Като стана тези дни въпрос за моркови (тук, например :-))) и се присетих, колко ги обича съпружето и от колко време не съм правила нищо с тях. Тортичката е вече изядена и идва ред на нещо друго сладичко и подходящо за мишкуване ;-) Предложих идеята за морковени мъфини, прияли ми се на мен.. Е, поиска се тиквеник. Забрави милият, че в градината тиквите отдавна се свършиха.. Та, резулатът е този:
600гр моркови
1 ябълка
3с. л захар
50гр стафиди
100гр оранжат (кандирани портокалови корички), могат да се ползват и консервирани тип 'Тони'
100гр смлени бадеми
100гр смлени орехи
1ч. л канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил
500гр кори за баница
50гр. масло (RAMA)
и още:
100мл течна сметана
50мл газирана вода, лимонада или др. подобно
50мл ром
захар
Стафидите се накисват през нощта в ром.
Морковите се почистват и настъргват на ситно ренде. Ябълката се обелва и настъргва на едро. В подходящ съд, с маслото, се задушават морковите. Добавя им се захар, ябълка, подправки, оранжат, смлени ядки.
Разгъват се корите за баница. Всяка двойка се намазва със сметана, разпределя се част от морковената смес, поръсва се с малко захар и стафиди
и завива на рулце.
Завитите на рулца кори се нареждат в тава, добре намаслена или покрита с готварска хария,
приготвя се заливка от сметана и лимонада (трябва да се избере такава, каквато при смесване не пресича сметаната) и равномерно излива върху морковника.
Пече се на средна скара, 180°C до златисто.
Вкусно стана :-)
Хляб и рози
vor 8 Jahren
Изглежда наистина много вкусно,Дими!И предполагам по вкусотия не отстъпва на тиквеника:)Поне моркови има целогодишно и по-лесно се намират от тиквите, може по всяко време да се изпробва тази рецепта!:)
AntwortenLöschenДими,превъзходен е!С тези портокалови корички и ябълка,вкуса сигурна съм е невероятен!Май утре ще попълня запасите от моркови.Хубав уикенд!
AntwortenLöschenСупер вкусно се получи,благодаря ти.
AntwortenLöschenРадвам се, че съм те подсетила за морковите, Дими :-) Предложението ти е неустоимо! Моята половинка също като твоята много обича моркови и задължително ще му приготвя този десерт :-)
AntwortenLöschenЛека, вкусна и уютна вечер!
Тиква мога да ви дам,че имам още /купени от магазина/А рецептата е нещо много хубаво и различно и ми се иска да опитам.При нас RAMA-та е маргарин/но няма значение/.Сърдечни поздрави и да ви е сладко:)))
AntwortenLöschenВкусно е, Теменужка.. почти колкото тиквеник! Поне за мен - тиквеникът си остава на първо място ;-) Но е нещо различно и за разлика от тиквеника, както казва Нанита, може да се приготви през всеки сезон :-)
AntwortenLöschenВ градината, имах впредвид - в близкия магазин, Дани, в това снежно време не ми се проправяше пъртина до пазара :-D
Вече се е получило?! Надя, ще се радвам да ти/ви се услади рецептата :-)
Много е добре, когато има от къде да се подсеща човек :-))) Ще видим какво ще каже и половинката по-късно за морковника. Благодаря, Ирина!
Поздрави сърдечни, приятели и пожелание за спокойна, вкусна петъчна вечер :-)
Много оригинално и не се съмнявам вкусно. А щом има бадеми и орехи ще е супер.
AntwortenLöschenБабата на съпруга ми ми каза как да си направя коричките от портокал и лимон без варене, така че и аз ще имам в скоро време от тях.
Поздрави и :-), Дими!
Ей, Дими, какво вкусно предложение, различно и в същото време сигурна съм неустоимо
AntwortenLöschenХубав уикенд!
Дими, до днес си мислех, че такова животно само у нас е живяло! :-))) Като бяхме гаджета с мъжа ми, той беша настъргал на майка си морковите за туршия по погрешка и за да прикрием престъплението се чудехме какво да ги правим. ТТой реши да ги обърка със захар, а аз оттам се сетих за тиквеник и си казвам, ще направим с моркови, никой няма да разбере. Хванах се и разточих кори, че бяха затворени магазините, направих морковника и скрих на свекърва ми топката направо. :-) Даже го и сиропирахме! :-)
AntwortenLöschenЧак след като се изяде казахме на всички, че е моркови и никой не можеше да повярва....
Ех какви спомени ми навя тази твоя рецепта ;-) Майка ми си прави майтап, че с морковник съм се оженила ;-)
Неизчерпаем източник на нестандартни и много вкусни предложения си Дими това ще го пробвам ...но по нататък сигурно за Цветница или за Великден ще стане чудесен щрудел ...хи, хи, хи....:-)
AntwortenLöschenСърдечен поздрав.
Дими,
AntwortenLöschenуспяла си да съчетаеш превъзходна
вкусова и ароматна композиция.
А и поднесено с финес, и стил,
възхитително...
Сладък и усмихнат ден, Диана
Благодаря за одобрението, Тони! А за коричките - ще споделиш, нали? :-)
AntwortenLöschenХубав и вкусен уикенд в дома ти, Даниела :-)
Развесели ме с това ваше приключение, Ани! Важното е, че е завършило с добър и вкусен край :-))) Идеята за морковник ми хрумна всъщност преди време, по повод на правен от мен тиквеник: една от тукашните ми лели не можеше да си представи, че тиквата е сладка и сериозно си мислеше, че съм приготвила някакъв нов щрудел с моркови.. Не че и това се срещa тук, но веселото при лелята е, че винаги прави морковената салата сладка :-D Та така.. вчера си му дойде самО времето за правене на морковник.. Поздрави и :-) от мен!
Лати, Диани.. много сте мили! Благодаря ви!
Ведър, усмихнат и вкусен уикенд, приятели :-)
Дими пак ни изкушаваш със вкусни и красиви сладости!!
AntwortenLöschenУсмихнат ден от мен!
Aaa.. кой го казва :-))) Благодаря ти, Мария!
AntwortenLöschenHallo Dimi,
AntwortenLöschendie sehen fantastisch aus und anhand der Zutaten und Zubereitung müssen höllisch gut geschmeckt haben. Kompliment
LG Jacob
Hallo, Jacob :-)
AntwortenLöschenNormalerweise so eine Art Strudel in Bulgarien ist ganz traditionell, wenn mit Kürbis gemacht wurde.. ich habe Karotten verwendet.. na ja - keine Kürbisse im Garten ;-)
Danke sehr für Deinen Kommentar!
LG, Dimi
Напоследък морковите ме преследват, все за тях чета и все натях попадам. Много апетитно изглежда! :)Поздрави
AntwortenLöschenMoin Dimi, Karotten und Rosinenß Warum nicht! Eine schöne Woche! L.G. Cami
AntwortenLöschenДими, благодаря ти за тази рецепта!
AntwortenLöschenМного апетитно и несложно за изпълнение.Точно като за мен.
Успешна седмица!
красота :)
AntwortenLöschenCami :-)
AntwortenLöschenBesonders lecker ist der Strudel mit ZuckerKarotten: frisch und saftig!
Liebe Grüsse aus Wien!
Благодаря ти на свой ред, Дария!
AntwortenLöschenДобре дошла в блога ми, BiA :-)
Ведри, здрави и уютни януарски дни желая :-)
Outstanding photos in your recent posts! I am delighted by watching!
AntwortenLöschenI´m very thankful about such positiv comments, but from you such a superlative makes me really happy! Thank you, Marija!
AntwortenLöschen:-)))