Mittwoch, 16. Dezember 2009

Кифлички с тиквено семе - Kürbiskernkipferl

Днес най-сетне успях да се захвана с печенето на коледните сладки. Първите и много любими са вече готови :-)


3а тестото:

приблизително 100 кифлички, всяка с около 10гр. тегло

300гр брашно
200гр студено масло
100гр пудра захар
1 яйце
100гр смляно тиквено семе
щипка сол, ванилиева захар

50гр тъмен шоколад



Брашното се пресява, също ванилиевата и пудрата захар. Добавя се настърганото на едро ренде масло, яйцето и най-накрая и тиквеното семе. 3амесва се тесто, което се оставя на хладно за няколко часа (може и за през нощта в хладилника). От тестото се оформят кифлички, пекат се в тава застлана с хартия, в загрята на 180°С фурна. След като са напълно изстинали сладките, 'рогчетата' на кифличките се потапят в разтопен на водна баня шоколад.



Макар да ги правя кратко преди Коледа, сладките издържат около 4 седмици и могат да се приготвят месец преди празниците. Съхраняват се в метални кутии.

18 Kommentare:

  1. Дими, отдавна "оглеждам" подобни рецепти. Смущава ме съчетанието тиквено семе-шоколад. Може би ще се доверя на твоята преценка и ще ги направя и аз :) толкова са красиви :) Поздрави!

    AntwortenLöschen
  2. Нямах търпение да дойде този момент! :-)
    Дими, много са хубави кифличките - апетитни, шоколадови, Коледни! Ще ги направя задължително :-)

    Поздрави и усмивки за прекрасен утрешен ден!

    AntwortenLöschen
  3. Дими, тези сладки ми приличат повече на подкови :))) Много са красиви, а предполагам и вкусни. А тиквеното семе, печено ли е ?
    Поздрав, най-сърдечен !!!

    AntwortenLöschen
  4. Изглежда много вкусно. Както обичам сладко, сигурно бих станал голям дебеланко. Добре, че Бог рога не дава на бодлива крава:)
    Не се ли умаряш да твориш тези вкусотийки?
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  5. Страхотни са, Дими!
    От миналата Коледа им се каня, но днес вече ще ги направя :-))) Надявам се поне малко да приличат на твоите.

    Сърдечен поздрав и усмивки :-)

    AntwortenLöschen
  6. Зори, тиквеното семе.. е на особена почит тук. Има си традиция - толкова е ароматно и вкусно олиото от тиквени семки.. Дано ви се харесат, ако ги правиш :-)

    Благодаря за одобрителния и окуражителен коментар, Ирина! Сладките лично много харесвам: шоколадът съвсем лекичко се усеща.. доминира вкусът на тестото.. а той е един специфичен, заради тиквените семчици :-)

    Мноого си права, Ваня! Тези, както и типичните ванилени кифлички (Vanillekipferl) се правят в стилизираната форма на подкова - да носят шастие и късмет :-)
    Тиквеното семе е за кратко печено и белено.

    Г-х Христов, благодаря за посещението :-)
    Има нещо вярно в поговорката.. :-D
    Иначе.. ами понякога не съм в настроение да снимам и показвам, но всеки ден трябва да се хапва, та всеки ден, с изключение обикновено на уикендите, се готви..
    Поздрав и от мен!

    Дано ви се усладят, Тони! Много ще ми е драго!

    Хубав ден :-)

    AntwortenLöschen
  7. Дими,винаги с удоволствие чета твоите рецепти.Направих лимоновите и портокаловите сладки,е,не станаха като твоите,но нали така се започва.Ще пробвам и тези,но може ли да се заместят семките с нещо друго?
    Чакам и други вкусотии от теб за празниците.
    Поздрави.

    AntwortenLöschen
  8. Много апетитни подкови, с изкушаващи връхчета топнати в шоколад.
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  9. Благодаря ти, Даниела! :-)

    Разбира се, че могат да се заменят с друго.. вместо тиквени семки - бадемови, орехови, лешникови ядки, кокос.. мак.. ще правя различни сладки през идващите дни, Ваня, всеки ден ще има нова рецепта. Ще се радвам, ако някоя от тях ти допадне и ви се услади за Коледа :-)

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  10. Оле,колко апетитни изглеждат и сякаш ти казват...вземи ме,вземи ме....!Поздравления Дими!

    AntwortenLöschen
  11. :-))) Благодаря, Нанита! Поздрави и :-)

    AntwortenLöschen
  12. Дими, отново добро предложение, и само колко апетитино изглеждата, с тези шоколадови крайчета...
    Поздрав сърдечен, Лати!

    AntwortenLöschen
  13. Радва ме много всяко твое одобрение, Лати!

    Поздрав и пожелание за празнично настроение :-)

    AntwortenLöschen
  14. Ех, Дими, много симпатизирам на шоколадовите връхчета на тези гевречета. За вкуса им просто не се съмнявам - няма нещо, което съм приготвила по твоя рецепта да не е било одобрено. Но тези ще ги правя сигурно другата Коледа, или за Иванов ден(че ми остана доста тиквено семе).

    AntwortenLöschen
  15. Направих ги, Дими :) Страхотни са и ще правя втора доза, понеже вече са наполовина :-D

    Надявам се, нямаш нищо против да сложа снимка при мен и препратка за рецептата.

    Благодарност и :-)

    AntwortenLöschen
  16. Ивейн, за Ивановден ще е чудесна идея! Вярвам, че ще ти/ви се харесат :-)

    Тони! Ах, как ме усмихнааа :-D Втора доза - ей, това си е комплимент! Благодаря ти :-)))

    Лек петък и вкусен, уютен уикенд, момичета мили!

    AntwortenLöschen
  17. Пак съм аз! Направих ги за Ивановден. Страхотни са! По-вкусни домашни бисквитки не помня да съм хапвала!
    Я да видим какви други именни дни следват, че да приготвя и следващите от цикъла? :)
    Най-сърдечни поздрави и прегръдки!

    AntwortenLöschen
  18. Много се радвам, Ивейн! :-)

    Вкусни, ведри и уютни януарски дни в дома ти!
    Поздрави и много :-)))

    AntwortenLöschen