Donnerstag, 11. Februar 2010

Зимни питки



Още нещо, което правих през миналия зимен уикенд и което така се услади на съпружето, че за днес отново е запланувано в менюто.. Като прибавим и новонатрупания сняг вън.. всичко е типично зимно :-)



За тестото:

400-450гр + малко за доумесване ръжено брашно
1с.л захар
2-3ч. л сол
20гр свежа мая
100мл кисело мляко
80мл хладка вода
1 яйце - жълтъкът се отделя за намазване
30гр свинска мас

И пълнеж:

1с. л много ситно нарязан шпек
100гр свински пръжки
200гр ситно нарязано кисело зеле
1 малка глава кромид
3-4 скилидки чесън
кимион, индийско орехче

Маята се разтваря в леко топлата вода с разтворена в нея захар. Брашното се пресява, добавят се сол, хладкото кисело мляко, белтък, маста - всички продукти със стайна температура и шупналата вече мая. Замесва се тесто, което се оставя да втаса.



През това време се подготвя пълнежа: в подходящ съд се сгорещяват пръжките и се добавя киселото зеле, ако е нужно и малко допълнително мазнинка, нарязания на ситно кромид и наситнени чеснови скилидки - задушава се. На края се добавят кимиона и индийското орехче.



От тестото се късат топчета и разточват на кръг, добавя се по лъжица от плънката:



Завиват се и оформят като питки, редят се в тава застлана с готварска хартия като 'ръбчетата' остават отдолу,



намазват се с жълтък, разбит с малко прясно мляко или сметана и се пекат на 200°C, средна скара до готовност.



Добър апетит и наздраве! :-)

Kommentare:

  1. Чудесно предложение и майсторско изпълнение!
    Много топлина: Ина

    AntwortenLöschen
  2. Дими, питките изглеждат много вкусни!!!Страхотна рецепта, благодаря,че я сподели!Поздрави и топли прегръдки в зимните дни!:)

    AntwortenLöschen
  3. Приличат ми на едив врачански специалитет- "Питки по Кемерски", като пълнежа основно е от свинско месо нарязано на дребно и лук.Вкусно е, браво на теб!
    Желая ти прекрасни зимни дни!

    AntwortenLöschen
  4. Hallo liebe Dimi,

    ein Traum ich sage Dir...
    Hatte vor vielen Jahren von ein befreundeten Bäcker bekommen und hinterher habe ich auch als Brot gemacht.
    Aber deine Idee ist Millionenwert. Respekt
    Wie die aussehen... Fantatastisch

    LG Jacob

    AntwortenLöschen
  5. Ах, ще трябва пак да се снабдявам кисело зеле. Неустоими са тези хлебчета!
    Ивейн

    AntwortenLöschen
  6. Мога само да изръмжа сладострастно любимата ми 13 буква - ммммммммм.......

    AntwortenLöschen
  7. Мм, вкуснички питки! Макар да не съм почитател на типичките зимни ястия, това мисля, че ще бъде достойно оценено вкъщи :-)

    И хей, как може да кажеш, че не боравиш добре с "оръжието". Снимките са чудесни - и като цветове и като композиция :-)

    Мисля, че е излишно да казвам, че ти имаш особен принос в това да реша да си взема фотоапарат да се занимавам повече със снимането на храните :-)

    AntwortenLöschen
  8. Дими, много хубава рецепта - различна и много интересна. Правя пълнени питки, но с кисело зеле не съм пробвала :) Благодаря за идеята.

    Поздрави и много усмивки :-)

    AntwortenLöschen
  9. Много вкуснички изглеждат Дими.Направо са прекрасни.Как ги измисляш .... страхотна си!

    AntwortenLöschen
  10. Е, как няма да му се усладят!И аз ще се задавя от преглъщане:-D.Да ви е сладко, Дими ии наздраве:)

    AntwortenLöschen
  11. Дими,
    много апетитно изглеждат,
    а нежната дантела добавя и
    топло чувство за уют, и хармония.
    Хубава и спокойна вечер, Диана

    AntwortenLöschen
  12. Ина, Теменужка, Дария, благодаря за положителните коментари!
    'Питки по Кемерски' - интересно :-)
    На съпружето пък му заприличаха на Grammelpogatschen - мънички питки с пръжки, вид соленки - усвоено от Кроация зимно тестено ястие :-)
    Уют и топлина през февруари ви желая!

    AntwortenLöschen
  13. Sooo nett.. wie immer :-)

    Danke Dir, lieber Jacob, für Deine lobenden Worte und Deine Aufmerksamkeit! Es macht mir große Freude!

    LG & :-)

    AntwortenLöschen
  14. Радват ме коментарите ви, Ивейн, Пламен, Рос!
    Благодаря ви :-)

    Ирина, изключително ценя мнението ти и одобрението ти ми е много приятно! Драго ми е, че снимките ми ти се харесват! Аз пък имам проблем със светлината през последните дни - снимам върху кухненската маса, без допълнително осветление и като напук - с естествена външна щора от слоя сняг.. надявам се да се стопи в следващите дни ;-)
    A.. едва ли приносът ми е голям в развитие на фотографските ти умения: имаш усет, собствен стил и талант!

    AntwortenLöschen
  15. Тони, Йоли, Дани, Диани... толкова сте мили! Благодаря ви за вниманието и хубавите думи!
    Аз не съм голям фен на киселото зеле, но комбинацията от зелето, пръжките, ръженото брашно.. топлината в дома, червеното вино.. снегът натрупал се по терасите и наклонените прозорци.. вкусно и уютно :-D
    Сърдечни поздрави от мен и прегръдки :-)

    AntwortenLöschen
  16. Мммм... вкусно и много зимно :) и с чаша хубаво винце - просто идеално :)
    Поздрави, Дими и топли и уютни дни :)

    AntwortenLöschen
  17. На анонса на питките при думата "сняг" точно с чаша червено вино асоциирах :)
    Чудесни питки, Дими! И чудесна идея с точно тази плънка!

    AntwortenLöschen
  18. Ох, вълшебните думички - кисело зеле :).
    Питките изглаждат чудесно, Дими. Прекрасно зимно ястие! Тъкмо за снега навън и червеното вино... само камина си нямам :)
    Утре отивам за кисело зеле :)
    Поздрави и чудесен уикенд от мен :)

    AntwortenLöschen
  19. Неустоимо предложение!Усетих и вкуса,и аромата,и уюта....безкрайно обичам да ми е топло и уютно,навън да има сняг, а от кухнята да се носи чудно ухание!

    AntwortenLöschen
  20. Наздраве!

    Зори, Пепи, Мира, Диди, благодаря ви за интереса и одобрителните коментари!
    Също тъй вкусен, уютен и спокоен зимен уикенд ви желая :-)

    AntwortenLöschen
  21. Страхотна идея!Особено за снежните дни... :-)
    Весели празници,Дими!Много любов и поводи за искрящо червено вино в семейството!
    Целувки!
    Краси

    AntwortenLöschen
  22. За който не харесва кисело зеле.. може просто да не се слага и плънката да е само месна, Краси :-)
    Благодаря ти за хубавите пожелания, нека се връщат стократно в дома ти, мила!

    AntwortenLöschen
  23. Мила Дими,на Сиропустна неделя искам твоята прошка.Прости ми,ако съм казала някоя на криво,ако неволно съм те нагрубила и обидила.Нека съм простена от теб,мила приятелко.Честита сирница.

    AntwortenLöschen
  24. Скъпа, Дими на този светъл ден ти казвам: прости и простено да ти е. Много любов, усмивки и вино на трапезата ви:)

    AntwortenLöschen
  25. Йоли.. простено да ти е! Само как ме стресна, приятелко :-D

    Дани, нека хубавите пожелания се връщат стократно към теб! Прости и простено да ти е, мила!
    Честити Сирни Заговезни и вкусна да е трапезата!

    AntwortenLöschen
  26. Дими, Прости ми,ако съм казала някоя на криво,ако неволно съм те нагрубила и обидила и простено да ти е!

    Честита Сирница!
    Честит Трифон Зарезан!
    Бъди всеки ден обичана и желана, обичай и ти!
    Хубав празник!

    AntwortenLöschen
  27. Простено да ти е, Пепи!

    Светъл, мил, уютен и вкусен празник :-)

    AntwortenLöschen
  28. Благодаря за чудесната рецепта! Станаха толкова вкусни...мммм,направо се топяха, разкош. У дома се харесаха на всички, браво!

    AntwortenLöschen