За днешната неделя (месопусна), по изключение рано-рано запретнах ръкави - още вчера всъщност ;-) Част от месно-тестените резултати са месните хапки:
За тестото:
300гр ръжено брашно
50гр свинска мас
1 яйце
щипка захар
1ч. л сол
100 мл вода
траен колбас на тънки шайби
жълтък, прясно мляко или течна сметана за намазване
Брашното се пресява, добавя се студената мас, сол, захар, яйце и вода. Чевръсто се замесва гладко тесто, което се оставя за час в хладилник.
От тестото (на малки части, за да се запазва хладно и нелепнещо) се късат малки топчета, овалват се между дланите, приплескват в кръгче
поставя се шайба саламче,
завиват се на малко рулце.
Редят се в тава застлана с готварска хартия.
Намазват се леко с жълтък, прясно мляко или сметана и се пекат в предварително нагорещена фурна, 200°C, средна скара.
Чудесни са за закуска и за похапване по време на следобедната разходка навън, в студения, макар и слънчев февруарски ден..
И за обредното 'раздаване' за задушница вчера.
Sonntag, 7. Februar 2010
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Дими, чудесни са! Идеални както за разходка, така и за парти.
AntwortenLöschenПоздрави и сърдечна прегръдка :-)
Още като ги видях във форума на Гответе с мен нямах търпение да прочета рецептата.
AntwortenLöschenМного апетитно изглеждат, Дими! :-)
Имам само един въпрос - може ли да заменя свинската мас с краве масло? Избягвам да я ползвам, а и като се замисля, не се знае тази, която продават в магазина колко години е стояла в някой склад...
Хубав и усмихнат неделен следобед :-)
Интересно предложение, подходящо за любимата ми категория - "Мъничко, вкусничко и соленичко"!
AntwortenLöschenНевероятен блог, поздрави !
Ехе, каква хубава коричка имат и как хубаво за завити... Поздравления, Дими и усмихната нова седмица от мен :))
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenотново чудесна идея -
харесвам ръжено брашно,
а и много апетитно изглеждат.
Поздрав за сръчните ти ръце,
вкусна и уютна вечер, Диана
Чудни са :) Идеята ти е много добра :)
AntwortenLöschenПоздрави и прегръдки!
Чудесно предложение! Благодаря ти:)
AntwortenLöschenЧудесна идея Дими! И с червено вино също добре ще си подхожа ;-)
AntwortenLöschenХубава вечер и прегръдки!
Чудесно предложение Дими!Лесно и бързо.Спорна и усмихната седмица!
AntwortenLöschenЕх,че интересна рецепта!
AntwortenLöschenБлагодаря ти!
Хубава седмица!
Прегръдка и от мен, Тони :-)
AntwortenLöschenЗащо да не може, Ирина? Тестото за пикантини приготвям най-често с масло, в случая избрах мас заради сезоха и ръженото брашно..
Благодарност за интереса :-)
Добре дошла в блога и благодаря за одобрението, DSdiva!
Вкусна вечер, Диани! Поздрави и :-)))
Зори, Милена, Мими, Нанита, Дария, благодаря ви, приятели, за милите думи и интереса!
Здрава, вкусна и спорна седмица ви пожелавам на свой ред :-)
Много интересна и вкусна рецепта,Дими!
AntwortenLöschenХубава,зимна седмица!
Наистина са много вкусни хапките, Гери!
AntwortenLöschenХубава седмица и усмихнати февруарски дни :-)
Хей Дими, чудесно изглеждат, а като ги гледам да гладен стомах ми се струват доста примамливи. Тези дни се чудех какво да правя с останалото ръжено брашно и твоето предложение идва навреме.
AntwortenLöschenЩе се радвам да ви се харесат хапките, Петя!
AntwortenLöschenИмат специфичен вкус - заради съчетанието на ръж, мас и колбас - много зимен и уютен :-)
Страшно лесни са за правене, като изключим необичаната от мен дейност по замесване на тестото.. но с някой домашен помощник (миксер, робот) остава единствено удоволствието по оформянето и.. хапването :-D
Mmm, чудесни са тези хапчици, а щом са с ръж, перфектно! Толкова хубаво предложение си ни направила, Дими! Благодаря!
AntwortenLöschenПрегръдка и много усмивки от мен, с пожелание за спокойна седмица!
Зарадва ме с положителния си коментар, Илина!
AntwortenLöschenВедра, спорна и вкусна седмица ти желая :-)
Пробвах ги и станаха страхотни!!!
AntwortenLöschenХей.. :-D Драго ми е, Ани! Поздрави и :-)
AntwortenLöschenСтрахотна рецепта!
AntwortenLöschenМисля, че ще са перфектно мезенце за винцето на 14 февруари :)
Непременно ще ги пробвам!
Ще се радвам, ако ги избереш към менюто за празничния ден, Ели! С червено вино са в чудесната комбинация, вкус и настроение :-D
AntwortenLöschenСърдечен поздрав и пожелание за усмивки и топлина в дните :-)
Отново се възхитих на изобретателността ти, Дими. Толкова са симпатични и...гениално простички (в най-добрия смисъл). За вкуса нямам никакви съмнения. Многократно съм се убедила във вкусовите качества на твоите рецепти!
AntwortenLöschenСпокойна нощ и усмихнат утрешен ден!
Сърдечна благодарност за хубавите думи, Ивейн, за симпатията, одобрението и похвалата в тях! Много ме радваш :-)
AntwortenLöschenПоздрав най-сърдечен и пожелание за ведри дни!
Страхотни са, Дими! Докато разглеждах блога ти, за да покажа на мъжа ми чудната ти зимна торта, той мерна тези месни хапки и си ги поръча, ако може веднага ;-) Станаха много вкусни и силно се одобриха от половинката! Благодаря сърдечно за рецептата! Предавам ти и искрените възхищения на мъжа ми към майсторството ти в създаването на торти!
AntwortenLöschenХубава и усмихната седмица!
Зарадвана и силно трогната благодаря сърдечно за одобрителния отзив, Даниела!
AntwortenLöschenНа свой ред отправям сърдечни поздрави и пожелание за здраве, късмет и всичко най-добро за теб и близките ти хора :-)
Дими, страхотни са! Днес ги направих и не останаха. Скоро пак, но двойна доза.
AntwortenLöschenАаа..ей това е комплимент! :-D
AntwortenLöschenБлагодаря ти, Петя! Драго ми е, че са ви допаднали хапките :-)
Сърдечен поздрав!
Наистина са страхотни!
AntwortenLöschenМного се харесаха вкъщи. Определено пак ще ги правя :))
Драго ми е, Ели!
AntwortenLöschenЗдрава, спорна и ведра нова седмица :-)