Sonntag, 7. Februar 2010

Ръжени месни хапки

За днешната неделя (месопусна), по изключение рано-рано запретнах ръкави - още вчера всъщност ;-) Част от месно-тестените резултати са месните хапки:



За тестото:

300гр ръжено брашно
50гр свинска мас
1 яйце
щипка захар
1ч. л сол
100 мл вода

траен колбас на тънки шайби
жълтък, прясно мляко или течна сметана за намазване

Брашното се пресява, добавя се студената мас, сол, захар, яйце и вода. Чевръсто се замесва гладко тесто, което се оставя за час в хладилник.
От тестото (на малки части, за да се запазва хладно и нелепнещо) се късат малки топчета, овалват се между дланите, приплескват в кръгче



поставя се шайба саламче,



завиват се на малко рулце.



Редят се в тава застлана с готварска хартия.



Намазват се леко с жълтък, прясно мляко или сметана и се пекат в предварително нагорещена фурна, 200°C, средна скара.



Чудесни са за закуска и за похапване по време на следобедната разходка навън, в студения, макар и слънчев февруарски ден..
И за обредното 'раздаване' за задушница вчера.

Kommentare:

  1. Дими, чудесни са! Идеални както за разходка, така и за парти.

    Поздрави и сърдечна прегръдка :-)

    AntwortenLöschen
  2. Още като ги видях във форума на Гответе с мен нямах търпение да прочета рецептата.
    Много апетитно изглеждат, Дими! :-)
    Имам само един въпрос - може ли да заменя свинската мас с краве масло? Избягвам да я ползвам, а и като се замисля, не се знае тази, която продават в магазина колко години е стояла в някой склад...

    Хубав и усмихнат неделен следобед :-)

    AntwortenLöschen
  3. Интересно предложение, подходящо за любимата ми категория - "Мъничко, вкусничко и соленичко"!

    Невероятен блог, поздрави !

    AntwortenLöschen
  4. Ехе, каква хубава коричка имат и как хубаво за завити... Поздравления, Дими и усмихната нова седмица от мен :))

    AntwortenLöschen
  5. Дими,
    отново чудесна идея -
    харесвам ръжено брашно,
    а и много апетитно изглеждат.
    Поздрав за сръчните ти ръце,
    вкусна и уютна вечер, Диана

    AntwortenLöschen
  6. Чудни са :) Идеята ти е много добра :)
    Поздрави и прегръдки!

    AntwortenLöschen
  7. Чудесно предложение! Благодаря ти:)

    AntwortenLöschen
  8. Чудесна идея Дими! И с червено вино също добре ще си подхожа ;-)
    Хубава вечер и прегръдки!

    AntwortenLöschen
  9. Чудесно предложение Дими!Лесно и бързо.Спорна и усмихната седмица!

    AntwortenLöschen
  10. Ех,че интересна рецепта!
    Благодаря ти!
    Хубава седмица!

    AntwortenLöschen
  11. Прегръдка и от мен, Тони :-)

    Защо да не може, Ирина? Тестото за пикантини приготвям най-често с масло, в случая избрах мас заради сезоха и ръженото брашно..
    Благодарност за интереса :-)

    Добре дошла в блога и благодаря за одобрението, DSdiva!

    Вкусна вечер, Диани! Поздрави и :-)))

    Зори, Милена, Мими, Нанита, Дария, благодаря ви, приятели, за милите думи и интереса!
    Здрава, вкусна и спорна седмица ви пожелавам на свой ред :-)

    AntwortenLöschen
  12. Много интересна и вкусна рецепта,Дими!
    Хубава,зимна седмица!

    AntwortenLöschen
  13. Наистина са много вкусни хапките, Гери!
    Хубава седмица и усмихнати февруарски дни :-)

    AntwortenLöschen
  14. Хей Дими, чудесно изглеждат, а като ги гледам да гладен стомах ми се струват доста примамливи. Тези дни се чудех какво да правя с останалото ръжено брашно и твоето предложение идва навреме.

    AntwortenLöschen
  15. Ще се радвам да ви се харесат хапките, Петя!
    Имат специфичен вкус - заради съчетанието на ръж, мас и колбас - много зимен и уютен :-)
    Страшно лесни са за правене, като изключим необичаната от мен дейност по замесване на тестото.. но с някой домашен помощник (миксер, робот) остава единствено удоволствието по оформянето и.. хапването :-D

    AntwortenLöschen
  16. Mmm, чудесни са тези хапчици, а щом са с ръж, перфектно! Толкова хубаво предложение си ни направила, Дими! Благодаря!
    Прегръдка и много усмивки от мен, с пожелание за спокойна седмица!

    AntwortenLöschen
  17. Зарадва ме с положителния си коментар, Илина!

    Ведра, спорна и вкусна седмица ти желая :-)

    AntwortenLöschen
  18. Пробвах ги и станаха страхотни!!!

    AntwortenLöschen
  19. Хей.. :-D Драго ми е, Ани! Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  20. Страхотна рецепта!
    Мисля, че ще са перфектно мезенце за винцето на 14 февруари :)
    Непременно ще ги пробвам!

    AntwortenLöschen
  21. Ще се радвам, ако ги избереш към менюто за празничния ден, Ели! С червено вино са в чудесната комбинация, вкус и настроение :-D

    Сърдечен поздрав и пожелание за усмивки и топлина в дните :-)

    AntwortenLöschen
  22. Отново се възхитих на изобретателността ти, Дими. Толкова са симпатични и...гениално простички (в най-добрия смисъл). За вкуса нямам никакви съмнения. Многократно съм се убедила във вкусовите качества на твоите рецепти!
    Спокойна нощ и усмихнат утрешен ден!

    AntwortenLöschen
  23. Сърдечна благодарност за хубавите думи, Ивейн, за симпатията, одобрението и похвалата в тях! Много ме радваш :-)

    Поздрав най-сърдечен и пожелание за ведри дни!

    AntwortenLöschen
  24. Страхотни са, Дими! Докато разглеждах блога ти, за да покажа на мъжа ми чудната ти зимна торта, той мерна тези месни хапки и си ги поръча, ако може веднага ;-) Станаха много вкусни и силно се одобриха от половинката! Благодаря сърдечно за рецептата! Предавам ти и искрените възхищения на мъжа ми към майсторството ти в създаването на торти!
    Хубава и усмихната седмица!

    AntwortenLöschen
  25. Зарадвана и силно трогната благодаря сърдечно за одобрителния отзив, Даниела!
    На свой ред отправям сърдечни поздрави и пожелание за здраве, късмет и всичко най-добро за теб и близките ти хора :-)

    AntwortenLöschen
  26. Дими, страхотни са! Днес ги направих и не останаха. Скоро пак, но двойна доза.

    AntwortenLöschen
  27. Ааа..ей това е комплимент! :-D

    Благодаря ти, Петя! Драго ми е, че са ви допаднали хапките :-)

    Сърдечен поздрав!

    AntwortenLöschen
  28. Наистина са страхотни!
    Много се харесаха вкъщи. Определено пак ще ги правя :))

    AntwortenLöschen
  29. Драго ми е, Ели!

    Здрава, спорна и ведра нова седмица :-)

    AntwortenLöschen