Абсолютно уместно е да спомена, че се повлиях от лучените изкушения на
Дани, Пепи и
Йоана :-)
Тава с диаметър 24см.
За тестото:
330гр брашно + още малко (до 50гр) за доумесване
20гр прясна мая
2ч. л сол
2ч. л захар
125мл хладка до топла вода
125мл хладко кисело мляко
1 яйце
3с. л олио или 40гр кубче масло
2с. л шпек-кубчета
За плънката:
5 средно големи глави кромид-лук
100гр
шпек-кубчета или
нарязан на ситно шпек - ако има повечко тлъстинка, съответно се поувеличава количеството му, за да се запази все пак от месцето след стопяване на масната част..
мазнинка
Маята се разтваря във водата, в която е разбъркана захарта. Брашното се пресява. Прави му се кладенче и в него: шупналата мая, сол, яйце, олио или разтопено и поохладено масло, кисело мляко. Всичко се разбърква и хубаво замесва на тесто, което се оставя да втаса.
През това време се подготвя плънката: почиства се и обелва кромидът, нарязва се на ситно и задушава в малко мазнина и шпек.
2/3 от тестото се разточва на кора, полага се в тава, добре намаслена или покрита с готварска хартия,
върху която се изсипва задушения с шпека кромид,
добре разпределя и заравнява. Плънката се завива с тестената кора и намазва с мазнинка.
Останалото тесто се разделя на две: едната половина се разточва на кора
и с нея като с капак се покрива питата-лучник. От останалата половина с добавка на 50гр шпек-кубчета се оформят около две дузини топчета
и нареждат по краищата на питата:
Надупчва се леко с вилица, намазва се с мляко или жълтък и лучникът се пече на средна скара, вентилатор, 180°C до готовност.
Чудесно пасва с айрян. Или с червено вино :-) Наздраве!
Ох само колко добре изглежда...
AntwortenLöschenмного добре поднесен и чудесни разяснения, чак да му се прииска на човек да запретни ръкави и да готви с тебе :-)
Топли прегръдки и много :-)
Лати
Дими, божествен е. След твоя лучник /а преди това лучници показаха Пепи и Дани/ ще взема и аз да направя :) Докато още има сняг...
AntwortenLöschenПрегръдка за теб :)
Ама това е най-красивия лучник, който съм виждала!!! За вкусът му не се и съмнявам - ще е превъзходен! Аз никога не съм правила лучник, все съм опитвала направени от други домакини... Е, никога не е късно да се опита!
AntwortenLöschenПрекрасна рецепта:)Просто ми пораснаха крилца,че съм ти"муза"за това творение.Ще я опитам непременно/само малко да си отдъхна ,че кантарчето:))))
AntwortenLöschenАх, Дими, ако знаеш как ме изкушаваш с тези тестени вкусотии :-)
AntwortenLöschenА си бях обещала малко разтоварващ режим - повече плодове и зеленчуци, повече фитнес, за да мога от рано да вляза във форма :-D
Добре, че само на картинка го гледам, че както обичам тестени, няма да остана само с едно парче :-D
Вкусно и уютно е у вас, през първите дни на новата година! Поздрави и усмивки от мен :-)
Топла прегръдка, Лати, за вниманието, симпатията и одобрението ти!
AntwortenLöschenЗори.. Пепи и Дани са вдъхновителки-изкусителки!
Лучникът е чудесно ястие през зимния сезон.. мхммм - мляс! отново :-D
И аз не бях правела лучник, Мария, макар много да обичаме. Но пък се оказах с достатъчно кромид в шкафа и желанието за нещо тестено и различно от първоначалната идея за лучена яхния ;-)
Импровизацията се получи чудесна!
Благодаря, Angie! Очаквам рецептата от Трънско.. оттам по традиция са вкусни ястията ;-)
Поздрави!
Да, Дани, така е. Мисля, уместно е добавянето на линкове към впечатлилите ме лучени рецепти!
AntwortenLöschen:-)
О, разбирам, Ирина :-) Лесно се поддадох на това изкушение.. кхм!
Сърдечен поздрав и благодарност за вниманието и одобрителния коментар!
Супер изглежда. Сигурно е и много вкусен. Почти ми се приисква да се хвана и аз. Ама като знам колко съм скопосна в кухнята по-добре само да гледам.
AntwortenLöschenДеси, благодаря за милия комплимент! Радват ме думите ти. Поне първата част ;-) За останалото - не се подценявай: с малко повечко време, желание и опит - всичко се получава :-)
AntwortenLöschenБъди здрава и усмихната!
Ох, а такaва вкусотия съм ял някога много, много отдавна при баба и един почти цял живот вече се каня да си направя. :(
AntwortenLöschenБраво на теб! Сега дори не мога да се извиня, че не знам как се приготвя!
Ще се запретват пак ръкави, то се е видяло...
Изглежда чудесно Дими!
Усмивки от мене!
:)
Ех, Драго.. колко много неща остават в миналото.
AntwortenLöschenПоне хубавите трябва да си припомняме :-)))
Да ти/ви е сладко!
Сърдечен поздрав за теб, Драго и :-)
Браво, това си е изкушение, но и майсторство!
AntwortenLöschenПоздрави Дими!
В другиден ще го направим, по-точно жена ми ще го направи, аз не съм по месенето и сладките, скарата и рибата са моят фронт :)))
AntwortenLöschenЧуден е, Дими!
AntwortenLöschenОх, как ми се дояде. И с това саламче в топките ммм... ще го правя май.
Хубава вечер :-)
Дими,
AntwortenLöschenаз както вече знаеш, обожавам пити с лук :) Още повече, ако са и месни. Твоето предложение за шпек звучи много добре и непременно ще пробвам.
Благодаря за чудесната идея!
Зори, лучника върви не само зиме; на Благовещение /края на март/ лучника е традиционен, така че може да повториш :)
Дими, не знам от кого си се повлияла ти, обаче аз гледам екрана и си мисля само кога ще ида в кухнята да го направя това изкушение! Перфектно изпълнение и прецизно обяснено в стъпка по стъпка при това!
AntwortenLöschenАдмирации!
много вкусно изглежда...и след толкова коментари за апетит, съм напът да го изпробвам и аз...само да ми поправят фурната на печката, че сега пече по собствен вкус!
AntwortenLöschenП.П-впрочем Дими, изпробвах ти морковените мъфини!Нямат равни просто!
Дими, страхотен лучник. Много обичам готвен лук, просто си го представих със шпека и запечен в тесто. Много красив е станал с тези топчета отгоре!
AntwortenLöschenПоздрави!
Благодаря, Diandra! :-)
AntwortenLöschenЩе се радвам много на одобрителен отзив, Кръстьо!
Ооо..как обичам аз подобни саламчета :-D Именно заради това по-рядко си позволявам да правя подобни творения.. Тони, поздрав и :-)
Благодаря, Пепи! И за мен е типично зимно ястие.. Но пък знам ли? - Благовещение е и семеен празник, ще обмисля какво да сложа на трапезата :-)
Сърдечна благодарност за похвалните думи, Ани!
AntwortenLöschenАу... Лени! Морковени мъфини? Та те просто се топят в устата :-))) Нали съм пощенливка, сега ме вкара в беля: нещо морковено ще има скоро за хапване..
Благодаря ти!
Поздрав най-сърдечен и за теб, Даниела :-)
Свежи зимни, вкусни и уютни дни!
Prekrasno izgleda, a po sastojcima sam sigurna da je i veoma ukusna. Bravo!
AntwortenLöschenДими,
AntwortenLöschenчудесен е за Богоявленските празници.
Здраве, любов и благоднествие, Диана
Hvala ti puno, Emo_serpica!
AntwortenLöschenPozdrav od srca :-)
Благодарност голяма, Диани!
AntwortenLöschenВсичко най-хубаво в дома ти, прегръщам те :-)
izumitelen!!! ЩАСТЛИВА НОВА ГОДИНА И ОТ МЕН:)
AntwortenLöschenЗдрава и щастлива да е!
AntwortenLöschenБлагодаря, Надя!
Твоя лучник ме вдъхнови ;). И понеже не бях сигурна дали щях да го докарам толкова красив и равномерно изпечен, забърках една фокача с лук. Дори и не знаех колко ми се яде, но като видях лучника... :).
AntwortenLöschenHello Dimi,
AntwortenLöschenthe pie looks absolutely gorgeous and delicious!
Please come over and pick up the "Sunshine" award; you deserve some Sunshine plus more!
XOXO
Да, Теди, особено през зимата тестените с кромид-лук са просто неустоими :-)
AntwortenLöschenВкусна и спокойна петъчна вечер!
Оh, Nina :-)))
AntwortenLöschenThank you!!!
Many hugs & kisses!
Дими, а колко шпек използваш? - 100гр. за лучника +50 гр. за топчетата или общо 100? В топчетата няма лук, така ли?
AntwortenLöschenКомплименти, много подканваща рецепта
О, да - сега прочетох по-внимателно и видях дозите
AntwortenLöschenЧао
Привет, Райна!
AntwortenLöschenТочно така - 100-120гр за в плънката и останалото - колко 30 до 50гр шпек-кубчета замесвам в топчетата. В тях няма лук. Следващия път мисля да направя пита само от топчета с подобен пълнеж - много са вкусни :-)
Поздрави и хубава неделя!
Смятам да я пробвам. Какво ще кажеш ако отгоре се покрие само веднъж с тесто, само с капака да речем? Иначе не става ли много тесто и малко плънка?
AntwortenLöschenЩе те информирам!
Може, разбира се! Всичко зависи от индивидуалния вкус :-) - може да се ползва по-широка тава и количеството за плънката да се удвои или утрои, например.
AntwortenLöschenЛучникът при мен е с повечко тесто, тъй като такъв е вкусът на съпружето, самата аз хапвам твърде малко, за да се съобразявам с моя ;-)
В случая - умишлено съм надупчила с вилица преди печене, за да не се надуе твърде горната част, а същевременно добре опече.
Ще се радвам да споделиш отзив, Райна!
Поздрав :-)
Стана! Направих го и се изпече идеално(около 35 мин), тестото е чудесно, отиде ми малко повече брашно, но това е нормално. Смятам да го използвам и за други питки. Ти с какви други плънки си го правила?
AntwortenLöschenТези дни ще пусна снимката.
До скоро
Радва ме одобрителния ти отзив, Райна!
AntwortenLöschenA плънки всякакви могат да се ползват :-)
Ще очаквам снимка!
Поздрави :-)
Направих лучника,само че сложих сирене и яйца.Получи се нещо много вкусно,става за всякакви случаи.Благодаря за вкусната идея.
AntwortenLöschenЛили
Благодаря на свой ред за интереса и положителния отзив!
AntwortenLöschenВсичко най-добро, Лили :-)
http://lh4.ggpht.com/_P8ezQkRFobE/S8D4hYFGAEI/AAAAAAAABVM/Sy2fSieZYJ4/s640/P1030314.JPG
AntwortenLöschenБлагодаря!:)Стана много вкусен!Замених шпека с шунка и пушени гърди.Поздрави! ;)
Супер, Ondine! Много се радвам!
AntwortenLöschenПоздрави и :-) от мен!
Strahotna recepta, obrah ovaciite I NA svekurvata?!
AntwortenLöschenVeche 3 pat I go probvah, kato edinia pat beshe s kiselo zele I stana razkoshno! Blagodarya!
Здравейте ! Отдавна съм само читател и ползвател на рецепти от блога Ви, но тъй като лучника на моята баба беше нещо много вкусно си позволявам да Ви дам една съставка от нейната рецепта - като подправка на лука тя слагаше малко джоджен и накрая поръсваше чарвен пипер. Пробвайте , дано Ви хареса.Красимира Г.
AntwortenLöschen