се усладят!И аз ще се задавя от преглъщане:-D.Да ви е сладко, Дими ии наздраве:)
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenмного апетитно изглеждат,
а нежната дантела добавя и
топло чувство за уют, и хармония.
Хубава и спокойна вечер, Диана
Ина, Теменужка, Дария, благодаря за положителните коментари!
AntwortenLöschen'Питки по Кемерски' - интересно :-)
На съпружето пък му заприличаха на Grammelpogatschen - мънички питки с пръжки, вид соленки - усвоено от Кроация зимно тестено ястие :-)
Уют и топлина през февруари ви желая!
Sooo nett.. wie immer :-)
AntwortenLöschenDanke Dir, lieber Jacob, für Deine lobenden Worte und Deine Aufmerksamkeit! Es macht mir große Freude!
LG & :-)
Радват ме коментарите ви, Ивейн, Пламен, Рос!
AntwortenLöschenБлагодаря ви :-)
Ирина, изключително ценя мнението ти и одобрението ти ми е много приятно! Драго ми е, че снимките ми ти се харесват! Аз пък имам проблем със светлината през последните дни - снимам върху кухненската маса, без допълнително осветление и като напук - с естествена външна щора от слоя сняг.. надявам се да се стопи в следващите дни ;-)
A.. едва ли приносът ми е голям в развитие на фотографските ти умения: имаш усет, собствен стил и талант!
Тони, Йоли, Дани, Диани... толкова сте мили! Благодаря ви за вниманието и хубавите думи!
AntwortenLöschenАз не съм голям фен на киселото зеле, но комбинацията от зелето, пръжките, ръженото брашно.. топлината в дома, червеното вино.. снегът натрупал се по терасите и наклонените прозорци.. вкусно и уютно :-D
Сърдечни поздрави от мен и прегръдки :-)
Мммм... вкусно и много зимно :) и с чаша хубаво винце - просто идеално :)
AntwortenLöschenПоздрави, Дими и топли и уютни дни :)
На анонса на питките при думата "сняг" точно с чаша червено вино асоциирах :)
AntwortenLöschenЧудесни питки, Дими! И чудесна идея с точно тази плънка!
Ох, вълшебните думички - кисело зеле :).
AntwortenLöschenПитките изглаждат чудесно, Дими. Прекрасно зимно ястие! Тъкмо за снега навън и червеното вино... само камина си нямам :)
Утре отивам за кисело зеле :)
Поздрави и чудесен уикенд от мен :)
Неустоимо предложение!Усетих и вкуса,и аромата,и уюта....безкрайно обичам да ми е топло и уютно,навън да има сняг, а от кухнята да се носи чудно ухание!
AntwortenLöschenНаздраве!
AntwortenLöschenЗори, Пепи, Мира, Диди, благодаря ви за интереса и одобрителните коментари!
Също тъй вкусен, уютен и спокоен зимен уикенд ви желая :-)
Страхотна идея!Особено за снежните дни... :-)
AntwortenLöschenВесели празници,Дими!Много любов и поводи за искрящо червено вино в семейството!
Целувки!
Краси
За който не харесва кисело зеле.. може просто да не се слага и плънката да е само месна, Краси :-)
AntwortenLöschenБлагодаря ти за хубавите пожелания, нека се връщат стократно в дома ти, мила!
Мила Дими,на Сиропустна неделя искам твоята прошка.Прости ми,ако съм казала някоя на криво,ако неволно съм те нагрубила и обидила.Нека съм простена от теб,мила приятелко.Честита сирница.
AntwortenLöschenСкъпа, Дими на този светъл ден ти казвам: прости и простено да ти е. Много любов, усмивки и вино на трапезата ви:)
AntwortenLöschenHappy Valentine's day! XOXOXO
AntwortenLöschenЙоли.. простено да ти е! Само как ме стресна, приятелко :-D
AntwortenLöschenДани, нека хубавите пожелания се връщат стократно към теб! Прости и простено да ти е, мила!
Честити Сирни Заговезни и вкусна да е трапезата!
Дими, Прости ми,ако съм казала някоя на криво,ако неволно съм те нагрубила и обидила и простено да ти е!
AntwortenLöschenЧестита Сирница!
Честит Трифон Зарезан!
Бъди всеки ден обичана и желана, обичай и ти!
Хубав празник!
Простено да ти е, Пепи!
AntwortenLöschenСветъл, мил, уютен и вкусен празник :-)
Благодаря за чудесната рецепта! Станаха толкова вкусни...мммм,направо се топяха, разкош. У дома се харесаха на всички, браво!
AntwortenLöschen